Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Nuku hyvin, voi hyvin

Kirjoitettu: 11.10.2021 14:35


Uni ja lepo – osa arkeamme ja vuorokautisia toimintojamme, mutta muistammeko aina, kuinka suuri rooli niillä on muun muassa jaksamisen ja muiden arkipäiväisten toimintojen suorittamisen kannalta? 


Lepoa saatetaan jopa hieman aliarvioida muiden terveellisten elintapojen rinnalla sillä ajatuksella, että riittävästä ravinnosta ei voi tinkiä, mutta kyllä yhden yön unet voi siirtää tuonnemmaksi. Tällä ajatusmaailmalla ei kuitenkaan kauhean pitkälle pötkitä. Itse olen aina nukkunut hyvin paikasta tai ajasta riippumatta ja olenkin pitänyt sitä tietynlaisena lahjana kuunnellessani kavereitani, joilla on haasteita uneen liittyen. Opiskelu, työt ja muut elämän kuormittavat tekijät saattavat aika ajoin häiritä palautumistamme.


Ärtyneisyys, alakuloisuus tai yliaktiivisuus ovat selkeitä ja konkreettisia asioita, joita varmasti huomaamme itsessämme ja toiminnoissamme, jos emme ole nukkuneet tarpeeksi. Riittävä uni auttaa meitä palautumaan, tukee tunnepohjaista hyvinvointiamme ja kognitiivisia toimintojamme sekä auttaa sietämään stressiä ja muita arjen haasteita. Riittävällä unella on myös vaikutusta sosiaalisten suhteiden ylläpitoon, vastustuskykyyn, tuottavuuteen, toimintakykyyn ja toisaalta myös kykyyn kokea elämä mielekkääksi.

Alle listasin muutamia asioita, joilla on vaikutusta mun uneen:


Kehittyminen tässä unen ja levon-lajissa on suhteellisen helppoa, sillä uusi mahdollisuus parantaa omaa suoritusta tulee vastaan joka ilta! Jos tiedetään, mitä eilen tehtiin väärin tai huonosti, on tänään mahdollisuus korjata se. Tänään on siis taas uusi päivä ottaa kaikki terveyshyödyt unesta irti ja toisaalta myös miettiä sitä, millainen nukkuja olet. Miten sinä panostat hyvään ja riittävään uneen?

Kauniita unia,
💜 :llä Dream Teamin JuuliaKommentoi