Kirjaudu:


Valitse kaupunki

Haluatko sykettä elämään?

Rekisteröidy tästä!

Dream Teamin lajikokeilut – Kevät 2018

Kirjoitettu: 13.1.2018 10:16


SYKETTÄ on täyden palvelun liikuttaja: emme tyydy vain tarjoamaan liikuntatunteja ja -tiloja, vaan käymme myös itse testaamassa niitä. Dream Teamin jäsenet kokeilevat viikoittain sekä uutuuksia että vanhoja klassikoita. Tutustu tärppeihin ja käy testaamassa!


Viikko 18: Akrobatia ja kehonpaino – Tiistai 8:30  @Studentia


Viimeistä jumppaviikkoa viedään, mutta tiistaiaamuna ehtii vielä testaamaan akrobatian ja kehonpainon!

Tunnille et tarvitse aikaisempaa kokemusta akrobatiasta, vaan joustavat vaatteet, juomapullon ja iloista mieltä! Akrobatiaa voi verrata myös kehonpainotreeniin, sillä tuntiin sisältyy aina jokin tekniikkaosio, mutta myös toiminnallista harjoittelua kehonpainolla. Akrobatia kehittää lihaskuntoa sekä liikkuvuutta, ja erityisesti keskivartalon hallintaa pääset ahkerasti treenaamaan.

Näin lupaa tuntikuvaus, joten uskalsin suunnistaa aikaisesta ajankohdasta ja olemattomista akrobaattisista kyvyistäni huolimatta kohti Studentiaa. Tunnilla oli sinä päivänä vain muutamia ihmisiä, joten tunnin aluksi saimme esittää toiveita, mitä tänään tehtäisiin ja käsilläseisonta valikoitui päivän teemaksi. Aluksi totta kai availtiin, pyöriteltiin ja verryteltiin hieman paikkoja. Onneksi sopivan rauhalliseen tahtiin, sillä itse en ainakaan ole aamuvirkuimmasta päästä ja olo oli tässä vaiheessa kuin keittämättömällä spagetilla.

Alkulämmittelyn jälkeen ei kuitenkaan hypätty suoraan käsillemme, vaan hommaa lähdettiin jalostamaan ensin ihan kuperkeikoista, joissa lähtökorkeutta kasvatettiin pikku hiljaa. Tämän jälkeen alettiin heitellä jalkoja yksitellen ilmaan ja fiilistellä, miltä se nurinpäin olo tuntuukaan. Vasta tämän jälkeen siirryttiin käsilläseisonnassa pysymiseen, eikä sielläkään tarvinnut omin avuin pysyä vaan tukea sai joko seinästä tai ohjaajasta.

Huhujen mukaan tunneilla on kevään mittaan tehty myös pariakrobatiaa, mutta tällä kertaa meitä oli siihen vähänlaisesti. Pieni osallistujamäärä ei suinkaan haitannut, vaan ohjaaja Helga ehti rauhassa korjaamaan tekniikkaamme ja antamaan helpotettuja versioita, jos ensin näytetty suoritus ei ottanut sujuakseen.

Loppuun otettiin vielä tehokas rutistus kehonpainoliikkeitä keskivartalon lihasten kiusaksi. Tunnin jälkeen ranteet ja olkapäät olivat aivan varmat, että jotain on tullut tehtyä, mutta muuten mieli ja keho olivat valmiita uuteen päivään. Suosittelen tuntia lämpimästi, sillä on hyvä, että aikuiset saavat luvan kanssa leikkiä ja kun leikin ajoittaa heti aamuun, pääsee tulevan päivän toimiin aivan eri vireellä kuin yleensä!

Mukavaa viikkoa,

DT-Ella


Viikko 17: Yoga workout – Keskiviikko 16.00 @Studentia


Tämänkin viikon poiminto löytyy Studentian keskiviikosta. Jos kamppailu-urheilusta ammentava Kickfit ei innosta, niin miltä kuulostaisi joogasta vaikutteita ottava kehonpainoharjoitus Yoga workout?

Yoga workout on tunti, joka on täydellinen yhdistelmä lihaskuntotreeniä ja joogaa. Yhdellä ja samalla tunnilla pääsee harjoittamaan kehon voimaa, tasapainoa ja liikkuvuutta. Tunnilla treenataan omalla kehonpainolla ja osa liikkeistä on joko suoraan tai mukaillusti tuttuja joogaharjoittelusta. Aiempaa jooga-kokemusta ei tarvita, joten tämä tunti on sopiva kaikenlaisille liikkujille!

