Älä kompastu liikuntakynnykseen! Paulan vinkit liikunnan aloittamiseen
Kirjoitettu: 6.1.2016 07:00
Tammikuu, tuo uuden aloittamisen luvattu kuukausi
Nyt on taas se aika vuodesta, kun joka tuutista tulvii ohjeita joulukilojen karistamiseen ja terveellisen elämän aloittamiseen. Suurin osa meistä on varmaan joskus tehnyt uudenvuodenlupauksen, että aloittaa vihdoin lenkkeilyn tai pudottaa muutaman kilon. Usein lupaukset jäävät kuitenkin puheen tasolle, ja alkuinnostuksen hiipuessa lupaukset unohtuvat jo ennen kuin laskiaispullat ovat ehtineet kauppojen hyllyille. Kuulostaako tutulta? Jos liikunnan aloittaminen on ollut mielessä mutta ei ole vielä toteutunut, niin lue eteenpäin! SYKETTÄ-tunneilta tuttu Paula jakaa tässä oman tarinansa siitä, kuinka sohvaperuna voi innostua liikunnasta, ja antaa muutaman vinkin liikunnan ilon löytämiseen.
Kuka Paula?
Hei vaan kaikki! Täällä blogin puolella olen uusi kasvo, mutta osa on saattanut tavata minut SYKETTÄ-ryhmäliikunnan puolella. Aloitin ohjaustöiden lisäksi myös toimistotyöt, kun Saara ja Sirpa tarvitsivat apukättä hommiinsa. Nyt tapaat minut siis liikuntasalien lisäksi Sykkeen toimistosta!
Olen 27-vuotias toisen vuoden fysioterapiaopiskelija, ryhmäliikuntaohjaaja… ja entinen sohvaperuna. Olin jo lapsena se tyttö, joka mieluummin istui kotona lukemassa kirjoja kuin juoksenteli ulkona. Koulussa olin se tyttö, jota vähän itketti voimistelutunnin jälkeen, kun mikään ei taaskaan onnistunut. Sanapari ”liikunnan ilo” kuulosti aivan heprealta. Eihän liikunnasta tullut muuta kuin hiki, tuska ja paha mieli. Olin kömpelö, rytmitajuton ja huonokuntoinen. Olin kuitenkin lukenut netistä, että lenkkeilemällä voi laihtua, ja niin hairahduin lukioikäisenä hölkkälenkille. Siitä se sitten lähti. Huomasin nimittäin, että tuntui ihan sairaan hyvältä kun oli voittanut itsensä, raahautunut lenkille ja selviytynyt siitä.
Annoin pikkusormen, se vei koko käden
Huumeiden käytön yhteydessä mainitaan usein slippery slope -ilmiö, eli miedoista liu’utaan vahvempiin aineisiin pikkuhiljaa. Sama kävi minulle. Ensin juoksin. Sitten yllätin itseni haluamalla harrastaa kamppailulajeja. Sitten päätinkin, että salilta saisin lisää voimaa kamppailemiseen. Yhtäkkiä olin päälle parikymppinen opiskelija, joka juoksi puolimaratonin, kävi salilla neljä kertaa viikossa ja ilmoittautui Personal Trainer -kurssille. Kurssin jälkeen sanoin, että ainakaan en rupea ryhmäliikuntaohjaajaksi… Niinpä niin, tiedämme kaikki miten siinä kävi.
Tarinan opetus on se, että liikunnasta voi opetella pitämään. Nimenomaan opetella – se ei kaikille tule itsestään. Se vaatii epämukavuusalueelle astumista ja monien eri lajien kokeilua, jotta löytää ne itselle sopivat jutut. Minä olen vieläkin kömpelö ja rytmitajuton, mutta olen myös ihan vahva ja kestävä. En ehkä pysy aerobic-askeleissa perässä, mutta jaksan nostaa painavia asioita ja painia itseäni isompien äijien kanssa. Jokaiselle löytyy jotain!
Näillä vinkeillä alkuun!
1 – Mikä sinua motivoi?
Mieti, mikä sinua motivoi uuteen elämäntapaan. Jos haluat liikkua pyöreämpien pakaroiden tai laihtumisen vuoksi, niin se on ihan okei. Pääasia että liikut, se tekee joka tapauksessa hyvää. Tutkimuksetkin osoittavat, että liikunnasta nauttivat eniten liikunnalliset ihmiset – se paljon puhuttu liikunnan ilo löytyy viimeistään siinä vaiheessa kun kunto on jo hieman kohentunut! Ulkoiset motivaatiotekijät (esimerkiksi tietynlaisen vartalon tavoittelu) myös usein johtavat niin sanottuun sisäiseen motivaatioon eli siihen, että liikkuu hyvän olon vuoksi tai oppiakseen ja kehittyäkseen lajissaan. Esimerkiksi itselleni kävi juuri niin: aloitin liikkumaan laihtuakseni, mutta melko pian huomasin, että parasta olikin se olo, joka liikunnasta tuli. Ja uteliaille kerrottakoon, että en todellakaan laihtunut, päinvastoin, mutta silti rakastuin liikkumiseen koko ajan enemmän!
