Kirjaudu:


Valitse kaupunki

Haluatko sykettä elämään?

Rekisteröidy tästä!

DT-Annan vinkkilista tilanteisiin kun liikkeelle lähtö tuntuu hankalalta

Kirjoitettu: 14.4.2019 19:43


Vaikeuksia lähteä liikkeelle?

Et varmasti ole yksin. Välillä treeni takkuaa ja ei vain millään tunnu löytyvän motivaatiota lähteä liikkeelle. Jos liikunnan hauskuus katoaa, kannattaa palata perusasioihin ja kuunnella rehellisesti omia tuntemuksiaan. Kaikkia meitä ei vain ole luotu aamuviiden lenkkeilijöiksi tai ”salil eka salil vika” -tyypeiksi. Onneksi liikunnasta voi kuitenkin tehdä omannäköistä. Voimme myös muuttua ajan saatossa erilaisiksi liikkujiksi – ja sekin on ihan fine 🙂


Expectations

Tärkeintä, että liikkeelle tulee lähdettyä. Usein kuitenkin aloittamisen vaikeus voi piinata tässäkin asiassa. Myös minulla on ollut ajanjaksoja, jolloin treeni ei ole luonnistunut yhtä kivuttomasti kuin olisin toivonut. Siksi kokosin pienen check listin asioista, joita yritän pohtia ja joihin pyrin vaikuttamaan omalla toiminnallani, kun koen treenit tahmeiksi ja liikkeelle lähtemisen haasteelliseksi.

CHECK LIST

Tee helpoksi

Tee lähtemisestä mahdollisimman helppoa itsellesi. Etukäteen valmisteleminen ja suunnittelu voivat helpottaa liikkeelle lähtemistä.

Älä odota ihmeitä

Älä turhaan odota, että täydellinen aika osuu kohdallesi. Todennäköistä on, ettei koskaan tule täydellisiä olosuhteita vaan sinun on tehtävä päätös ja luotava otolliset hetket itse.

Aloita pienestä

Pienikin asia voi jo viedä asiaasi eteenpäin. Voit esimerkiksi aloittaa niinkin pienestä, että otat treenivaatteet esille ja valmiiksi jo edellisenä iltana. Aamulla treenivaatteiden ja samaa paria olevien sukkien löytäminen eivät tule olemaan lähtemisen tiellä 🙂

Aloita helposta

Mikä vie vain vähän aikaasi ja on helposti saatavilla? Aloita vaikka kävelyllä tai kotijumpalla, jos pidemmälle lähteminen tuntuu vaikealta. Pyri siihen, ettet tee asioista mutkikkaampia kuin ne todellisuudessa ovat.

Aloita tutusta ja turvallisesta

Jos kokeileminen jännittää, lähde liikkeelle tutuista jutuista, joissa tiedät jo pärjääväsi. Uusien lajien pariin ehtii kyllä, mutta liikkeelle lähdettyä kaipaamme palkkion ”vaivannäöstämme” ja tuttu laji nostattaa mukavasti itsetuntoamme.

Vain parasta

Reality

Hae vauhtia tekemiseesi uusilla tuulilla tai lempparijutuilla. Jos sinulla on laji, jota olet aina halunnut kokeilla, nyt on hyvä hetki! Samoin, jos sinulla on laji, jonka pariin haluaisit palata
pitkän tauon jälkeen. Voit saada näiden kautta kaipaamaasi lisäboostia!

Miksi?

Aseta tavoite ja muista myös syyt tavoitteen taustalla. Hyviä syitä ovat esimerkiksi omaan terveyteen ja hyvinvointiin panostaminen. Aina vain parempi, jos keksit konkreettisia
tavoitteita.

”No excuses”

Ei tekosyitä. Monet meistä ovat tekosyiden mestareita. Jätä kaikki tekosyyt omaan arvoonsa ja päätä lähteä kaikesta huolimatta, koska tavoitteesi on tärkeämpi 🙂

Kipukohdat

Pohdi haastekohtia ja pureudu niihin. Ärsyttääkö pitkä välimatka kuntosalille? Olisiko sinua lähempänä sali, jolle voisit mennä sen sijaan? Oletko väsynyt iltapäivällä ja aamutreeni sopiikin sinulle paremmin?

Perusasiat kuntoon

Muista energiatasot! Nuku ja syö hyvin. Jos perusasiat on kunnossa, jaksaa asioitakin tehdä ihan eri sykkeellä. Väsyneenä makoilu houkuttaa kummasti…

Pienet tavoitteet matkan varrella

Aloita pienestä myös tavoitteiden kanssa. Ihmisinä meille on luontaista etsiä välitöntä tyydytystä haluillemme emmekä ole halukkaita ”kärsimään” tai näkemään vaivaa pitkäaikaisten tavoitteiden takia. Aseta välitavoitteita, jotta pienetkin onnistumiset palkitsevat ja kannustavat jatkamaan.

Ota kaveri mukaan

Usein vaikeampi luistaa treeneistä, jos on luvannut lähteä kaverin kanssa.

Ole armollinen itseäsi kohtaan

Aina ei vain onnistu ja on järkevämpää treenailla parempana ajankohtana. Muista inhimillisyys arvioidessasi itseäsi! Älä kuitenkaan ota tavaksi treenien siirtämistä.

Unohda täydellisyydentavoittelu

Tehty treeni on parempi kuin tekemättä jäänyt. Olosuhteet eivät aina ole otollisimmat tai tekeminen varsin keskittynyttä, mutta se on vain osa elämää ja sellaistenkin päivien kanssa oppii treenaamaan, jos antaa itselleen mahdollisuuden.

Hyvän fiiliksen kautta

Laita lempparimusaa tulemaan luureista, hyppää suosikkitreenivaatteisiisi ja ajattele treeni omana aikanasi, jolloin sinun ei tarvitse miettiä mitään muuta! Tilanteen uudelleen asettelu mielikuvissamme on hyödyllinen työväline: sen sijaan, että treenisi olisi suoritus, näe se omana aikanasi, joka on vain sinua varten. Tätä ”suoritusta” arvioit vain sinä itse, itsellesi.

Miksi et tekisi siitä myös aikasi arvoista?

DT-Anna

Kommentoi