Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

SYKETTÄ-ravitsemusillasta vinkkejä arjen parempiin valintoihin!

Kirjoitettu: 27.3.2017 13:10


Selvyyttä elintarvikevalikoimien viidakkoon ja vinkkejä terveelliseen arkisyömiseen opiskelijabudjetilla


Kevään toisessa ravitsemusillassa oltiin arjen äärellä. Elämme arkea suurimman osan vuodesta ja syömme joka päivä ja vieläpä monta kertaa päivässä (onneksi!). Siksi juuri sillä, mitä arkena syö, on eniten merkitystä niin terveydelle, vireystilalle kuin vatsankin voinnille.


Luentomatskusta asia haltuun


Kaksituntinen vierähti nopeasti, sillä asiaa ja kysymyksiä aiheesta riitti ja etenkin rasvat puhuttivat ja herättivät keskustelua. Hyvä niin! 🙂 Jos rasvat kiinnostavat, tsekkaa vinkit luentomateriaalista! Sieltä löytyy myös vertailuja eri kasviöljyjen ja levitteiden rasvahappokoostumuksista.  Luennon ohessa herkuttelimme puolukka-taatelismoothiella sekä välipalaksi sopivilla energiapalloilla. Reseptit löytyvät tämän blogikirjoituksen lopusta!

TÄSTÄ avautuu illan luento-osuuden materiaali, jonka kautta voit perehtyä illassa käsiteltyihin teemoihin tarkemmin. Lue muun muassa mitä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä kannattaa tsekata, minkälaisia rasvoja on hyvä käyttää päivittäin ja mistä tunnistat terveyden kannalta paremman myslin tai välipalapatukan. Luentomateriaalista selviää myös, mitä ravitsemusterapeutti ajattelee lisätystä sokerista ja erikoissuoloista.

Mihin hyvillä ruokavalinnoilla ja tottumuksilla voi vaikuttaa?


Opiskelija satsaa perusraaka-aineisiin


Entä voiko opiskelijabudjetilla syödä terveellisesti? Pienellä budjetilla kannattaa satsata edullisiin ja terveellisiin perusraakaa-aineisiin, syödä sesonginmukaisesti, välttää ruokahävikkiä ja syödä päivittäin monipuolinen, täysipainoinen ja edullinen lounas opiskelijaruokalassa. Myös itse tekemällä, hintoja vertailemalla ja harkitusti herkutellen voi säästää pitkän pennin. Luentomateriaalista löydät paljon lisää vinkkejä edulliseen syömiseen.


Merkkiviidakossa


Sydänmerkki kertoo, että tuote on omassa tuoteryhmässään terveyden kannalta parempi valinta

Markettien ruokatarjonta on kasvanut vuosien saatossa valtavasti ja moni kuluttaja kokee tuotteiden vertailun hankalaksi ja aikaa vieväksi. Ruokaostosten tekemisen ja syömisen ei kuitenkaan tarvitsisi olla niin vaikeaa ja vertailun helpottamiseksi onkin olemassa hyviä apukeinoja. Oletko kuullut Sydänmerkistä? Se auttaa löytämään kaupan hyllyltä hyviä valintoja niin rasvan laadun, kuidun kuin suolankin määrän suhteen. Jos tuote on saanut Sydänmerkin, voit luottaa siihen, että ostoskorissasi on terveyden kannalta parempi valinta. Entä tiesitkö, että myös elintarvikkeissa esiintyviä terveys- ja ravitsemusväitteitä säädellään melko tiukasti? Terveysväitteiden takana on oltava vahvaa tieteellistä näyttöä, jotta niiden käyttö pakkauksessa on sallittua. Toisin on sen sijaan ravintolisien kohdalla. Niistä kuulet lisää huhtikuun ravitsemusillassa 26.4.2017, jonne voit ilmoittautua täältä.

Myös Kuluttajaliitto tarjoaa apua elintarvikevalintoihin. Sen laatimaan korttiin on koottu oleelliset kriteerit kustakin elintarvikeryhmästä koskien tuotteen ravitsemuksellista laatua. Pakkausselosteita luettaessa huomio kannattaa kiinnittää kortissa mainittuihin seikkoihin. Ravitsemusiltaan osallistuneet saivat kaikki itselleen lompakkoon mahtuvan pikkukortin. Kortteja on vielä jäljellä, joten jos haluat sellaisen itsellesi, laita minulle viestiä!