Testaamallani tunnilla teimme sekä fyysisempiä, lihaksia rasittavia liikesarjoja että kevyempiä, lihaksia venyttäviä liikesarjoja. Liikerepertuaariin kuului sekä perinteisiä kehonpainoliikkeitä että joogasta varioituja asanoita. Yhdessä liikesarjassa esimerkiksi siirryimme punnerrusten jälkeen sulavasti alaspäin katsovaan koiraan, toisessa taas kyykkäsimme tuoli-asennossa sekä kannat lattiassa että varpaillaan seisten (kokeilkaapa, alkaa äkkiä hapottamaan!) Välillä tehtiin taas rauhallisempia sarjoja, kuten venytyksiä soturi II -asennossa. Jooga-asanoista mukana vilahtivat myös esimerkiksi jumalatar, lapsen asento, kissa, lehmä ja soturi III. Tunnilla käytiin läpi niin jalat, vatsa- kuin selkälihaksetkin, minkä lisäksi ranteet ja olkapäät saivat olla töissä. Mainio koko kropan treeni siis!

Erityistä ja hauskaa tällä tunnilla on juuri se, miten se yhdistää kaksi harjoittelumuotoa. Itse olen usein fiilispohjalta liikkuja ja tykkään harrastaa monia erilaisia liikuntamuotoja. Joskus kun kaipaa sekä hikistä lihasjumppaa että kehoa enemmän hellivää ja avaavaa joogaa, on tämä tunti täydellinen ratkaisu: saa molemmat! Tunnin jälkeen tuntee kyllä treenanneensa, mutta toisaalta kroppaan jää sellainen ihmeellinen flow-tila, mikä joskus joogan tai hyvän kehonhuoltotunnin jälkeen tulee – tiedättekö sen tunteen? Jos ette, käykää testaamassa tämä tunti, niin ehkä koette saman fiiliksen 🙂

Ihanaa viikkoa, vielä ehtii ohjatuille tunneille!

DT-Lotta


Viikko 16: Kickfit – Keskiviikko 16.00 @ Studentia

Välineet löytyvät paikanpäältä!


Keskiviikkoisin Studentialla järjestetään kahden tunnin KickFit-treenit. Päätin käydä kokeilemassa tuntia, sillä olen aiemmin käynyt mm. kuntonyrkkeilemässä ja potkunyrkkeilytreeneissä ja koen kyseiset lajit mielenkiintoisina. Ehkä se on juuri se ei-suorituskeskeinen treenaaminen mikä viehättää, sillä esimerkiksi ajan kulun kyllä unohtaa aivan kokonaan treenaillessa! 

Treenit alkoivat alkulämmittelyllä, jonka jälkeen oli pikainen lihaskunto-osio jokaisen oman kuntotason mukaisesti. Seuraavaksi edessä oli lyöntisarjoja, jotka tehtiin parin kanssa siten, että vuorotellen toinen löi ja toinen piti pädejä. Lyönneistä siirryttiin potkusarjoihin, joita oli myös muutama erilainen sisältäen sivu– taka- ja kiertopotkuja. Näiden jälkeen vedettiin vielä tabata-osio eli intervallitreeni, joissa pyrittiin tekemään aiemmin opittuja potkuja ja lyöntejä mahdollisimman nopeasti 20 sekunnin ajan. Lopuksi luvassa oli loppuverryttely ja venyttelyt. Monipuolinen setti siis, joka kehittää monia fyysisiä ominaisuuksia!

Tunti sopii jokaiselle, sillä kyse ei ole siitä, kuka tekee liikkeet puhtaimmin tai tyrmää kaverin nopeimmin. Tunnilla on mahdollisuus päästä liikkumaan, oppia uutta ja saada sykettä nousemaan hauskalla tavalla! Tekemistä sai myös tauottaa oman kunnon mukaisesti. Tunnilla on kolme ohjaajaa, joten tuntien sisältö vaihtelee aina vähän pitäjän mukaan. Ainakin kyseinen Teemun pitämä tunti sopii kaikille potkunyrkkeilyn tyyppisestä lajista kiinnostuneille kuntotasosta riippumatta. Itse tykkäsin tunnista ja aion kyllä käydä uudestaan:)

