Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Itä-Suomen yliopiston Taekwon-Do goes Budapest!

Kirjoitettu: 3.11.2016 10:21


Itä-Suomen yliopiston Taekwon-do kävi edustamassa yliopistoaan ja Suomea lajin suurimmissa kilpailuissa lokakuussa Unkarissa. Opettavaiseen kisamatkaan mahtui paljon: onnistumisia ja mitaleja, pettymyksiä ja häviöitä. Ennen kaikkea suureen tapahtumaan osallistuminen on upea elämys!


Aktiivinen, mainetta niittänyt seura


Yli 1800 osallistujaa yli 200 eri urheiluseurasta, melkein 60 maasta.  Taekwon-Don World Cup järjestettiin tänä vuonna Budapestissa, Unkarissa, ja myös Itä-Suomen yliopiston Taekwon-Do oli paikalla viiden kilpailijan voimin edustamassa paitsi suomalaista Taekwon-Doa, myös suomalaista korkeakoululiikuntaa. Neljä päivää kestävä rutistus piti sisällään niin liikesarjoja, otteluita, erikoistekniikoita, voimamurskauksia, joukkuelajeja kuin myös perinteisiä näytösotteluita. Suomesta saapui paikalle vahva edustus eri paikkakuntien seuroista, aina Helsingistä Tornioon saakka.

Yliopistoseurojen haasteena on usein seuran pieni koko. Luonnollisesti tarkoitus on toimia opiskelijoiden hyväksi, jolloin myös kohderyhmä harrastajien suhteen on pienempi, kuin ”avoimesti” toimivilla seuroilla. Tällöin saattaa olla myös vaikea löytää aktiivisia edustajia erinäisiin tapahtumiin ja kilpailuihin. Itä-Suomen yliopistossa tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole ollut, vaan seura on ollut todella aktiivinen ja niittänyt mainetta niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla tuoden kotiin monia mitaleita ja pokaaleja, myös niitä kirkkaimpia. World Cup on suurin lajin piirissä järjestettävä tapahtuma ja vaikka tämän kokoluokan tapahtumaan lähdetään ennen kaikkea hakemaan uusia, mahtavia kokemuksia, niin potentiaalia ja tahtoa löytyy myös palkintosijojen saavuttamiseen!


Suomalaiset naiset loistivat liikesarjoissa


Ensimmäinen ja toinen kilpailupäivä olivat kiireisiä ja monelle harrastajalle ns. pääpäiviä. Keskiviikkona käytiin liikesarjakilpailut ja torstaina ottelut. Sarjat on eri lajeissa jaoteltu sukupuolen, iän ja vyöarvon mukaan: mustat vyöt (I dan – VI dan) kilpailevat omissa sarjoissaan, värivyöt (4 gup – 1 gup eli siniset ja punaiset vyöt) omissaan. Lisäksi ottelusarjat on jaoteltu painoluokan mukaan ja punnitukseen valmistautuminenkin onkin monelle se ensimmäinen ”ottelu”, mikäli tähtää tiettyyn painoluokkaan. Kohtalo on kova, mikäli painonpudotus epäonnistuu: ei saa osallistua mihinkään ottelusarjaan!

Liikesarjoissa loistivat erityisesti suomalaisten naisedustajat värivöiden sarjassa, napaten jopa 40 osallistujan sarjasta kolmoisvoiton! Myös Itä-Suomen yliopiston Taekwon-Do aukaisi mitalitilinsä, kun Ella Oinonen (1 gup) nappasi sarjasta pronssia. Miesten vastaavassa sarjassa Pauli Turunen (3 gup) pärjäsi ja eteni hienosti, mutta mitalit menivät tällä kertaa valitettavasti toiseen osoitteeseen.

Myös otteluissa nähtiin hienoja suorituksia ja todella tiukkoja tilanteita. Ella nappasi jälleen omasta sarjastaan pronssia ja myös hopea saatiin Suomeen, kirkkaimman mitalin jääden tällä kertaa muualle. Miesten sarjoissa ottelut olivat tasaisia, mutta valitettavasti erityisesti argentiinalaiset osoittautuivat tällä kertaa liian kovaksi vastukseksi… Jos jotain kuitenkin jäi käteen, niin valtava määrä kokemusta ja oppia tulevia koitoksia varten.


Voitat tai opit


Perjantaina tunteet kuumenivat, kun Ella (taas!) oli päästä mitalitaistoihin, tällä kertaa naisten värivöiden erikoistekniikoissa, mutta täysin onnistuneesta ja hyväksytystä suorituksesta kirjattiin tuomarivirheen takia 0 pistettä ja mitali jäi saamatta. Lauantaina oli meidän seuramme osalta välipäivä, sunnuntaina ja viimeisenä kisapäivänä Simo Mölsä (I dan), seuramme Joensuun kampuksen vastuuopettaja, esitteli vielä taitojaan mustien vöiden erikoistekniikoissa. Vaikka tämän entisen mäkihyppääjän pomppu onkin aina yhtä näyttävä, se ei tällä kertaa riittänyt mitalisijoille. Kuudes sija tästä erittäin kovatasoisesta sarjasta on kuitenkin hieno suoritus!

Maanantaina oli aika suunnata takaisin kalakukkojen maahan, väsyneinä mutta huikeaan reissuun tyytyväisinä. Kaikkia omat kilpailusuoritukset eivät välttämättä tyydyttäneet, mutta ennen kaikkea matka oli opettavainen ja ajatuksia herättävä kokemus. Pelkästään se, että uskaltaa lähteä kokeilemaan taitojaan lajin suurimmassa kansainvälisessä tapahtumassa, on jo hatunnoston arvoinen suoritus, joka osoittaa tiettyä omistautumista lajille sekä nälkää kehittyä siinä. Either you win or then you learn!

 -Teemu Malmström

Itä-Suomen yliopiston Taekwon-Do





Kommentoi