DT-Niko kesäkuntoon 2016…2017… tai viimeistään 2021!
Kirjoitettu: 11.2.2016 08:34
Kesäkuntoa mä metsästän
Vasta karisteltiin joulukilot ja nyt on jo aika alkaa tavoitella kesäkuntoa – tuota vaikeasti saavutettavaa, lähes myyttisiin mittoihin kasvanutta ilmiötä. Kaikkien ei tarvitse tästä innostua, mutta jos kesäkuntoasiat mietityttävät, niin luepa tästä Dream Teamin Nikon omasta kesäkuntoprojektista. Hän antaa sinulle myös vinkkejä koko homman aloittamiseen. The game is on!
Syyskunnosta kesäkuntoon
Mainitsin aiemmin blogissani olleeni dieetillä viime kesänä. Nyt uhkaavasti kesä näyttää jälleen tekevän tuloaan, joten taas sitä mennään… Puheenaiheena tänään siis kesäkunto, tuo lähes myyttinen asia, josta kovin monikin on voinut joskus haaveilla. Kesäkuntoa voi ajatella muutamanakin erilaisena asiana. Joku saattaa haluta lähteä pudottamaan ylimääräistä, joillekin taas se voi olla yksinkertaisesti päätös liikunnan tai terveellisten elämäntapojen aloittamisesta. Mikäs sitä olisi parempi aika tähän pyrkiäkään kuin tulevaa kesää odotellessa.
Itselleni projekti oli viimeksi lähinnä syyskuntoon tähtäävä, mutta nyt ajattelin koittaa jotain uudenlaista. Tavoitteena on päästä kovempaan kuntoon kuin viime kerralla ja samalla raportoida tästä joko blogin puolella tai lyhyempinä päivityksinä esim. loistavassa SYKETTÄ Rinnassa -Facebook-ryhmässä. Nyt ensimmäisellä kerralla yritän kertoa asiasta yleisellä tasolla. Eli ei muuta kuin Let’s Go!
Portaita pitkin askel kerrallaan huipulle
Tavoitteet ovat tärkeitä, mutta aina on hyvä muistaa realistisuus. En voisi kuvitella pahempaa motivaation tappajaa kuin se, että huomaa parin kuukauden armottoman treenin jälkeen olevansa täysin tavoitteesta jäljessä. Itse asettaisin tavoitteen siten, että se on ylitettävissä, ja tämän jälkeen voin asettaa uuden askeleen. Kuvittele tavoitteet portaina, eli aseta realistisia tavoitteita matkalle ja päätavoite siintää jossain kauempana.
Ajatellaanpa esimerkiksi painonpudotusta dieettaamalla. Realistista voisi olla 0,5 kg pudotus per viikko, joten tämä tekisi -2 kg kuukaudessa. Tuo voisi olla keskiarvo ja se luetaankin usein suositeltavaksi tavoitteeksi dieetin aikana. Liikunnassa, kuten salilla, voit asettaa taas tulostavoitteita. Tässä taas on otettava huomioon realismi: kaikki ei mene aina niin, että voit joka viikko nostaa painoa liikkeissä, saatat sairastua ja niin edelleen, joten kannattaa varata myös ns. löysää. Juoksussa tavoite on helpoin asettaa jollekin matkalle. Käy juoksemassa ja katso kuinka pitkän matkan saat juostua, tässä auttaa myös esim. puhelimeen ladattava Sports Tracker. Tämän matkan perusteella lisäät juoksumatkaa pikkuhiljaa.
Pääpontti on pitää kuitenkin järki päässä tavoitteiden kanssa, jotta projektin voi viedä loppuun saakka. Näihin kaikkiin tavoitteisiin voisi lisätä kuitenkin yhden kikan, nimittäin ota kuvia kehityksestäsi! Tämä voi kertoa paljon enemmän kuin mikään muu ja huomaat itsekin muutokset paremmin. Se jos mikä motivoi.
Käytännön toteutus: Suunnittele hyvin ja tee, älä vatvo!
Ensimmäinen ja vaikein askel on aloittaminen. Voi olla hankalaa aloittaa, vaikka jo valmiiksi liikkuisikin – siihen kun sitten pitäisi lisäillä kaikki mahdollinen muu seuranta ja itsekuri. ”Pakota” itsesi liikkeelle. Vakuutan, että parin viikon jälkeen alat rutinoitua hommaan ja kaikki onnistuukin paljon helpommin. Suunnittele hommat etukäteen, jotta tiedät mitä tehdä.
Nämä teen itse
1- Salitreenit, 3-4 kertaa per viikko. Osa treeneistä lyhyemmillä tauoilla, eli kunnon hiki pintaan!
2 – Aerobinen, 1-3 kertaa viikossa. Sählyt, juokseminen, sulkapallo… Sään ja fiiliksen mukaan mennään.
3 – Säännölliset ateriat: ruokaa 5-6 kertaa päivässä, herkuille omat päivät, maksimissaan kerran viikossa.
Ei siis montaa kohtaa. Treenaan paljon ja syön hyvin, mutta kohtuullisen terveellisesti. Itse en mieti, täyttääkö esim. kouluruoka kaikki saantisuositukset proteiinin osalta, kotona voin ottaa lisäksi rahkaa ja muuta proteiinipitoista. Älä siis välttele aterioita, kokonaisuus ratkaisee. Säännöllisyys toimi itsellä erittäin hyvin viime kerralla. Eli kohta numero 3 on tärkeä!
Tällä siis lähdetään testailemaan omalta osalta. Asia oli tälläkin kertaa laaja, mutta toivottavasti minun tajunnanvirrastani sai jotakin selvää! Nyt kun näinkin julkisesti sanon aloittavani projektin, on paha mennä enää perumaan. Palaillaan siis kevään mittaan kesäkunto-projektin pohjalta! Ja jaa sinä ihmeessä oma projektisi esimerkiksi SYKETTÄ rinnassa -ryhmässä, niin tsempataan toisiamme!
Tsemiä treeneihin,
Niko
P.s. Jos alkuun pääseminen on vaikeaa, lukaise ihmeessä myös aiempi blogijuttu liikuntakynnyksen ylittämisestä sekä Dream Teamin Sannan vloggaus motivaatiosta. Ei-liikuntahullukin voi olla aktiiviliikkuja – rohkaisevaa, eikö?