-DT-Kiira

P.S. Kickfit lesson was in english, so language shouldn’t be a problem for foreign people! Jos haluat lisää tietoa, katso lajin esittelyvideo täältä: https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=ad3K2BAfNco


Viikko 15: Fysioterapeuttinen core – Torstai 18.00 @ Opistotie


Keskivartalotreeni ei mene ikinä hukkaan! Monilla on tapana tehdä vatsalihaksia yksipuolisesti ja isoja toistomääriä, mutta se ei ole aina optimaalinen tapa treenata. Torstaina pääsin testaamaan ensimmäistä kertaa Opistotielle fysioterapeuttinen core -tunnin, jossa keskivartalo treenaattiinkin eri mentaliteetilla. Tunnin vetäjänä toimi fysioterapeutti Helga Jakola.

SYKETTÄ-liikuntakalenterissa tuntia kuvaillaan näin: ”Fysioterapeuttinen core on fysioterapeutin ohjaama kehonhuoltotunti, jossa keskitytään vartalon asennon hahmottamiseen ja syvien tukilihasten aktivoimiseen. Erilaisten harjoitusten avulla lisätään kehotietoisuutta ja kehonhallintaa sekä lihasten elastisuutta ja voimaa. Säännöllisen coreharjoittelun myötä keho oppii käyttämään oikeita lihaksia,minkä seurauksena ryhti paranee ja kehon virheasennoista johtuvat vaivat vähenevät.

Ohjaaja Helga loi tunnille ihanan rennon ja positiivisen tunnelman! Tunnin aikana Helga kävi henkilökohtaisesti korjaamassa liikkeitä ja sain paljon hyviä vinkkejä omien heikkouksien työstämiseen.

Tunnilla oli heti alusta saakka tärkeä keskittyä oikeanlaiseen hengittämiseen, jotta syvät vatsalihakset aktivoituvat kunnolla. Itse olen ehkä tottunut enemmänkin tekemään mahdollisimman monta toistoa vatsalihaksia treenatessa, mutta tällä tunnilla tämän ajatuksen saikin kokonaan unohtaa. Toistojen sijasta keskityttiin tekemisen laatuun ja huomasin, että vatsalihakset aktivoituivat ihan uudella tavalla.

Tunnilla tuli vatsalihasten lisäksi treenattua ihan koko vartalon lihaksia ja tasapainoharjoittelua tehtiin useamman liikkeen yhteydessä. Liikkeissä apuna käytettiin kuminauhoja sekä putkirullia.

Vielä ehdit keväällä tällekin tunnille mukaan!

DT-Paula


Viikko 12: FasciaMethod – Lauantai 15:00 @ Opistotie


Vähän erilaista kehonhuoltoa! Olen jo viime syksynä luvannut itselleni, että huollan kehoani enemmän kuin aiemmin. Nyt alkuvuodesta olen käynyt jo parilla jooga-tunnilla, ensimmäistä kertaa ikinä! Myös FasciaMethod-tunti oli minulle aivan uusi kehonhuoltotunti. Se pidetään Opistotiellä lauantaisin klo 15.

Tuntia vetää hyvin selkeäsanainen Taru Kautto – niin selkokielellä hän kertoo tulevat liikkeet, että liikkeiden suorittamisohjeita ei välttämättä edes tarvitse katsoa. Taru vetää myös Kiinteytys-tunnin, joka edeltää FasciaMethod-tuntia, joten lauantaina saakin halutessaan hyvän kombon hikisempää ja huoltavampaa liikuntaa. Kiinteytys-tunnin alkulämmittely antoi jo hieman vinkkiä tulevasta FasciaMethod-tunnista – lämmittely oli mielestäni erittäin hyvällä tavalla erilainen kuin monesti jumppatunneilla on.

SYKETTÄ-sivuilla tuntia kuvaillaan näin: ”FasciaMethod on suomalaisten fysioterapeuttien kehittämä kehonhuoltomenetelmä. FasciaMethod-konseptissa yhdistyvät myofaskiaalinen liikkuvuusharjoittelu, dynaaminen täsmävenyttely kireille lihaksille, liikehallintaharjoittelu ja faskiakäsittely pallolla. Näkökulma on kuntouttava sisältäen harjoitteita yleisimpiin tuki- ja liikuntaelinoireisiin. FasciaMethod soveltuu kaikille, jotka haluavat parantaa suorituskykyään tehokkaasti ja edistää hyvinvointiaan.

