Kirjaudu:


Valitse kaupunki

Haluatko sykettä elämään?

Rekisteröidy tästä!

Kuukauden SYKETTÄ-laji rugby on sosiaalinen herrasmieslaji, jossa on jotain ainutlaatuista.

Kirjoitettu: 1.2.2016 15:27


Ilmapiiri erottaa rugbyn muista lajeista


Helmikuussa kuukauden SYKETTÄ-laji on perinteikäs kontaktilaji rugby, jota Kuopiossa edustaa Kuopio Rugby Club. Kuopiossa toimii naisten ja miesten joukkueet, laji sopii siis kaikille sukupuoleen katsomatta! Tutustu tähän koukuttavan monipuoliseen joukkuepeliin, jossa sekä fysiikka että sosiaalinen elämä paranevat kohisten. Monet lajia kokeilleet ovat todenneet, että rugbyssa on jotain erityistä. Liikuntailtapäivänä 9.2. tarjolla on rugbyn lajikokeilu sekä 10.2. starttaa Kuopio Rugby Clubin alkeiskurssi – jolle muuten SYKETTÄ-tarran onnelliset omistajat pääsevät ilmaiseksi!


Perinteikäs kontaktilaji rugby


Ryhmähenki on rugbyssa ainutlaatuista. Kuva: RDmedia

Rugby on perinteikäs kontaktipalloilulaji, joka sai alkunsa Englannissa 1820-luvulla. Lajista on olemassa muutamia eri versioita. Tunnetuin on Rugby Union, jossa vastakkain pelaa kaksi 15 pelaajan joukkuetta. Lisäksi suosiotaan kovasti kasvattaa Riossa olympialaisiin palaava Rugby Sevens (suom. Seiskarugby), jossa pelataan 7 vastaan 7 Rugby Unionista hieman varioiduilla säännöillä. Pelissä on tavoitteena palloa kantamalla, syöttämällä, tai potkaisemalla edetä vastustajan maalialueelle ja tehdä maali eli try.

Lajina rugby on erittäin monipuolinen ja vaatii pelaajalta muun muassa kokonaisvaltaisesti hyvää fysiikkaa ja pallonkäsittelytaitoja. Juuri tämä tekee lajista koukuttavan – vaikka alkuun pääsee varsin helposti, uutta opittavaa löytyy aina! Lajiin kuuluu olennaisena osana myös taklaaminen ja muu kontaktipeli, josta on omat tarkat sääntönsä. Rugby on viimeisen päälle joukkuelaji, jonka ydintä on ainutlaatuinen, samana pysynyt henki. Rugbya ei pelata pelkästään noudattamalla sääntöjä, vaan myös noudattamalla sääntöjen henkeä. Kurinalaisuudesta, omanarvontunnosta ja vastustajan kunnioituksesta muodostuu reilun pelin ja kumppanuuden ilmapiiri, joka erottaa rugbyn muista lajeista.

Lajiin voit kätevästi tutustua lukemalla Rugbyn aloittelijan oppaan. Myös tämä video avaa lajin saloja.


Kuopio Rugby Club


Naiset mukaan, tää sopii myös teille!

Olemme vuonna 2011 perustettu rugbyseura, jolla on sekä naisten että miesten joukkueet. Miesten joukkue pelaa talvikaudella Seiskarugbyn SM-sarjaa ja kesällä Rugby Unionin SM-sarjaa. Naisten joukkue on perustettu 2014 ja pelaa talvikaudella Seiskarugbyn SM-sarjaa, jossa on menossa ensimmäinen täysi kausi. Kehitämme seuran toimintaa ja kasvatamme jäsenmäärää, jotta saisimme Kuopion rugby-perhettä yhä monipuolisemmaksi. Junioritoiminnan aloittamiseen liittyen mm. kierrämme kouluja ja oppilaitoksia, koulutamme opettajia ja olemme mukana Kuopion koulujen Liikuntapolku-ohjelmassa.

Kentän ulkopuolella järjestämme mm. sauna- ja pelinkatsomisiltoja sekä talkoilemme varainkeruuhengessä. Kokeilemaan voi tulla alkeiskurssien lisäksi ottamalla yhteyttä kehen tahansa seuran jäseneen tai vain ilmestymällä treenipaikalle urheiluvaatteissa – ei siis järin korkea kynnys lähteä mukaan! Löydät inspiroivia videoita Kuopio Rugby Clubin YouTube-kanavasta.


Miten pääsen mukaan?


Lajikokeilu – Tiistai 9.2. klo 13-15


Liikuntailtapäivänä tiistaina 9.2.2016 pääset testaamaan rugbya Kuopio-hallissa (kenttä 3) klo 13.00 – 15.00. Ohjaajina Kuopio Rugby Clubin valmentajat. 

Pääset kokeilemaan mm. pallon syöttämistä ja kiinniottoa sekä potkaisemista, etenemistä pallon kanssa, taklaamista ja taklauksen vastaanottamista. Tärkeimpänä toki lajin perusajatus eli miten joukkueena toimitetaan pallo vastustajan maalialueelle ja miten puolustajana estetään vastustajan maali eli try. Ota mukaan liikuntavaatteet, joissa ei mielellään ole vetoketjuja. Hiki tulee varmasti! Tavoitteena on, että jokainen lähtee hymyssä suin ja omin jaloin. ?

Ilmoittaudu mukaan liikuntailtapäivän ilmoittautumislomakkeen kautta.


