Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Opi talvipyöräilyn aakkoset DT-Sannan johdolla!

Kirjoitettu: 30.11.2016 21:50


Talvipyöräilyn ABC


Moni laittaa talven koittaessa polkupyöränsä varastoon ja siirtyy käyttämään bussia koulu- ja työmatkoihin. Ihan turhaan, sanoo Dream Teamin Sanna! Myös talvella voi pyöräillä, eikä siihen tarvita monen tonnin maastopyörää ja masokistista mielenlaatua. Jos epäilet, niin lue tämä juttu ja inspiroidu. Jos edelleen sen jälkeen talvi ahdistaa, niin lue Tahvon kesäisemmät pyöräilyjutut Espanjan auringosta ja kesäisestä Kuopiosta!


Parhaat vinkit heti kärkeen


Minä olen pyöräillyt kodin ja yliopiston väliä kesät talvet koko Kuopiossa asumiseni ajan. Enkä suinkaan siksi, että pyöräily olisi minulle sydämenasia, vaan koska en ole saanut aikaiseksi laittaa pyörää poiskaan ja ostaa kausikorttia bussiin. Puolivahingossa tulin siis huomanneeksi, että onnistuuhan se fillarointi talvellakin. Muutamilla pikkujutuilla talvipyöräilystä voi kuitenkin saada ihan siedettävää ja turvallista!

1 – Hanki polkupyörääsi talvirenkaat. Välttämättömät ne eivät ole, mutta nastat auttavat kuulemma paljon lumella ja jäällä. Mullakaan niitä ei tosin ole 🙂

2 – Aja varovasti, vältä jyrkkiä kaarteita ja käännöksiä kovassa vauhdissa. Älä epäröi taluttaa.

3 – Jätä päälle riittävän pieni vaihde, kun jätät pyörän pakkaseen. Vaihteet jäätyvät helposti, joten joudut ehkä ajamaan seuraavan matkan sillä vaihteella, joka päällä sattuu olemaan! Pyörähuollossa käyttäminen voi auttaa jäätymisongelmaan, tai sitten ei.

4 – Hanki takavalo. Etenkin jos joudut ajamaan autotiellä. Etuvalohan kaikilla jo on, eikös vaan?

5 – Pidä lukkosulaa aina mukana. Yleensä jo sen olemassaolo estää lukkoa jäätymästä, ja auta armias sen kerran kun lukkosulaa ei olekaan mukana…

6 – Lataa bussikortille pieni määrä rahaa hätätilanteita varten. On kelejä, jolloin pyöräily on ainakin tavallisella mummopyörällä suurin piirtein mahdotonta. Esim. silloin, kun taivaalta tulee kerralla kymmeniä senttejä nuoskalunta ja pyöräteitä ei ehditä auraamaan.

7 – Kovalla pakkasella käytä hanskoja JA lapasia. Näin sormet pysyvät parhaiten lämpimänä. Muulle kropalle tulee pakkasella pyöräillessä useammin liian kuuma kuin kylmä.

8 – Ja kenties tärkein asia: käytä pyöräilykypärää, oli sitten kesä tai talvi.


Opettavainen kertomus kypärän käyttämisestä – must read!!

Vähän on pimiää ja märkää, mutta ei se haittaa!


Koska pyöräilykypäräaihe on supertärkeä, talvipyöräilystä vähän sivuraiteille joutumisen uhallakin kerron teille oman tarinani:

Kaikki varmaan muistavat, millainen suhtautuminen peruskoulussa vallitsee pyöräilykypärän (ja jalkajarrun…) käyttöön liittyen. Nolointa ikinä. Minä yritin lapsena olla kiltti tyttö, ja vanhempien käskystä pidin kypärää päässä lähes aina pyörällä ajaessani. Onneksi, sillä ironisesti se olin juuri minä kelle kypärä tuli tarpeeseen, kun ajoimme eräänä keväisenä iltana kavereideni kanssa kirkolta (maalaiset tietää :D) kohti kotia. Matkalla oli jyrkkä alamäki, johon otimme tapamme mukaan kovat vauhdit.

Minulla oli pyörän sangassa kangaskassi, jonka sisällä oli rullaluistimet. Puolivälissä alamäkeä kassi sisältöineen heilahti eturenkaan väliin, ja rengas veti itsensä lukkoon. Minä lensin tietysti päistikkaa tangon yli, pää edellä asfalttiin. En tuntenut varsinaista kipua, vaan pelkän julmetun kovan iskun päähän ja kasvoihin. Pysyin ihme kyllä tajuissani, kasvoista vuosi verta ja pyöräilykypärä oli juuri ja juuri kasassa, mutta murtunut keskeltä neljään osaan. Siitä sitten puhelua äidille ja lähtö keskussairaalan päivystykseen. Selvisin kypärän ansiosta pelkällä aivotärähdyksellä, ruhjeilla ja parin viikon lihaskivuilla. Tuon kokemuksen jälkeen ei ole tehnyt mieli ilman kypärää ajella! Eli käyttäkää kypärää, älkääkä kuljettako pyörällä mitään, mikä voi mennä renkaiden väliin.


Hyötyjä piisaa!


Punainen takavalo parantaa näkyvyyttä autojen seassa

Mutta palataan vielä hetkeksi takaisin talvipyöräilyyn. Kun varusteet ovat kunnossa, voi keskittyä nauttimaan pyöräilyn tuomista hyödyistä. Ja niitähän on, tässä muutama ensiksi mieleen tuleva:

1 – Hyötyliikunta. En kesäaikaan edes ajattele paikasta toiseen pyöräilyä liikuntana, mutta sitähän se kuitenkin on. Päivittäinen aktiivisuus vähenee merkittävästi, jos talven tullen vaihtaa polkupyörän autoon

2 – Nopeampaa kuin kävely.

3 – Voit mennä minne tahansa ja mihin aikaan tahansa, etkä ole sidottu bussien aikatauluihin tai reitteihin. Kätsyä esim. silloin kun haluat lähteä yliopistolta Opistotielle jumppaan!

4 – Vähemmän julkisilla matkustamista = vähemmän tilaisuuksia saada influenssa tai mahatauti

5 – En aio valehdella teille, ajatus talvella pyöräilystä on syvältä ja lämpimästä kodista pyörän selkään hyppääminen on viimeinen asia mitä aamulla haluaisi tehdä. Mutta kun itsensä maanittelee pyöräilemään koulun tai töihin, olo on kuin parhaallakin Pohjolan sankarilla! Minä sitkeä Suomalainen taistelin itseni läpi lumen, jään ja pimeyden. Ja ei se talvella ajaminen loppuunsa niin kamalaa ole, vähän sama kuin vesisateenkin kanssa: näyttää ikkunasta pahemmalta kuin oikeasti tuntuu.

Lumista ja aurinkoista pyöräilytalvea toivotellen,

-DT Sanna

Psst, huomaathan, että Talvikilometrikisa starttaa taas 1.1.2016! Eikun osallistumaan!





Kommentoi