Kokeile esimerkiksi näitä SYKETTÄ-tunteja, jos haluat liikunnalta…
Itsesi ylittämistä: Crosstraining keskiviikko 18:30
Piukkoja pakaroita ja kaloreiden kulutusta: Reisi-vatsa-peppu perjantai 15:00
Lihaskuntoa ja lempeää kehonhuoltoa: Yin & yang jooga tiistai 16:00
2 – Kokeile ja vaihtele lajeja
Tämä oli minulle henkilökohtaisesti iso oivallus: ei kaikkien tyttöjen tarvitsekaan pitää aerobicista ja telinevoimistelusta! Kokeile rohkeasti kaikkea mahdollista, ja etsi itsellesi mahdollisimman monta mukavaa harrastusta. Ei kaikkien tarvitse esimerkiksi tykätä kuntosalilla käymisestä, vaikka fitness onkin nyt in. Toisaalta taas jos et ole koskaan edes koittanut, niin tule ihmeessä vaikka ohjatulle tunnille tutustumaan salitouhuun. Lajeja on maailmassa niin paljon, että kaikille löytyy sopiva. Vaihtele myös liikuntarutiinejasi: Jos olet leipääntynyt sauvakävelyyn, niin lähde rohkeasti vaikkapa sisäpyöräilemään. Jos parivuotinen saliharrastus tympii, niin hyppää rohkeasti ryhmäliikunnan maailmaan, ja toisin päin.
Kaipaatko jotain uutta? Kokeile vaikka näitä:
Tanssin iloa ryhmässä: Rivitanssi keskiviikko 18:30 ja sunnuntai 17:00
Sinulle, joka haluat aloittaa kuntosalitreenin: Ohjattu saliryhmä naisille tiistaisin 18:00 ja kaikille torstaisin 17:30
Tankoon kiipeilemään? Tankotanssi tiistai 16:15 ja torstai 17:30
3 – Älä odota oikeaa hetkeä, koska sitä ei tule
Maailmassa ei olisi montakaan valmista kirjaa, jos kirjailijakin odottaisi aina inspiraatiota sen sijaan, että istuisi säännöllisesti työpöytänsä ääreen. Jos olet jo miettinyt liikunnan aloittamista, olet ottanut ensimmäisen askeleen. Ei siis muuta kuin toteuttamaan aie! Jos odotat aina oikeaa hetkeä aloittaa (esimerkiksi seuraavaa maanantaita, uutta vuotta, sitä että saat alennuksesta trendikkäät trikoot…), sitä ei koskaan tule. Edes intohimoiset liikkujat eivät lähde aina treenaamaan innosta hihkuen ja energiaa pursuten. Tee liikunnasta rutiini: jos olet päättänyt käydä kaksi kertaa viikossa treenaamassa, niin käyt kaksi kertaa treenaamassa, vaikka energiataso ei olisikaan optimaalinen. Onko ketään koskaan treenin jälkeen kaduttanut, että hitsi kun tulikin käytyä jumpassa? (Jos on, niin kerro ihmeessä tilanne, en ole koskaan itse törmännyt moiseen!) Ei hampaiden pesukaan ole aina hauskaa, mutta silti useimmat tekevät sitä kaksi kertaa päivässä.
4 – Liikunnan pitää olla hauskaa
Tämä viimeinen vinkki vielä tarkennuksena edelliseen kohtaan. Vaikka liikunta olisi rutiini, sen pitää silti antaa enemmän kuin se ottaa. Jos olet oikeasti aina liikkumisen jälkeen äkäinen, pahalla mielellä ja voit huonosti, niin älä kiduta itseäsi. Kokeile jotain muuta tapaa pitää kunnostasi huolta. Vaikka aina ei huvittaisi lähteä liikkumaan, niin liikunnan jälkeen pitäisi olla hyvä mieli ja olo. Jos haluat jostain asiasta elämäntavan, sinun pitää tykätä siitä mitä teet. Älä myöskään ota liikuntaa liian vakavasti. Ei se haittaa, vaikka sekoaisit askelissa Zumbassa tai hyydyt kesken pumppisarjan – pääasia, että syke on noussut ja hymy huulilla!
Torstaina ei olla vakavalla naamalla, käy vaikka katsomassa:
Älä laske askeleita, anna mennä – Just Dance! torstai 18:00
Löydä sisäinen lapsesi: Akrobatia torstai 18:00
11.1. meillä alkaa ilmaiset liikuntaviikot. Tule rohkeasti kokeilemaan mahdollisimman monia erilaisia tunteja ja nykäise ihmeessä hihasta minua tai ketä tahansa ohjaajaa, jos kaipaat vinkkejä tai vertaistukea, kuinka saada SYKETTÄ elämään!
Kevään tunteja jo odottaen,
Paula