Peruskurssi alkaa 10.2. – SYKETTÄ-tarralla ilmaiseksi mukaan!


Kuopio Rugby Clubin alkeiskurssit starttaavat 10.2. klo 20.30.- 22.00 Savon Sanomat -areenan kuplahallilla (Kaartokatu 6, Kuopio).

Alkeiskurssi on avoin kaikille yli 15-vuotiaille naisille ja miehille. Aiempaa kokemusta tai tietoa et tarvitse, alkeiskurssilla pärjäät urheiluun sopivalla vaatetuksella, juomapullolla ja lenkkareilla tai nappiksilla. Jos on kovat pakkaset, kannattaa pukeutua niin, että pärjää treenihalleissa Kuopiossa ja Siilinjärvellä n. 0-5 asteen pakkasessa.

SYKETTÄ-tarralla kurssi on ILMAINEN! Ilman tarraa kurssin osallistumismaksu on 20 €. Kurssille mahtuu 20 miestä ja 20 naista. Ilmoittaudu: kuopio@rugby.fi tai pistä viesti seuran FB-inboxiin. Ilmoita, jos tarvitset kyydin treeneihin!

Katso tarkemmat aikataulut seuran kotisivuilta tai alkeiskurssin Fb-tapahtumasivulta!


Pelaajaesittelyssä Jussi, KRC:n nuori kapteeni


Kuka olet ja mistä tulet?

Jussilla on pallo hallussa. Kuva: RDmedia

Olen Jussi Viljanen ja toiminut Kuopio Rugby Clubin kapteenina kahden kauden ajan. Olen alun perin kotoisin Kylmäkoskelta, mutta asunut suurimman osan elämästäni Orivedellä. Kuopioon muutin vuoden 2013 syksyllä opiskelemaan Savonia-ammattikorkeakouluun. Opiskelen kolmatta vuotta rakennustekniikan insinööriksi.

Miten, mistä ja milloin löysit rugbyn?

Tarinani on melko hauska, sillä löysin rugbyn rippileiriltä. Yksi leirin isosista oli pelannut jo vähän aikaa ja sai minut ja kaverini kiinnostumaan lajista. Ensimmäisten harjoitusten jälkeen se oli menoa. Sen jälkeen rugby on kuulunut lähes jokapäiväiseen elämääni. Samalla tuosta isosesta on tullut myöhemmin yksi parhaista ystävistäni.

Millainen urheilutausta sinulla on?

Rugby on todella monipuolinen laji. Itse olen saanut apua paljon, kun olen aikaisemmin harrastanut lähes kaikkea mahdollista: Yleisurheilua, jalkapalloa, jääkiekkoa, salibandya ynnä muuta. Kaikesta liikunnasta ja harrastuksista on ollut mielettömästi hyötyä  rugbyssa.

Mitä rugby on tuonut elämääsi?

Sen lisäksi että rugby tuo harrastusrutiineja, on se luonut mielettömän sosiaalisen verkoston. Uusia ystäviä on tullut pitkin Suomea. Sosiaalisuus ja joukkuehenki ovatkin yksiä parhaita juttuja, mitä rugby tuo tullessaan.

Rugby tuo valtavasti positiivisia haasteita. Haasteet muokkaavat motivoitunutta pelaajaa tavoitteelliseksi ja pitkäjänteiseksi. Pelaaminen kasvattaa omaa luonnetta valtavasti!

Mikä on mieleenpainuvin muistosi rugbyn parissa?

Rugby on tuonut niin paljon hyviä muistoja, että on vaikea rajata yhtä parhaaksi. Aivan erityinen tunne kuitenkin oli keväällä 2014, kun voitimme Suomen maajoukkueella Bosnian ja säilytimme maajoukkueen sarjapaikan. Tulimme valtavasta tappioasemasta ohitse pelin toisella puoliajalla ja bonuksena minut valittiin pelin parhaaksi pelaajaksi. Tuo ottelu on jäänyt erityisesti mieleen.

Mitä terveisiä haluat lähettää henkilölle joka pohtii olisiko hänestä rugbypelaajaksi?

Rugby on hyvin tuntematon laji Suomessa ja se sekoitetaan herkästi esimerkiksi amerikkalaiseen jalkapalloon. Tästä ehkä tulee joillakin ihmisillä mielikuva, että rugby olisi väkivaltaista ja liian kovaa, varsinkaan kun suojavarusteita ei ole.

Kyseessä on kontaktilaji, mutta säännöt on tehty juuri sitä varten, että peli ja sen sisältämä kontakti olisi turvallista. Pienemmätkin pelaajat pystyvät pysäyttämään oikeaoppisesti jättiläisiltä näyttävät pelaajat.

Lähes jokaisen aloittaneen rugbynpelaajan suusta kuuluu aina samat asiat.

”Tässä lajissa on kyllä jotakin erityistä!”
”Eihän tämä nyt niin kamalaa ollutkaan mitä ajattelin.”
”On tämä kyllä niin pirun hauskaa!”

Lähde ehdottomasti kokeilemaan, oli taustasi minkälainen tahansa. Rugbysta löytyy pelipaikka kaikenkokoisille ja -näköisille pelaajille. Kuopiossa on valtavan hyvä joukkuehenki, eikä tällaista yhteishenkeä löydy muualta kuin rugbysta!

Vaikka läpi harmaan kiven!

 Kommentoi