Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Syöminen ennen ja nyt

Kirjoitettu: 2.12.2021 10:20


Näin joulun alla aloin pohtimaan ruokaan ja syömiskäyttäytymiseen liittyviä tapoja ja perinteitä. Meillä kotona on ainakin kangistuttu viettämään monia eri juhlapyhiä saman kaavan mukaisesti vuodesta toiseen (mikä ei ole yhtään huono asia!).

Perinteiden noudattaminen tuo turvallisuutta ja uusien asioiden tuominen perinteiden joukkoon tuo piristystä jo muuten tuttuun tunnelmaan. Monissa eri juhlatilaisuuksissa ruokailu ja muu tarjoilu ovat juhlan keskiössä. Toisaalta jotkin perinneruoat ovat säilyneet jo pitkään meidän ruokakulttuurissa, muuttaen ehkä hieman kontekstia, jossa ruoka nautitaan. Ruokakulttuurin muuttuessa jatkuvasti, olisi mielenkiintoista tietää, onko esimerkiksi vuonna 2221 tyypillinen arkiruoka samanlaista kuin nyt tai syödäänkö jouluna edelleen rosollia ja kinkkua. Siirtyvätkö nyt suosiossa olevat brunssit sivuun ja mitä niiden tilalle tulee?


Energian saanti on välttämätöntä ihmisille ja sen takia syömiseen liittyvät tavat ja tottumukset kehittyvät jatkuvasti viikkojen ja vuosituhansien vaihtuessa. Nykypäivänä ravitsemukseen liittyviä trendejä tulee niin usein, ettei edellistä ehdi kokeilla ennen kuin uusi aalto jo valtaa yhteiskunnan jääkaapit. Jos verrataan luonnonkansojen syömistä tähän päivään, voimme varmasti huomata eroavaisuuksia niin ruokavalion koostamisesta aina ruoan keruumenetelmiin saakka. Tiedon, taidon ja teknologian kehittyessä uudet tutkimukset ovat koskettaneet osaltaan myös ruokakulttuuria.


Metsistä hypermarketteihin

Ruoan saanti nykypäivänä on melko helppoa hyvinvointivaltiossa. Tässä tilanteessa eteen saattaa tulla valinnanvaikeus, kun kerrankin isoon kauppaan päässyt opiskelija ei osaa päättää mitä tänään söisi. Ei tarvitse mennä ajassa paljoakaan taaksepäin, kun tällaisesta ongelmasta ei oltu edes tietoisia. Nyt kaupat pursuavat erilaisia tuotteita ja raaka-aineita ja vaikeaksi on myös tehty se, että yhdestä elintarvikkeesta on tarjolla useiden eri valmistajien versioita. Ennen syötiin sitä, mitä sen hetken sato tupaan toi, eikä vaihtoehtoja juuri ollut. Monipuolisuus ja valinnanvara ovat toki positiivisia ilmiöitä, sillä jokaisella meistä on omat arvot, elämäntyylit ja perinteet, joita noudatamme.

Maailmanlaajuisesti paljon puhuttu ilmastonmuutos on vaikuttanut osaltaan myös syömiskulttuuriimme ja siihen liittyviin valintoihimme. Ekologisuus ja ruoan alkuperä ovat alkaneet kiinnostaa yhä useampia ilmaston paranemisen toivossa sekä toki myös monista muista syistä johtuen.

Ruokailuun liittyvät perinteet ovat myös toisaalta ottaneet osumaa nykypäivän jatkuvan kiireen keskellä. Saman pöydän ääressä syöminen on enemmän ja vähemmän muuttunut nopeisiin syömishetkiin tehden kolmea eri asiaa samalla hetkellä, kun sitten pitääkin olla jo seuraavassa paikassa. Onkin hyvä pohtia, miten ennen oli aikaa sekä pyydystää tai kerätä ruoka, valmistaa se että nauttia siitä yhdessä, kun nyt hädin tuskin ehditään istua edes alas syömään?


Yhteenvetona sanon vielä sen, että ottakaa ja antakaa aikaa yhdessä syömiselle. Ruoanlaitto yhdessä kavereiden kanssa on kivaa ihan vaan sen takia, että näkee muita ihmisiä, mutta samalla vaivalla saat myös syödä itsetehtyä ruokaa hyvässä seurassa. Vaalikaa perinteitä, mutta antakaa tilaa myös uusille ideoille.

Ihanaa joulunodotusta kaikille!

❤️: DT Juulia



Kommentoi