Klikkiotsikoita ja aikakausilehtien lupauksia – Mistä tunnistaa oikeasti pätevät tekstit?
Kirjoitettu: 12.4.2016 19:00
Jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se ei yleensä ole totta
Tällä kertaa blogin takaa löytyy Hanna, liikuntalääketieteen maisterivaiheen opiskelija Kuopiosta. Hannaan olet saattanut törmätä myös edellisellä syyskaudella yhtenä SYKETTÄ-ryhmäliikuntaohjaajista. Koska myös liikunta- ja terveysalan ammattilaiset törmäävät haasteisiin löytää pätevää tietoa kaiken median tuottaman klikkiotsikoinnin joukosta, päätti Hanna kertoa hieman siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon netissä tietoa etsiessään.
Kiinnostus omaan hyvinvointiin on hieno asia!
Liikunta ja ravitsemus kasvattavat suosiotaan sosiaalisessa mediassa, terveys ja hyvinvointi aiheuttavat entistä enemmän keskustelua ja mukaan mahtuu myös hyvin erilaisia mielipiteitä asioista. Hyvä niin, sillä ihmiset ovat entistä enemmän kiinnostuneita asioista, joilla voidaan vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Kuitenkin tästä tiedon tulvasta on haastavaa poimia päteviä tekstejä ja tunnistaa luotettavia tutkimustuloksia.
On hyvä muistaa, ettei kaikkia lööppilehtien juttuja tai blogeja kannata uskoa ainoana oikeana totuutena, vaan medialukutaitoa ei tulisi unohtaa. Vaikka iltapäivä- tai aikakausilehtien jutuissa mainittaisiin taustalla olevan jokin tutkimus, voi tutkimus olla toteutettu siten, että siitä saadaan juuri halutut tulokset. Monissa tutkimuksissa voi olla taustalla rahoittajia, jotka haluavat omaa liiketoimintaansa edistäviä tuloksia. On myös hyvä huomioida, ettei läheskään kaikkia saatuja tutkimustuloksia julkaista.
Muistakaa ettei oikotietä onneen ole, kuten ei myöskään ihmedieettejä, joita lehdissä lupaillaan. Ne voivat toimia hetkellisesti ja esimerkiksi paino voi tippua nopeastikin, mutta pidempiaikaisiin muutoksiin tarvitaan perusasioiden muuttamista omissa elämäntavoissa. Ei siis uskota ihan kaikkea mitä lehdissä tai blogeissa lupaillaan ja muistetaan kuunnella omaa kehoa!
Hyvä bloggaaja pystyy perustelemaan
Yksittäisten blogien tekstit voivat perustua vain kirjoittajan omaan kokemukseen ja tarjotut vinkit eivät välttämättä ole soveltuvia suurelle osalle muuta väestöä. Kannattaa siis aina tarkastella hieman kriittisesti erikoisempia ravitsemus- tai treenivinkkejä. Olemme yksilöllisiä, joten jonkun toisen hehkuttama ravitsemusvinkki ei välttämättä sovi toisille. Blogeista saa kyllä paljon uusia ideoita treeneihin ja mehukkaita reseptejä, mutta mikäli kaipaa perustietoa, kannattaa turvautua yleisiin liikunta- ja ravitsemussuosituksiin. Ne perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin, joita ovat luomassa asiantuntevat työryhmät. Luotettavan bloggaajan tunnistaa usein siitä, että hän kertoo avoimesti oman koulutustaustansa ja esittää lähteitä väitteidensä tueksi.
Pari lukuvinkkiä
Helppona lukuvinkkinä voisin tarjota Juha Hulmin eli Lihastohtorin Näyttöön perustuvan tietopankin sporttiseen kuntoon, jossa käsitellään voimaharjoittelua, ravintoa, fysiologiaa ja terveyttä. Kirja on helppolukuinen ja monipuolinen ja sopii luettavaksi kaikille harjoittelusta ja ravinnosta kiinnostuneille. Hulmi kirjoittaa myös tunnettua blogia, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen!
Toinen seuraamisen arvoinen liikuntatietelijä on Timo Haikarainen, jonka blogi on pullollaan inspiroivia esimerkkejä siitä, että perusasioita tekemällä pääsee pitkälle – hifistelyä ei useinkaan tarvita!
Jos tarvitset jelppiä…
Hyvää perustietoa terveysliikunnasta Suomessa tuottaa UKK-instituutti. Mikäli kaipaat tukea liikunnan aloittamiseen, se on oikea osoite! Jos ruoka-asiat mietityttävät, kannattaa tutustua kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Jos puoli lautasellista ateriasta on kasviksia, ei voi mennä juurikaan metsään!
Mikäli koet, että kaipaat opastusta liikunnan aloittamiseen ja aikatauluttamiseen tai pähkäilet asioita vaikkapa liikkujan ravitsemukseen liittyen, sinun kannattaa hyödyntää SYKETTÄ-yksilöohjausta, jossa pääset keskustelemaan SYKETTÄ-liikuntaneuvojien kanssa. Siellä on huiput liikuntaneuvojat Paula ja Mikko valmiina juttelemaan kanssasi! Tarjolla myös laadukasta kuntosaliohjausta sitä kaipaaville 🙂 Käy siis tsekkaamassa SYKETTÄ Trainer nettisivuilta.
Nauttikaa kevään tuomasta energiasta ja haastakaa itsenne kokeilemaan jotakin uutta!
Liikkuvin terveisin,
Hanna