Kirjaudu:


Valitse kaupunki

Haluatko sykettä elämään?

Rekisteröidy tästä!

Dream Teamin Noora muistuttaa: lepo ja rasitus balanssiin

Kirjoitettu: 14.11.2018 15:18


Jaksatko varmasti treenata?


Tiedätkö sen tunteen, kun koko ajan väsyttää? Nukut hyvin, syöt terveellisesti, ja harrastat säännöllisesti liikuntaa, mutta silti kuljet päivät kuin sumussa. Edes liikunta ei virkistä oloa, vaan päinvastoin treenin jälkeen väsyttää kahta kauheammin. Silloin kannattaa pysähtyä, ja miettiä pitäisikö painaa vähän jarrua. Liikunnan terveyshyödyt ovat kiistattomat, mutta väsyneenä treenaamisesta saattaa olla ennemminkin haittaa. Ylikunto eli ylikuormitustila voi iskeä keneen tahansa.


Uni ja lepo


Jos ongelmana ovat liian lyhyet yöunet, priorisoi ne! Huonosti nukkuneena kukaan ei ole parhaimmillaan, ja treenin tehot jäävät heikoiksi – kaikista muista vähäisen unen seuraamuksista puhumattakaan. Loukkaantumisriskikin kasvaa väsyneenä. Unesta ei siis todellakaan kannata tinkiä. Uni vaikuttaa niin merkittävästi koko meidän kehon ja mielen toimintaan, että hyvästä unesta olisi syytä pian tulla seuraava tavoiteltava trendi!


Hyvä ruoka, parempi mieli


Syötkö varmasti tarpeeksi? Jos lounaasi on keitto, päivällisesi salaatti, ja aamupala jää ehkä kokonaan välistä, ei ole ihmekään, jos aina väsyttää ja treeni ei kulje. Muista siis syödä tarpeeksi, jotta todella jaksat ja saat treenistäkin tuloksia. Treenaavan ihmisen annoskoko ei ole ihan pieni. Hiilihydraattejakaan ei kannata pelätä. Jos ravitsemus askarruttaa, niin varaa vaikka aika ravitsemusohjaukseen!


Treenitauko on joskus paikallaan


Vaikka nämä asiat olisivat kunnossa, voit silti olla väsynyt. Silloin kuormitusta on enemmän kuin mistä ehdit palautua. Syynä voi olla esimerkiksi opiskelu- tai työstressi, henkilökohtaiset ongelmat tai lisääntyvä pimeys. Tähän vielä treenit päälle ja soppa on valmis. Vaikka treeni on kivaa ja tekee hyvää, niin treeni on aina keholle kuormitus – jos et ehdi treenien välissä palautua, kuormitus vain kasvaa kasvamistaan (puhumattakaan kaikesta muusta kuormituksesta!) ja johtaa lopulta uupumiseen. Välillä voi siis olla oikein paikallaan pitää pieni treenitauko tai keventää kuormitusta reilusti.

Tällä reissulla keho ja mieli lepäsi

Palautuneena saat treenistä parhaan hyödyn irti ja lisää virtaa liikunnasta. Muista siis olla itsellesi armollinen, jos olet jatkuvasti väsynyt, ja lepää välillä!

Jos tapanasi on liikkua aina täysillä, niin kokeile vaihteeksi jotain kehonhuoltotuntia, joogaa tai muuta kevyempää treeniä -saatat yllättyä, miten paljon se virkistää. Kokeile rohkeasti myös ohjattua rentoutumista, kuten Dream teamin Kati juuri teki!

DT-Noora

Kommentoi