Kirjaudu:


Valitse kaupunki

Haluatko sykettä elämään?

Rekisteröidy tästä!

Perjantai-asana

Kirjoitettu: 3.3.2017 11:33


Joogaa pala palalta Perjantai-asanan opastuksella


Olet ehkä huomannut uuden tulokkaan SYKETTÄ Facebook-sivuilla. Kyseessä on Perjantai-asana, jonka tarkoituksena on tarjota jokaiselle liikkujalle oma kehonhuoltohetki, jonka voi toteuttaa melkein missä vain eikä se vaadi paljoa aikaa. Sinun ei tarvitse olla joogan harrastaja tai edes harkita joogan aloittamista tehdäksesi näitä harjoituksia. Kyseiset asanat soveltuvat jokaisen arkeen ja yhdistämällä nämä asanat voit rakentaa niistä oman harjoituskokonaisuuden.


Mikä ihmeen asana?


Sananmukaisesti asana tarkoittaa istuinta. Se voi viitata sekä asentoon että alustaan jolla harjoittaja tai joogi istuu. Tänä päivänä asanalla viitataan yleisimmin asentoharjoitukseen tai asentoon.  Asanat harjoittavat kehon tasapainoa, lihaskestävyyttä sekä notkeutta. Asanoiden avulla liikutetaan selkärankaa eri suuntiin. Keho tarvitsee sekä eteen- ja taaksepäintaivutuksia, rangan kiertoja sekä sivutaivutuksia.

Yksi tunnetuimmista asana-harjoituksista on Aurinkotervehdys eli Surya Namaskar. Harjoitus venyttää, vetristää ja vahvistaa kehoa sekä lisää verenkiertoa ja vireyttä elimistössä. Aurinkotervehdys tehdään usein heti joogaharjoituksen alussa, koska se herättelee kehoa lämpimän lempeästi.

Asanat eli asentoharjoitukset ovat vain yksi joogan osa ja niiden avulla voidaan edetä syvemmälle joogamaailmaan, johon kuuluu olennaisesti myös muun muassa hengityksen hallinta ja meditaatio. Sen lisäksi, että asanat vahvistavat ja vetreyttävät kehoa, ne puhdistavat ja parantavat sekä kehoa ja mieltä. Kehon hallinnan avulla mieli rauhoittuu ja sitä on helpompi hallita. Asanoilla on myös yhteys kehon energiakeskuksiin eli chakroihin, jotka ohjaavat ihmisen elämänenergiaa.  Menemättä kuitenkaan tällä kertaa liian syvälle joogan monituhatvuotiseen historiaan ja filosofiaan, palataan takaisin asana-harjoituksiin.


Kehonhuoltoa ja vahvistusta eläinten opastuksella


Monet joogan asanat ovat saaneet nimensä eläimistä ja niiden tavasta liikkua ja pitää huolta omasta kehostaan. Kissa & lehmä –asanapari tai alaspäinkatsova koira ovat monelle tuttuja asanoita, joiden nimitykset tulevat kyseisten eläinten tavasta liikuttaa ja vetristää kehoaan. Jos sinulta löytyy jokin eläin kotoa, kiinnitä huomiota siihen, mitä ne karvakaverit tekevät ihan ensimmäisenä noustessaan ylös. Ne venyttelevät. Päinvastoin kuin eläimet ja esimerkiksi kissa, joka venyttelee vaistomaisesti, me ihmiset opettelemme venyttelemään tietoisesti. Olemalla tietoisia joogaharjoituksessa opimme tuntemaan ja tunnistamaan harjoituksen vaikutukset omassa kehossamme ja kuuntelemaan, mitä kehomme tarvitsee, mikä lisää joogaharjoituksen jatkuvuutta elämässämme.

Joogan harjoittamiseen voi olla monia eri syitä: se  voi olla rauhoittumista kiireen keskellä, terapiaa, läsnäoloa, pehmeää tai vaativaa fyysistä harjoitusta tai elämäntapa. Joillekin jooga on liikuntamuoto muiden urheilulajien ohella. Toisille jooga on tapa elää, olla ja hengittää. Joogan harrastajat myös harjoittelevat monin eri tavoin. Joku harjoittelee koko ikänsä itsekseen opettajanaan mahdollisesti jonkun joogasuuntauksen kirjallisuus ja oma keho. Toiset käyvät ahkerasti joogatunneilla ja kursseilla. Näiden yhdistely on myös tavanomaista ja erityisesti nykypäivänä internet ja YouTube mahdollistavat kotiharjoittelun eri joogaopettajien ohjauksella. Olipa harjoittelumuotosi mikä tahansa, joogan ja Perjantai-asanan tarkoituksena on edistää terveyttä ja itsetuntemusta sekä erityisesti hyvinvointia ja onnellisuutta.


Asanoita jokaiselle harjoittajalle


Jokaisella asanalla on oma tarkoitus ja vaikutus joogaharjoituksessa. On olemassa helpompia asanoita, jotka sopivat aloittelijoille, ja joissa vaikutus ja hyvän olon tunne ilmenee välittömästi. Esimerkiksi kissa & lehmä -asanapari verryttää selkää sekä tuottaa lämpöä ja energiaa koko kehoon tuottaen välittömän hyvän olon tunteen. On myös olemassa asanoita, joita edistynyt joogi saattaa harjoitella vuosikausia ja jotka vaativat enemmän keskittymistä, voimaa ja oman kehon tuntemusta. Esimerkiksi päälläseisonta vaatii paljon kehonhallintaa, omien rajojen ja kehon tuntemusta, sekä lujaa luottoa omaan tekemiseen ja kehon ja mielen yhteistyöhön.

Joogan päämäärä ei kuitenkaan ole vaativan asanan hallinta, vaan itse harjoitus, jota joogi kulloinkin tekee. Harjoitus voi olla lyhyt, pitkä, kevyt, vaativa tai jotain siltä väliltä. Harjoitus kannattaa aloittaa kehoa ja oloa tunnustellen, ilman sen suurempia odotuksia tai päämääriä. Voit esimerkiksi aloittaa kuolleen miehen asennosta, (savasana) sulkea silmät ja tunnustella omaa olotilaa ja hengitystä. Sen jälkeen voit lähteä tunnustelemaan Perjantai-asanan ensimmäisiä harjoituksia eli koukkuselinmakuulta selkärangan luonnollista asentoa ja lapatukea. Tämän jälkeen voit jatkaa eteenpäin muihin Perjantai-asanan harjoituksiin tai liikkua juuri siten, mikä tuntuu hyvältä. Voit koostaa Perjantai-asanoista itsellesi sopivan harjoituksen tai lisätä valitsemiasi asanoita omaan treeniisi. Nyrkkisääntönä on hyvä muistaa se, että tee vain niitä liikkeitä ja harjoituksia, joissa sinun on hyvä hengittää. Jos hengitys on vaikeaa, tai se jää pois kokonaan, hellitä asentoa sen verran, että löydät taas rauhallisen ja syvän hengitysrytmin.

You will get there, when you are meant to get there. So relax, breathe and be patient.  Oma kehosi kertoo kyllä, kun olet valmis etenemään harjoituksessasi. Päämäärä ei ole tietty asento vaan itse harjoittelu. Ole lempeä itseäsi kohtaan ja mikäli epäröit jonkun asanan tai harjoituksen tekoa, kysy asiaa joogaopettajalta tai ota askel taaksepäin. Tärkeintä on nauttia jokaisesta harjoituksesta ja hetkestä, jonka voit viettää oman itsesi kanssa.

Mukavia joogahetkiä kaikille! 🙂

Kommentoi