Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Nukutko riittävästi? Talviaikaan siirtyminen on loistava aika laittaa unirytmi kuntoon!

Kirjoitettu: 31.10.2017 12:10


Unten maille


Kesäaika päättyi juuri ja kelloja käännettiin taas taaksepäin – elämä talviaikataulujen mukaan on alkanut. Päivät lyhenevät nyt nopeasti ja pimeä valtaa tilaa syyspäivien auringonsäteiltä. Kylmät ja sateiset päivät houkuttelevat linnoittautumaan kotisohvalle. Mieleen hiipii kysymys, miksi oi miksi me suomalaiset olemmekaan asuttaneet tämän syrjäisen Pohjolan kolkan ja jääneet tänne hytisemään kuukausiksi pakkaseen. Eikö ratkaisuna voisi edes olla vaipuminen talviuneen? Keväällä voisimme sitten herätä eloon, kun valo jälleen voittaa.


Miksi kannattaa nukkua?


Aivan kuin tässä ei olisi jo tarpeeksi, ainainen kellojen siirtely sekoittaa unirytmin ja huonontaa yöunia puolen vuoden välein. Tästä päästäänkin siihen tosiasiaan, että iso osa meistä ei tutkimusten mukaan nuku riittävästi eikä myöskään herää virkeänä muulloinkaan. Uni on Ä-Ä-R-E-T-T-Ö-M-Ä-N tärkeää ja tarpeellista – muutenhan evoluution luulisi hankkiutuneen siitä ajan saatossa eroon. Unella onkin lukuisia terveysvaikutuksia. Näin opiskelijan näkökulmasta yksi keskeisimmistä lienee se, että uni ja oppiminen kulkevat käsi kädessä; tenttimenestyksenkin kannalta tulisi siis nukkua riittävästi laadukasta unta. Miksi sitten vähättelemme unen merkitystä emmekä huolehdi siitä, että saamme tarpeeksi unta? Ravitsemuksen, liikunnan ja unen pyhä kolminaisuus on kuitenkin kaikkien tiedossa, ja näistä terveyden tukipilareista puhuttaessa uni on ykkönen.


Rutiinien avulla unirytmi kuntoon


Mitä sitten tehdä asian hyväksi? Sanovat, että säännöllinen unirytmi on kaiken a ja o. Joka päivä, niin arkena kuin viikonloppunakin, tulisi herätä ja mennä nukkumaan samoihin aikoihin. Kuulostaa yksinkertaiselta ohjeelta, mutta ainakin itselleni sen toteuttaminen on todella haastava juttu, koska näin opiskelijana minulla ei ole selkeitä ja samanlaisina toistuvia päivärutiineja ja aikatauluja elämässäni. Rautaista tahtoa ja päättäväisyyttä siis vaaditaan, että säännöllisyydestä saisi pidettyä kiinni.


Rauhoita illat ja tarkista nukkumisolosuhteet 


Illan rauhoittaminen on toinen keskeinen juttu. Vireystilaa pitäisi saada laskettua ja elimistö rauhoitettua, jotta nukkumatti heittäisi hiekkansa ja vaivuttaisi meidät unten maille. Tämä ei tapahdu hetkessä tuosta noin vain simsalabim, vaan vaatii muutaman tunnin aikaa. Kovat treenit kannattaakin tehdä hyvissä ajoin eikä jättää niitä iltamyöhään, sillä ne lisäävät kierroksia koneeseen. Valaistusta olisi hyvä säätää illan tullen hämyisemmäksi ja kertoa näin elimistölle, että yö lähestyy. Lisäksi pitäisi vältellä mediaa kuten jännittäviä leffoja ja nettisurffailua älypuhelimella ennen nukkumaanmenoa, sillä laitteiden sininen valo ei viesti meille yön saapumisesta vaan häiritsee unihormoni melatoniin eritystä ja unentuloa. Tiedän, kuulostaa tylsältä, mutta on monille yllättävän tehokasta unilääkettä. Nukkumisolosuhteet vaikuttavat myös keskeisesti makoisiin uniin. Avainsanoja ovat viileys, pimeys ja hiljaisuus. Näiden lisäksi tarvitaan etenkin hyvä tyyny, jolle painaa päänsä pitkän päivän päälle, ja selän alle mukavan jämäkkä patja, niin johan pitäisi alkaa unettaa. Nukumme karkeasti ottaen noin kolmasosan elämästämme, joten nukkumisolosuhteisiin kannattaa panostaa.


KAIKKI tarvitsevat unta


Uni on periaatteessa maailman yksinkertaisin ja luonnollisin juttu. Kuitenkaan hyvän unen perusperiaatteita ei kovinkaan moni pysty toteuttamaan käytännössä ja unta laiminlyödään ja sen merkitystä vähätellään – oikeasti hyvin harva pärjää tai ainakaan pystyy optimoimaan olonsa kuuden tunnin yöunilla, vaikka niin väittäisikin. Riittävä ja laadukas uni lienee helpoin ja halvin keino kohentaa omaa terveyttään ja hyvinvointiaan. Itselläni säännöllinen unirytmi näyttää olevan ikuisuusprojekti. Tänä syksynä meinaan vihdoin laittaa asian kuntoon – tai siis en meinaa vaan laitan. Because I am worth it ja koska haluan tehdä terveydelleni palveluksen. Talviajan alkaminen toimikoon lähtölaukauksena. Kannustan kohtalotovereita liittymään mukaan oman elämänsä unitalkoisiin. Pitkä ja pimeä talvikin tuntuu virkeänä siedettävämmältä.

-Minna





Kommentoi