Kirjaudu:


Valitse kaupunki

Haluatko sykettä elämään?

Rekisteröidy tästä!

DT-Tahvon parhaat reittivinkit: Koe Kuopio pyöräillen!

Kirjoitettu: 22.9.2016 14:35


Kuten Dream Teamin edesottamuksia seuranneet tietävätkin, on Tahvo innokas pyöräilijä. Kesällä sait lukea esimerkiksi hänen pyöräilylomastaan Espanjassa. Tällä kertaa liikutaan kotikaupungin maaperällä: Tahvo esittelee muutaman oman suosikki pyöräilyreittinsä Kuopiosta.


Hyöty- ja hikiliikuntaa


Pyöräily on loistava liikuntamuoto ja tapa päästä helposti paikasta toiseen. Lähes jokaiselta löytyy polkupyörä, eikä esimerkiksi käytettynä ostettu pyörä maksa usein paljoakaan. Kuopion kokoisessa kaupungissa välimatkat ovat sen verran lyhyitä, että pyörällä on helppo kulkea käytännössä minne vain. Kaupungin mäkisyys tuo toki oman lisähaasteensa pyöräilyyn, mutta nekin ovat mukavaa vaihtelua tasaiseen polkemiseen. Vaihtamalla auton tai julkisen liikenteen pyörällä liikkumiseen, saat huomaamattomasti lisättyä arkiliikuntaa, säästettyä rahaa ja olet varmasti virkeämpi polkemisen jälkeen. Esittelen lyhyesti omia lempireittejäni heille, jotka haluavat kokeilla pyöräilyä kuntoilumuotona.


Saaristoreitti


Saaristokaupungin läpi polkiessa voi ihailla hienoja maisemia ja uusia asuinalueita keskustan ulkopuolella. Pyörätie on reitillä enimmäkseen todella hyväkuntoista ja mukavaa polkea. Mäkiä reitillä on jonkin verran, mutta kokonaisuudessaan reitti on melko kevyt. Matkaa reitillä kertyy lyhyimmillään vajaa 20 kilometriä, joten se sopii kaikenlaisilla pyörillä poljettavaksi lyhyeksi matkaksi. Monelle 20 kilometriä saattaa kuulostaa todella pitkälle matkalle, mutta kun opit nauttimaan pyöräilystä, alkaa matka tuntua jo aivan liian lyhyeltä.

Itse olen aloittanut Kuopiossa maanteillä pyöräilyn polkemalla tätä reittiä, jonka jälkeen aloin nopeasti kaipaamaan pidempiä pyöräilymatkoja. Reitti on myös siitä hyvä, että saat vaihtelua heittämällä lyhyitä lisämatkoja, esimerkiksi polkemalla välissä Petoselle tai Matkukseen. Kuopion kaupungin sivuilta TÄÄLTÄ löytyy myös kartta ja ohjeet Kuopion ympäriajoon, joka on noin 40 kilometrin mittainen reitti.


Sorsasalon reitti


Pyöräilemällä Kuopiosta kohti Sorsasaloa voit nauttia hyvistä pyöräteistä ja mukavista korkeusvaihteluista. Tämä reitti on siitä mahtava, että voit oman jaksamisesi mukaan tuoda vaihtelua valitsemallesi reitille. Voit esimerkiksi polkea Vuorelaan ja sieltä takaisin, jolloin kilometrejä kertyy keskustasta noin 20. Tuntemusten mukaan voit jatkaa Siilinjärvelle asti, josta innostuttuasi huomaat polkevasi Tahkolle ja takaisin. Halutessasi voit lähteä Vuorelasta kohti Joensuuta. Tällöin matkalle kannattaa lähteä runsaan juomisen ja eväiden kanssa. Näitä matkoja poljin itse usein viime kesänä, sillä pyörätiet ovat erittäin hyväkuntoisia, ja muu liikenne melko vähäistä. Päästyäsi pyöräilyn makuun tai mikäli haluat kokeilla jaksamistasi, suosittelen polkemaan vajaan 20 kilometrin matkan Siilinjärvelle ja pitämään siellä pienen tauon, jonka jälkeen suunta takaisin Kuopioon.


Maastoreitit


Mikäli omistat maastopyörän tai olet kiinnostunut harrastuksen aloittamisesta, löytyy Kuopiosta runsaasti eritasoisia maastoreittejä. Puijo on täynnä polkuja, ja suosittelen polkemaan Puijon ulkoilureiteille ja kokeilemaan kaikkia polkuja joita eteesi sattuu. Puijon luonnonsuojelualueella ja luontopoluilla pyöräily on kielletty, mutta alueelta löytyy muuten rutkasti reittejä helpoista metsäpoluista downhill- ratoihin. Myös haastetta löytyy sitä kaipaaville! Puijon lisäksi Neulamäen ulkoilureiteiltä löytyy kevyempiä metsäpolkuja, joita on mukava polkea silloin kun haluaa nautiskella metsässä polkemisesta ilman teknisesti haastavia osuuksia.

Kuopiossa järjestetään vuosittain syyskuussa Kalakukon Kierros, jossa tehdään pyörällä lähempää tuttavuutta maastoreitteihin. Tapahtumassa poljetaan eritasoisissa ryhmissä, nautitaan järjestetystä huollosta ja lopuksi saunotaan. Kuulemma kivan rento tapahtuma!


Annoin pikkusormen…


Pyöräily vie helposti mukanaan ja esimerkiksi itselläni matkat ovat jatkuvasti muuttuneet pidemmiksi ja pidemmiksi. Nykyään minulle on itsestäänselvää, että kuljen ainakin kaikki alle 20km matkat pyörällä, sillä olen kokenut sen helpoksi ja mukavaksi tavaksi liikkua. Kannustan jokaista kokeilemaan vähintään kerran vuodessa itselleen normaalia pidempää pyöräilymatkaa. Pyörän mallillakaan ei ole väliä, kunhan se toimii sen verran hyvin, että sillä voi polkea eteenpäin 🙂 Mikäli harrastuksesta innostuu enemmän, voi suunnitella jo hyvänkin pyörän hankkimista, jolloin pyöräilystä saa vielä enemmän irti. Esimerkiksi itse olen polkenut kaikki pidemmät matkani 280e maksaneella polkupyörällä, joten verrattuna moneen muuhun harrastukseen, pyöräily on suhteellisen edullista, mikäli ei aio hankkia kaikkia uusimpia ja parhaimpia varusteita.

Vielä on hyviä pyöräilysäitä jäljellä, joten hyppää satulaan!

-Tahvo

Kommentoi