Vaikka olin tunnilla ensimmäistä kertaa, tykkäsin tehdä liikkeitä aika paljon silmät kiinni keskittyen oman kehon tuntemuksiini. Liikkeet ovat tavallaan helppoja, toisaalta ne tehdään rauhallisesti rentouttavan musiikin ja oman hengityksen tahtiin, jolloin liikkeisiin kannattaa keskittyä ja tehdä ne hyvällä tekniikalla. Tällöin tunnista saa eniten irti. Lopuksi vielä hetken pyörittelimme pallolla lapojen väliä ja reittä – se tuntui todella ”makealta” ainakin omalla kohdalla. 😊

FasciaMethod-tunnilla käytiin koko keho läpi kokonaisvaltaisesti, joten tunnista hyötyvät kaikenlaisista jumeista kärsivät tai vain silloin tällöin tunnille pääsevät. Itse lähdin tunnilta todella rentoutuneena, mutta keho jotenkin todella virkeänä!

DT-Heidi

P.S. Lohko 3 on nykyään hiljainen lohko, toisin kuin ihan alkuvuodesta, joten tunnilla pääsee rauhoittumaan ihan tosissaan!


Viikko 11: Tehomuokkaus – Maanantai 17:00 @ Opistotie


Painot, vettä ja hikipyyhe, muuta ei tarvita!

Tehomuokkaus on todellakin nimensä veroinen tunti – hiki lentää ja syke nousee. Tällä tunnilla niin sanotusta tehokkaasta koneesta on hyötyä, jolloin voi keskittyä koko tunnin ajan tekemään täysillä. Toisaalta tämäkin tunti sopii kaikille, koska liikkeitä voi soveltaa hyvinkin omaan päivän kuntoon nähden sopivaksi esimerkiksi säätelemällä pumppitangon painojen määrää tai sitten intensiteettiä säätämällä. Painojakaan ei välttämättä tarvitse käyttää, jos jumpan haluaa tehdä vaikka vähän kevyempänä.

Tunti aloitettiin kevyellä lämmittelyllä, jonka jälkeen tunti toteutettiin siten, että 50 sekuntia tehtiin töitä ja 10 sekuntia levättiin. Liikkeinä oli kyykky, maastaveto-kulmasoutu, pystypunnerrus, burpee, kyykky-jännehyppy, askelkyykky, punnerrukset, istumaan nousut ja nopeat tasajalkahypyt. Tätä liikeyhdistelmää sitten toistettiin useamman kerran. Huh huh! Nämä liikkeet olivatkin minun lemppareitani! Ja loppuun vielä jäi aikaa mukavasti kevyille venyttelyille.  Liikkeet siis mukavasti kehittävät sekä lihaskuntoa että nostavat sykettä.

SYKETTÄ-sivuilla tuntia kuvaillaan näin: ”Tehokas tunti, jossa yhdistellään vuorotellen yksinkertaisia lihaskuntoliikkeitä sykettä nostaviin osuuksiin. Treeni kuormittaa monipuolisesti sekä ylä- ja alavartalon lihaksia että aerobista kuntoa. Tunnilla apuna käytetään mm. oman kehon vastusta sekä pumppitankoja ja painoja. Liikkeet tehdään usein aikaa vastaan, joten pystyt säätämään omaa suoritustehoasi tahtia muuttamalla sekä itse valitsemillasi vastuksilla. Osasta liikkeitä on myös mahdollista saada haastavampia tai helpompia vaihtoehtoja. Tunti sopii siis kaikille!

Tuntia oli tällä kertaa tuurailemassa muun muassa pumppitunneilta tuttu Sinita, ihanan sinnikkäästi hän jumppasi itsekin ohjauksen aikana! Lämmittelyt olivat Sinitan omaa käsialaa, mutta itse jumppa oli Jasminin, joka yleensä vetää tätä tuntia.