Täydellistä ruokavaliota ei ole olemassa


Niin arjessa kuin juhlassakin on kuitenkin myös tärkeä muistaa, ettei jokaisen valinnan tarvitse olla ”terveellinen” ja että syömisen tulee tuottaa iloa ja mielihyvää ahdistuksen sijaan. Täydellistä ruokavaliota ei ole olemassa, joten sellaista ei kannata kenenkään tavoitella. Kun muistat koota arjen ruokalautaselle paljon eri värejä, syöt monipuolisesti hyviä kuidun lähteitä päivittäin ja valitset pehmeät rasvan lähteet arkiaterioille, moni asia loksahtelee jo erinomaisesti paikoilleen.

Jos haluat saada yksilöllisiä vinkkejä ruokavalintoihisi, varaa aika SYKKEEN ravitsemusneuvontaan! Jos mikä tahansa pieneltäkin tuntuva asia syömiseen tai ruokavalioon liittyen askarruttaa, tule juttelemaan, niin mietitään asiaa yhdessä. Ravitsemusneuvonta on SYKETTÄ-tarralla ilmaista. Tämä palvelu kannattaa hyödyntää! 😉

Ravitsemusillassa oli tarjolla myös tuttuun tapaan herkkuvälipalaa! Nopeasti valmistuvien ja mukaan otettavaksi välipalaksikin sopivien välipalapallojen ja smoothien ohjeet löydät tämän jutun lopusta. Puolukka-taatelismoothie ja energiapallot keräsivät kiitosta raikkaista mauistaan ja innostivat myös kokeilemaan uusia reseptejä helppoutensa vuoksi. Testaa ja löydä uusia makuja ja ideoita välipaloihin!


Tulossa asiaa eettisistä ja ekologisista ruokavalinnoista!


Seuraavassa ravitsemusillassa keskustellaan ympäristön kannalta kestävistä ruokavalinnoista sekä ruoan tuotannon ja kulutuksen eettisyydestä. Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan siitä, minkälaisia ovat ruokavalinnat kestävän kulutuksen näkökulmasta ja mitä asioita tulee huomioida, kun haluaa koostaa näitä arvoja kunnioittavan ruokavalion monipuolisesti ja terveyttä tukevasti. Mielenkiintoista asiaa luvassa siis kasvispainotteisesta ja satokauden mukaisesta syömisestä kotimaisia raaka-aineita suosien. ILMOITTAUDU MUKAAN TÄSTÄ!

Iloisia arjen ruokahetkiä kaikille toivottaen,

SYKKEEN ravitsemusterapeutti Hilla


Reseptit edullisiin ja terveellisiin välipaloihin


Puolukka-taatelismoothie (3 annosta)


Mittaa blenderiin puolukat ja taatelit ja jauha tasaiseksi. Lisää kaurahiutaleet, pellavansiemenet ja soijajogurtti ja jatka sekoittamista. Lisää lopuksi muut ainekset. Saat smoothiesta sileää, kun lisäät suurimman osan nesteestä vasta lopuksi. Smoothie valmistuu myös tehokkaalla sauvasekoittimella.


Viikuna-hirssipallot


1 – Mittaa hirssihiutaleet, kookoshiutaleet ja viikunat tehosekoittimeen ja jauha massaksi. Lisää joukkoon mausteet ja halutessasi raastettua appelsiininkuorta. Lisää vettä tai sitruunamehua vähitellen ja sekoita massa tasaiseksi.

2 – Muovaile massasta palloja ja pyörittele ne lopuksi esimerkiksi kookoshiutaleissa, kanelissa tai kaakaojauheessa. Laita jääkaappiin kylmenemään ja käytä noin viikon sisällä.

VINKKI: Voit myös pakastaa pallot, jolloin ne säilyvät pidempään ja voit napata aina tarpeen tullen muutaman evääksi!


Kaurabanaanipallot (noin 15 kpl)


1 – Muussaa haarukalla tai tehosekoittimessa banaaneista ja kaurahiutaleista paksua ja tahmaista taikinaa. Lisää halutessasi mausteita.

2 – Muotoile taikinasta pieniä palloja. Mikäli taikina on liian löysää, lisää hieman kaurahiutaleita, älä kuitenkaan liikaa, jotta taikinasta ei tule liian kiinteäksi, jolloin palloista tulee kuivia.

3 – Asettele pallerot uuninpellille ja paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Säilytä välipalapalloja suljettavassa lasipurkissa jääkaapissa ja käytä noin viikossa.

VINKKI: Voit myös pakastaa pallot, jolloin ne säilyvät pidempään ja voit napata aina tarpeen tullen muutaman evääksi!





Kommentoi