Ota koppi jenkkifutiksesta – Kuukauden SYKETTÄ-laji on amerikkalainen jalkapallo!
Kirjoitettu: 26.2.2016 13:55
Jefu on taklausta ja tekniikkaa
Amerikkalainen jalkapallo, jenkkifutis, jefu – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tunnusta pois, tuleeko amerikkalaisesta jalkapallosta mieleen high school -leffat, joissa koulun suosituin poika on aina jenkkifutisjoukkueen pelinrakentaja ja seurustelee cheerleaderin kanssa? Totuus ei tietenkään ole näin yksioikoinen – amerikkalaista jalkapalloa voivat pelata kaikenikäiset ja -kokoiset miehet, naiset ja lapset. Lajissa yhdistyy kiehtovasti strategisuus ja fyysisyys, eikä läheisestä kontaktista muiden pelaajien kanssa voi välttyä. Maaliskuussa pääset tutustumaan lajiin Kuopio Steelersin kanssa!
Kontaktilaji kaikenkokoisille pelaajille
Amerikkalaisessa jalkapallossa molemmilla joukkueilla on kentällä joko 11, yhdeksän tai seitsemän pelaajaa sarjatasosta riippuen. Toinen joukkue, jolla on pallo hallussaan, on nimeltään hyökkäys ja toinen joukkue on tällöin vastaavasti puolustus. Hyökkäyksen tehtävänä on kuljettaa pallo heittäen tai juosten vastustajan maalialueelle ja puolustuksen tehtävänä on tietysti estää hyökkäyksen aikeet. Joukkueet vaihtavat näitä rooleja useaan kertaan pelin aikana, ja se joka pelin lopussa on kerännyt eniten pisteitä, voittaa ottelun. Tämä aloittelijan opas tiivistää hyvin ottelun kulun.
Amerikkalainen jalkapallo on fyysinen kontaktilaji, mutta se ei tarkoita, että jokaisen pelaajan tulisi olla iso ja vahva. Lajille on ominaista, että joukkue koostuu hyvin erilaisista pelipaikoista, joista jokaisessa pelaajalta tarvitaan erilaisia ominaisuuksia. Koska pelissä ei voi välttyä kontaktilta, on voimasta tietenkin hyötyä, eikä nopeuskaan ole koskaan huono ominaisuus. Eri pelipaikoilla tarvitaan erilaisia ominaisuuksia ja tämän vuoksi joukkueessa pelaa hyvin erikokoisia pelaajia aina 70-kiloisista reilusti yli 100-kiloisiin.
Kuopio Steelers – Sawon kovinta jenkkifutista
Kuopio Steelers on amerikkalaisen jalkapallon seura, joka on aloittanut toimintansa vuonna 1991. Seura toimii koko Ylä-Savon alueella ja sillä on noin 100 jäsentä. Steelersillä on kilpailutoimintaa lajiliiton järjestämissä miesten ja naisten sarjoissa, sekä junioritoimintaa 9-vuotiaista ylöspäin. Kaudella 2016 miesten edustusjoukkue pelaa I-divisioonaa ja naisten joukkue niin ikään I-divisioonaa. Lisäksi U15-juniorit pelaavat SM-sarjaa ja nuoremmat juniorit osallistuvat lajiliiton turnauksiin. Kaikkiin joukkueisiin otetaan jatkuvasti uusia harrastajia mukaan. Voit tulla milloin tahansa treeneihin kokeilemaan!
Löydät Kuopio Steelersin myös Facebookista, Instagramista ja Twitteristä.
Miten pääsen mukaan?
Lajikokeilu 17.3. klo 20-22
SYKETTÄ-lajikokeilu järjestetään torstaina 17.3. klo 20-22 Kuopiohallissa. Varusteiksi käyvät ihan normaalit sisäliikuntavaatteet, tekonurmelle sopivat kengät ja juomapullo. Lajikokeilussa pääset tutustumaan lajiin Steelersin pelaajien kanssa. Ilmoittaudu liikuntakalenterin kautta!
Huom! Torstaisin miehet ja naiset treenaavat yhdessä, eli ehdottomasti lajista kiinnostuneet naisetkin paikalle – naistenjoukkueeseen kaivataan pelaajia!
Suoraan mukaan treeneihin
Missaatko SYKETTÄ-lajikokeilun? Ei hätää!
Steelers ottaa jatkuvasti mukaan uusia harrastajia joukkueisiinsa. Steelers tarjoaa harrastusmahdollisuuden miehille, naisille, sekä yli 9-vuotiaille junioreille. Voit tulla joko suoraan treeneihin tai ottaa ensin yhteyttä!
Pelaajaesittelyssä joukkueenjohtaja Ella Tuovinen
Kerro hieman itsestäsi!
Olen parikymppinen opiskelijaneiti Kuopiosta. Pitkänhuiskea blondi ja aikamoinen jääräpää. Reilun kolmisen vuotta olen jefun parissa puuhastellut. Pelaamisen lisäksi toimin naisten joukkueenjohtajana sekä kuulun Kuopio Steelersin hallitukseen.
Kuinka päädyit jefun pariin?
Jefuun törmäsin ihan sattumalta. Näin lehdessä ilmoituksen siitä, että Kuopiossa ollaan kasaamassa naisille joukkuetta. Lajista minulla ei ollut juuri minkäänlaista aikaisempaa kokemusta, mutta nopean googlailun jälkeen päätin lähteä kokeilemaan. Päivääkään en ole katunut tätä päätöstä, vaan rakkaus lajia kohtaan syvenee koko ajan.
Parhaat muistot jenkkifutiksesta?
Paras pelimuisto on ehdottomasti ensimmäiseltä kaudelta välieräpelin voitto. Kukapa olisi uskonut, että täysin rookiejoukkue yltää finaaliin saakka. Pelin jälkeen oli tunteet pinnassa ja taisi muutama onnenkyynelkin valua silmistä. Myös se tunne, joka tulee juuri ennen jokaista pelin alkua kentälle juostessa, on sellainen, jota varmasti muistelee vanhana kiikkustuolissa.
Hyökkäys vai puolustus?
En oikein osaa valita kumpaakaan ykköseksi. Ensimmäisellä kaudella pelasin pelinrakentajan paikalla ja toinen kausi meni puolestaan puolustuksen linjassa rymistellessä. Touchdownit on ehkä siisteintä ikinä mutta niin on ne taklaushommatkin. Sanotaanko vaikka savolaisittain, että tykkään rakentaa ja rikkoa.
Miksi pelata jenkkifutista?
Meikäläinen hurahti lajiin hetkessä ja olen sitä mieltä, että tämä on kyllä parasta ikinä. Laji sopii kaikille eikä iällä, koolla tai aikaisemmalla liikuntataustalla ole väliä, vaan jokaiselle löytyy sopiva pelipaikka. Jenkkifutis on loistava sekoitus fyysisyyttä ja taktisuutta.
Vapaa sana ja terveisiä lukijoille?
Tulkaahan sankoin joukoin kokeilemaan lajia ja kesällä seuraamaan Steelersin pelejä! Kotiyleisön edessä on mahtava pelata.