Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Kun sairastat, niin sairasta! | Sykettä Iisalmi

Kirjoitettu: 3.3.2015 17:05


Päivät pitenevät, ja aurinko alkaa lämmittää. Keväthän se sieltä taas tulee, mutta niin tulevat flunssa-aallotkin. Siksi ajattelinkin muistuttaa, kuinka tärkeää on parannella itsensä rauhassa ennen treenaamisen jatkamista. Keskimäärin ihminen sairastaa 2-4 flunssaa vuoden aikana, ja on tutkittu, että säännöllisesti liikuntaa harrastavat sairastavat keskimäärin harvemmin ja lyhemmän aikaa. Kauniina päivinä voi olla vaikeaa jäädä peiton alle sairastamaan, mutta lepo kannattaa heti, kun olo tuntuu köhäiselle.

Treeni on unohdettava kuitenkin viimeistään silloin, kun flunssaan liittyy yleisoireita, kuten kuumetta, kovaa kurkkukipua, lihaskolotusta tai väsyneisyyden tai sairauden tunnetta. Kuumeisena urheileminen on terveydelle haitallista, ja jopa vaarallista. Pahimmillaan tavallinen flunssa voi komplisoitua sydänlihaksen tulehdukseksi, jonka seurauksena on ehdoton liikuntaharrastuskielto.

Kun flunssa alkaa hellittää ja yleisoireet ovat poistuneet, voi harjoittelun aloittaa kevennetysti ja omaa oloa kuunnellen. Yleisohjeena on suositeltu 3-4 oireetonta päivää flunssataudin jälkeen ennen harjoittelun aloittamista. Mikäli oireet palaavat, on liikunnan määrä heti vähennettävä. Kuumesairauden jälkeen kestää noin 2-3 viikkoa, että kunto palautuu ennalleen.

Lepoa tarvitaan kuitenkin myös terveenä, sillä keho kaipaa välillä taukoa harjoittelusta. Kehittyminen tapahtuu levossa, ja mitä paremmin palautuu, sitä paremman vastineen harjoittelulle saa, ja sitä parempi on seuraavan harjoituskerran teho. Jatkuva rasitus estää lihasvaurioiden korjautumisen, ja kuihduttaa siten lihaksistoa.

Nämä neljä merkkiä kertovat palautumisesta:
– Mieli halajaa liikkumaan.
– Olo tuntuu levänneeltä yöunien jälkeen.
– Leposyke on normaalilla tasolla.
– Viimeistään lyhyt lämmittely karkottaa kivun lihaksista, jänteistä ja nivelistä.

Itse alan olla nyt vihdoin tervehtynyt, ja pääsen pian takaisin SYKETTÄ-liikuntatunneille.

Tule sinäkin mukaan – mutta älä kipeänä!

– Virva

Lähteet ja lisätietoa
Flunssa ja urheilu
Kuumesairaudet ja liikunta
Milloin flunssan jälkeen voi alkaa urheilla?
Palautumisen pikaniksit



Kommentoi