Tervetuloa Tehomuokkaus-tunnille maanantaisin klo 17 Opistotielle! Hiki-ja hengästymistakuu. 😊

-DT-Heidi


Viikko 8: Terve selkä – Keskiviikko 16:00 @ Snellmania


Tunnin ohjaaja Kaisa

Kaipaako kehosi pientä huoltoa ja selkäsi vahvistusta? Mikäli vastasit kyllä, tämä tunti on juuri sinulle! Keskiviikkoisin Snellmanian tatamilla pidettävä Terve selkä -tunti on kehonhuoltoa parhaimmillaan: täällä pääsee vahvistamaan, virkistämään ja venyttämään kehoaan työpäivän jälkeen. Huomio onkin juuri niissä usein unohdetuissa, mutta paljon vetreytystä kaipaavissa lihaksissa: niska-hartiaseudussa ja selässä. Tuntia ohjaa tämän kevään uusi SYKETTÄ-ohjaaja Kaisa

Testaamallani tunnilla tehtiin alkulämmittelyjen jälkeen muun muassa erilaisia selän kiertoja, rintarangan avauksia ja venytyksiä. Kyseisellä tunnilla huomio oli erityisesti yläselässä ja lapatuessa, mikä näkyi tehtävissä liikesarjoissa. Osassa liikkeitä käytimme apuna kuminauhaa, mikä toi tehostavaa vastusta harjoituksiin.

Tunti on tahdiltaan ja liikkeiltään rauhallinen, sillä tarkoitus on keskittyä tekemään asiat maltilla ja oikein. Harjoitettavista liikkeistä osa on isompia ja osa pienen pieniä, mutta niissä kaikissa selän toiminta on usein keskiössä. Minä ainakin nappasin mukaani useamman eri idean liikkeistä, joita voin tehdä itse kotona. Ja siitäkös selkä kiittää <3

Tällä tunnilla saakin lääkettä juuri niihin päätetyöskentelyssä ja lukuasennossa jäykistyneisiin lihaksiin. Suuntaapa siis keskiviikkona työ- tai opiskelupäivän jälkeen Snellulle! Tämäkin tunti on usein etukäteen liikuntakalenterissa jo täynnä, mutta kannattaa vahtia vielä samana päivänä ilmestyviä peruutuspaikkoja!

DT-Lotta


Viikko 7: Huolto ja venyttely – Maanantai 18:00 @ Opistotie


Kaipaatko viikon alkuun, arjen ensimmäisen päivän loppuun, rauhoittumishetken? SYKETTÄ-ohjaaja Hennan vetämällä huolto ja venyttely -tunnilla saat hyvän ja rauhoittavan alun viikolle!

Tunti pidetään Opistotiellä ja vetäjänä tosiaan toimii konkariohjaaja Henna! Kuten tunnin nimestäkin voi päätellä, keskittyy tunti kehonhuoltoon ja venyttelyyn ja tälle tunnille voit tulla vaikka sali- tai muun treenin treenin jälkeen. Tunnin jälkeen ei treenaamista kuitenkaan suositella.

Tunti alkaa erittäin lempeällä kropan avaamisella, jonka jälkeen siirryttiin huoltamaan kehoa isolaatioilla ja venyttelyillä. Tammikuussa keskitytään isolaatioihin ja syvävenyttelyyn. Myöhemmin tänä keväänä tulossa on keppijumppaa, rullailua foamrollerilla ja kuminauhan avulla venyttelyä. Tällä tunnilla tullaan siis käyttämään monia eri apuvälineitä ja tunnin teema vaihtuu kuukausittain.

Tammikuun ohjelmassa availtiin ensin kehoa, jonka jälkeen siirryttiin syvävenytyksiin. Venytysliikkeet olivat ainakin allekirjoittaneelle tuttuja, mutta venytyksissä pysyttiin tavallista kauemmin, noin 2-3 minuuttia. Tunti kului rauhallisesta tahdistaan huolimatta todella nopeasti ja se rauhoitti omaa kehoa ja mieltä juuri sopivasti illansuussa. Suosittelen siis tuntia lämpimästi kaikille! (:

Rauhallisin terkuin.

DT-Inari


Viikko 6: Air workout – Keskiviikko 15:30 @ Element Studio


 Air workout, kuulostaako pelottavalta? Tämä tunti on kaikkea muuta, vaikka sillä onkin hieman hurja nimi! Air workout -tunnilla tehdään rauhallisesti kehoa venyttäviä ja vahvistavia liikkeitä käyttäen apuna silkkiliinoja, jotka roikkuvat katosta!

