Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Dream Teamin Ellille hyvä ruoka on makua, värejä ja hyvinvointia

Kirjoitettu: 24.5.2016 13:07


Hyvä ruoka, parempi mieli!


Ruoka ja syöminen on puhuttanut SYKETTÄ-porukkaa tänä keväänä: Hilla on pitänyt ensimmäiset ravitsemusillat (joista edellisessä puhutti syömisen psykologiaan liittyvät asiat), Katariina on tutustunut japanilaiseen ruokakulttuuriin ja Heidi on antanut tuorepuurovinkkejä. Nyt Dream teamin Elli työntää lusikkansa soppaan ja kertoo, miten ruoka liittyy hänen hyvinvointiinsa. Avainsanat ovat monipuolisuus, maistuvuus ja kohtuullisuus!


Kokeilujen kautta tasapainoon


Dream Team on kevään mittaan kertonut omasta hyvinvoinnistaan erilaisten blogitekstien muodossa. Halusin heittää oman lusikkani soppaan kertomalla ruoan merkityksestä hyvinvoinnissa.

Hyvän liikkumisen pohjalla on myös hyvä ruoka. Ruualla saa mielen virkeäksi ja ajatuksen juoksemaan esimerkiksi koulupäivän aikana. Minua on jo monen vuoden ajan mietityttänyt ruoka ja syöminen, nykypäivänä kun on olemassa yhtä monta tapaa syödä kuin on ihmisiä maailmassa. On erilaisia dieettejä ja ruokavalioita, joita noudatetaan arjessa: syödään lihaa, ei syödä lihaa, karpataan ja paastotaan. En sano, että joku näistä olisi väärin – päinvastoin, jos siitä vain saa voimaa ja puhtia elämään, niin go for it! Oma ruokahistorianikin pitää sisällään erilaisia kokeiluja. Milloin elin pelkällä karkilla ja milloin eineksillä. Milloin ruokavaliossa oli pelkkää puuroa ja milloin makaronia erilaisilla lisukkeilla. Salaatillakin elin jonkun viikon. Kokeilemalla olenkin löytänyt oman ruokailufilosofiani: ”Kaikkea kohtuudella ja monipuolisesti.” Mitä minulle sitten tarkoittaa kohtuus ja monipuolisuus?


Ruoasta jää hyvä mieli

Liikkuessa ja syödessä hyvin mielikin kevenee!


Kohtuus on sitä, että voin syödä sipsiä tai jätskin. Aina ei ole ähky vaan ruuasta jää hyvä mieli. Hampurilaista voin syödä, kun en kuitenkaan joka päivä käy hampparipaikassa. Kohtuus on myös sitä, että ymmärrän omat rajani. Minun rajani on kaksi kuppia kahvia päivässä tai sipsipussin jakaminen muiden kanssa. Tämän kaiken yhdistän normaaliin kotiruokaan, joka koostuu monipuolisista raaka-aineista. Monipuolisuus on minulle vihanneksia ja kasviksia. Se on lähi- ja kausiruokaa. Se on lihaa, kanaa, kalaa ja soijaa. Se on makeaa ja suolaista. Monipuolisuus on väriä lautasella ja hyviä, erilaisia makuja.


Liikkuja tarvitsee polttoainetta


Olen kaikkiruokainen sekasyöjä, joka tykkää nautiskella uusista ruuista ja makuelämyksistä. Liikkumisen lisääntymisen myötä myös ruokavalion merkitys on kasvanut omassa elämässäni. Kannustan kaikkia syömään mahdollisimman monipuolisesti ja syömään niin, että koko kropalla on hyvä olla. Se on tärkeintä!

Kävin keväällä kuuntelemassa Hillan luennon urheilijan ruokavaliosta SYKETTÄ-ravitsemusillassa. Se oli hyvä ja innostava luento! Tajusin uudella tavalla sen, että ihminen todella tarvitsee paljon polttoainetta, mikäli haluaa liikkua. Myös se on faktahomma, että terveellinen ja monipuolinen ruokavalio antaa energiaa ja auttaa jaksamaan treenatessa. Se toimii myös positiivisesti vaikkei treenaisi. Jos kaverin kanssa liikkuminen lisää mielenvirkeyttä, niin tekee ruokakin! Hyvinvoinnin resepti voisikin olla: Hyvä ruoka, sopiva liikunta, riittävä lepo ja sylillinen rakkaita ihmisiä.

Näillä mietteillä kohti kesää,

Dream Teamin Elli 🙂





Kommentoi