Air workout pidetään keskiviikkoiltapäivisin Element Studiolla, joka sijaitsee Maaherrankadulla aivan kirjaston vieressä. Tai oikeastaan vastapäätä kirjaston pääovia, joten sinne on todella helppo löytää! Tunnille pitää ilmoittautua studion vastaanotossa ja näyttää SYKETTÄ-tarra, jonka jälkeen voi suunnata pukukoppiin. Varsinainen tunti pidetään Element studion alakerrassa. Tunnille mahtuu 14 osallistujaa ja tilaa jokaiselle liikkujalle on erittäin hyvin!

Tunti aloitettiin kiipeämällä liinan sisälle ja köllimällä siellä hetken, voiko tunti enää paremmin alkaa? Tästä siirryttiin herättelemään kroppaa kevyesti liinan sisällä. Liinan sisältä poistuttua tehtiin erilaisia flatback-taivutuksia. Tässä liikkeessä kiedottiin ranteet liinaan ja venytettiin selkää, nikama nikamalta siirryttiin seisoma-asennosta flatback-asentoon ja taas takaisin pitämällä samalla ranteet liinaan kiedottuina.

Tunnilla on myös lihaskunto-osuus. Tällä tunnilla tehtiin useampia lantionnostoja kantapäät ilmassa liinalla sekä lankkuja, joissa jalat roikkuivat kiinni liinassa, kun kädet nojasivat maahan. Liinojen käyttö näissä liikkeissä tuo lisää jänniä ulottuvuuksia tuttuihin liikkeisiin saaden sinut keskittymään liikkeisiin ihan uudella tavalla. Tunti lopetettiin inversioihin, eli liinan avulla pää alaspäin tehtäviin roikuntoihin. Inversioita tehtiin kahta erilaista, toisessa liina oli vatsan puolella ja toisessa selän puolella. Nämä viimeiset liikkeet muistuttivat samoja liikkeitä kuin mitä voit nähdä ilmajooga– tai ilma-akrotunneilla.

Ilmatempuista tykkäävälle tämä tunti sopii kuin nenä päähän 😉

Terkuin, DT-Inari

Hieman erilainen näkökulma liinoihin: niissä kölliminen on aika kivaa 🙂

 


Viikko 5: Foamroller – Keskiviikko 17.00 @ Opistotie


Foamroller-välineet ovat nousseet viime vuosina erittäin suosituksi eri urheilulajien harrastajien keskuudessa. Foamrollerilla rullaaminen on loistava tapa tehdä lihashuoltoa: rullaaminen avaa lihaskalvoja ja lihakset pysyvät pehmeinä. Rollerit ovat myös erinomainen apuväline lämmittelyyn sekä kipeytyneiden lihasten palautumisen parantamiseen. Pidempiä, noin tunnin kestäviä, rullaustuokioita kannattaa tehdä kerran viikkoon.

SYKETTÄ-liikuntakalenterista löytyykin keskiviikkoisin suosittu foamroller-tunti. Tunnilla toimii ohjaajana Viivi, joka kertoi perusteellisesti, mitä kehon osaa parhaillaan käsitellään ja miten jokaisen kannattaa asettua rullan päälle. Viivi kävi myös vierellä jakamassa vinkkejä, jotta rullaan saisi vielä paremman tuntuman.  Tällä kertaa tunnilla käsiteltiin ylävartalon lihaksia. Aloitimme rullailun alaselästä ja rullasimme tunnilla läpi kyljet, leveät selkälihakset, sahalihakset, yläselän lihakset sekä rintalihakset ja niskan.

Ylävartalon käsittely avaa ihanasti rintakehää ja saa veren kiertämään niska-hartiaseudulla paremmin.  Minulle tämä tunti sopi loistavasti. Kovasta salitreenistä kipeytyneet selkälihakset sai auki ja tunnilta lähtiessä oli aivan erilainen olo kuin sinne mennessä. Tuntia voi lämpimästi suositella eri urheilulajien harrastajille, mutta myös toimistotyöntekijöille tai opiskelijoille pitkän  työ- tai koulupäivän jälkeen.

Opistotien kuntosalin rullat ovat vapaasti käytettävissä liikuntatiloissa, mutta jos haluat satsata lihashuoltoon enemmän, niin foamrollerin voi hankkia myös kotiin. Rullia on myynnissä paljon erilaisia ja aloittelijan kannattaa valita alkuun hieman pehmeämpi rulla. Vaahtomuovista valmistetut halpisrullat kannattaa kuitenkin heti unohtaa, koska ne menettävät muotonsa hyvin äkkiä! Valitse siis rulla, jossa on kova sisusta, jolloin rulla ei menetä muotoaan. Rullissa on myös erilaisia pintamuotoiluja. Rullan pintamuotoilu lisää tehokkuutta ja kokenut rullaaja voi valita nystyräpintaisemman rullan. Aloittelijalle tasapintainen rulla on hieman iisimpi.

Mukavia rullailuhetkiä toivottaen,

DT-Paula

Oma foamroller on halpa satsaus omaan hyvinvointiin. Toisaalta moni foamroller maksaa enemmän kuin SYKETTÄ-tarra, joten kannattaa harkita sitäkin sijoitusta 😀


Viikko 4: Cardio & interval – Tiistai 18.00 @ Studentia


Tunti, jossa syke nousee, jalat kipittää ja kunto kohoaa!

Kävin pian joululoman jälkeen testaamassa uuden Cardio & Interval –tunnin, jolla todellakin syke nousee, jalat kipittää ja kunto kohoaa! Kyseessä on syke-tunti, missä liikutaan intervallityylisesti, eli vaihdellaan harjoittelun nopeutta. Välillä teimme korkeasykkeisiä ja tiiviitä harjoitteita ja väliin hieman matalatempoisempia liikkeitä. Tunnilla tehtiin monia erilaisia kehonpainoliikkeitä sekä juostiin ja hypittiin.

Ohjaajana toimii Emma, jolta löytyy hauskan monipuolisia ja ainakin minulle ihan uusia liikkeitä haastamaan jumppaajia. Tunnilla juostiin lyhyitä pyrähdyksiä niin eteen, taakse kuin sivuillekin, askelkyykättiin matalassa asennossa, punnerrettiin tahdissa, hypittiin eteen ja taa, kyykättiin… Kroppa pääsee siis töihin monella eri tavalla!

Tykkäsin tunnista kovasti! Se oli tehokas ja kova treeni sekä antoi juuri sitä mitä kuvauksessa luvataan: tunnilla pääsee harjoittamaan vauhtikestävyyttä, ketteryyttä ja lihaskuntoa. Jokainen pääsee myös treenaamaan omalla tasollaan, sillä liikkeisiin on erilaisia variaatioita ja ne voi tehdä itselle sopivalla tahdilla. Tunnilla oli hyvä meininki ja Emmakin kehui jumppaajien olleen täysillä mukana  näin heti joulun jälkeen – loppuun toivottiinkin vielä ylimääräinen intervallikierros ja se saatiin, huh!

DT-Lotta

Emmalla on hauska ja monipuolinen tarjoilu katettuna liikkujille!


Viikko 3: Lihastasapaino & motoriikka – Maanantai 16.00 @ Opistotie

Polvet ja varpaat samaan suuntaan!


Tässäpä tunti maanantain kiristämille hartioille ja istumisesta passivoituneelle pakaralle Kristianin lempeässä ohjauksessa. Lihastasapaino & motoriikka sopii parahultaisesti työpäivän jälkeen, jos aivot eivät enää pysy nopeassa tempossa mukana ja hikijumppa ei juuri tänään maistukaan. Tunnilla käytiin läpi liikkuvuusharjoitteita olkapäille, lonkalle ja rangalle, jotka ainakin allekirjoittaneella olivat viikonlopun autossa istumisen jäljiltä kangistuneet ja verryttely tuli tarpeeseen.

Alkuun otettiin sykettä ja lämpöjä koholle ja heräteltiin kehoa hartioiden ja lonkkien pyörittelyllä, jonka jälkeen päästiin tekemään jonkin verran kyykkyjä kuminauhan kanssa ja ilman. Kyykyissä pidettiin kulma tarvittaessa maltillisena itseä ja omaa liikkuvuutta kuunnellen, joten pieni tai suurempikaan kankeus ei tällä tunnilla haittaa. Liikkeiden välissä muistuteltiin pitämään huolta polvista, ja kuinka tällaiset liikkuvuusharjoitteet ovat omiaan estämään loukkaantumisia myös voimailupuolella, sitten kun niskaan aletaan latoa rautaa ihan tosissaan.

Tämän jälkeen tehtiin erilaisia yhden jalan harjoitteita, joissa pääsi haastamaan itseään ja tasapainoaan. Ei tarvitse huolestua, kyseessä ei ollut kavalkadi erilaisia ninjaliikkeitä, vaan esimerkiksi fysioterapiasta tuttuja pientä koordinaatiota vaativia lihaskuntoliikkeitä. Nämä yhden jalan harjoitteet, joissa jalkoja viedään eri suuntiin, haastavat hyvin keskivartaloa ja pakaraa. Lantion alueen lihasepätasapainotiloista ja heikosta pakarasta kärsiville just hyvä liike, kunhan malttaa keskittyä pitämään kehon oikeassa linjassa!

Tämä kevään uutuustunti sopii kaikille vasta-alkajasta kokeneisiin ja lempeä tahti myös erityisesti työpäivän jälkeen, joten henkilöstö eikun vaan kokeilemaan! Tunti toimii hyvin myös keskikropan aktivointitreeninä ennen hanstandia tai vaikka salille menoa.

Tunnille et tarvitse mukaan mitään erityistä. Ilmoittaudu ja ilmaannu paikalle!

-DT-Ella (tai pitäisikö sanoa Ella nro. 1, kun meitä on kaksi!)


Viikko 2: Ilma-akrobatia – Torstai 16.15 @ Pole Center


Kaipaatko jotakin uutta ja hauskaa harrastusta? Oletko luonteeltasi mahdollisesti hieman uhkarohkea temppuilija? Siinä tapauksessa tämä tunti on sopiva juuri sulle! Ilma-akro on aivan uusi tunti SYKETTÄ-kalenterissa ja sitä kannattaa todellakin lähteä kokeilemaan. Tällä tunnilla pääsee kokeilemaan ilmassa temppuilua renkaan ja liinan varassa! Tunti tulee tuntumaan lihaksissa ja saat onnistumisen kokemuksia, kun lopulta myös vaativammat temput onnistuvat!

Pole Centerillä järjestettävälle ilma-akrobatia-tunnille vaatteiksi kannattaa valita nilkkoihin asti tulevat jumppahousut sekä vähintään t-paita, sillä kainalot ja polvitaipeet pitää olla tehtävien temppujen vuoksi peitettyinä. Pieni pyyhe on myös hyvä pitää mukana juomapulloa unohtamatta.

Tunti alkaa lämmittelyllä jossa käydään läpi koko vartalo. Varsinkin ranteiden lämmittely on tärkeää! Lämmittelyn jälkeen tunnilla siirryttiin ensin rengastrapetsille. Liikkeelle lähdettiin perusteista ja käytiin läpi eri otteet renkaalla. Ensimmäisenä liikkeenä renkaalla oli kopteri-nousu, josta pääsee istumaan renkaalle. Ylös päästyä sai lähteä testaamaan omaa tasapainoaan renkaalla ja irrottelemaan käsiään, jos uskalsi. Renkaalla teimme myös kuu-ukko-liikettä, joka vaati lisää tasapainottelua renkaalla.

Tunnilla kokeiltiin myös liinaa, jonka käytössä myös lähdettiin liikkeelle perusteista. Liinalle nousua harjoiteltiin keinumalla. Tämä temppu osoittautui hauskaksi, mutta myös pieneksi pähkinäksi. Liinalla liikkuessa piti miettiä mihin suuntaan kääntyä, mitä kättä liikuttaa sekä kumpi jalka oli nousuvuorossa. Onnistuessa tuli kuitenkin hyvä fiilis!

Tälle tunnille voi hyvin osallistua, vaikka ei olisi aikaisempaa kokemusta akroilusta. Tunnilla kuitenkin on joitakin samoja elementtejä kuin esimerkiksi tankotanssissa, joten tällaisia lajeja harrastanut saattaa pitää temppuja helpompina. Tunnilla aloitetaan perusteista ja ohjaaja kiertää salissa antaen vinkkejä ja auttaen vaikeammissa liikkeissä. Samalla liinalla tai renkaalla temppuilee usein kaksi, joten kädet saavat myös välillä kaipaansa taukoa. Varsinkin ensimmäisten tuntien jälkeen kokematon huomaa tunnin rasituksen käsissä. Jotkin liikkeet saattavat myös jättää jälkeensä mustelmia muistoksi taituruutta vaativista liikkeistä. Kädet ja iho kuitenkin tottuvat nopeasti, joten suuntaa rohkeasti myös seuraavalla viikolla tunneille!

Toivottavasti nähdään temppuilemassa, sillä tämä tyttö oli tunnista ihan myyty!

Terkuin,

DT-Inari

Kommentoi