Mitä on mindfulness ja miten sitä voi harjoittaa? Dream Teamin Maija lempiaiheensa parissa.
Kirjoitettu: 21.12.2015 09:36
Elämässä menee paljon asioita ohi, jos toimit automaattiohjauksella
Dream Teamin Maija ”päättää blogikirjailijan uransa” hänen lemppariaiheeseen eli mindfulnessiin. Mindfulnessin kantavana ajatuksena on hyväksyvän ja tietoisen läsnäolon harjoittaminen. Materiaalia löytyisi vaikka kuinka paljon ja Maija selittäisi mindfulnessin mahtavuudesta mielellään suu vaahdossa, mutta kohtuullisuuden rajoissa hän nyt avaa sitä, miten itse innostui mindfulnessista ja kertoo vinkkejä miten sinä voisit innostua.
Näin minusta tuli parempi minä, vaikka aika huippu olin jo valmiiksi!
Kirjojen avulla käsiksi teemaan
Ensin hieman taustaa, miksi koen tämän aiheen niin tärkeäksi. Eli itse olen aina ollut pilkunviilaaja, perfektionisti, stressaaja, ylisuorittaja, mitä näitä nyt on… Joka tapauksessa todennäköinen burn outiin menehtyjä ennen 30 ikävuotta. Sitten oikeastaan viime kesänä tyhjänpanttina ollessa havahduin siihen, kuinka paljon tulee ajateltua ja pohdiskeltua ihan turhanpäiväisiä asioita ja kehitettyä stressiä tyhjästä. Lähinnä omissa ajatuksissani vatvoin mennyttä tai tulevaa. Olin jo aikaisemmin törmännyt jossain sivulauseessa mindfulnessiin ja pieni mielenkiinto oli herännyt…
Ajattelin sitten, että nyt kun on aikaa, niin alan ihan tosissaan perehtyä tähän hommaan ja käyn lainaamassa aiheeseen liittyviä kirjoja. Ensimmäiseksi luin Henkka Hyppösen Nautitaan raakana -kirjan, koska se näytti sopivan kepeältä ja koska Henkka vaan on niin cool. Voin suositella sitä johdatukseksi mindfulnessiin, koska jutut eivät ole liian korkealentoisia ja kirja on sopivan lyhyt ja helppolukuinen. No, ensimmäisen kirjan jälkeen innostuin aivan superisti ja aloin etsiä käsiini kaikkia mahdollisia mindfulness-kirjoja. Niitä tulikin luettua paljon, kun oli koko kesä aikaa.
”Ootko sä jotenkin rauhottunut?”
”Valaistumiseni” myötä huomasin itse muutoksen lunkimpaan suuntaan, mutta myös lähipiiristäni alkoi kuulua positiivista palautetta, että ”jotenkin oot rauhottunut etkä stressaa kaikesta”. Olen havainnut omalla kohdallani selkeitä hyötyjä mindfulnessista, muun muassa:
- vuorovaikutustaitojen parantuminen,
- viisaampi reagointi eri tilanteissa nähden myös eri vaihtoehtoja,
- keskittymiskyvyn parantuminen,
- stressinhallinta ja ylipäänsä stressin vähentyminen,
- armollisuus itseä kohtaan,
- kiitollisuus ja pienten hyvien hetkien arvostus.
- Lisäksi keskittyminen esimerkiksi urheillessa on ihan eri tasolla ja treenaus ei ole enää suorittamista.
Aika hyviä juttuja siis! Intoutumiseni jälkeen kaverit ovat alkaneet kysellä vinkkejä erilaisista harjoitteista ja hyvistä kirjoista, joten halusinkin nyt kerätä tähän hyväksi havaitsemiani juttuja ja toivon niistä olevan hyötyä muillekin! -Erityisesti itseni kaltaisille stressierkeille.
Kirjasin ylös mindfulnessin keskeisiä ohjenuoria. Lue tarkasti!
Mindfulness-harjoitteita
1 – Hengitykseen keskittyminen
Yritä olla ajattelematta mitään, keskity vain hengitykseen. Laske hengitykset: uloshengitys yksi, sisäänhengitys kaksi, uloshengitys kolme… Aina kun huomaat, että ajatus karkaa tai menet sekaisin laskuissa, aloita alusta. Tämä saattaa olla aluksi vaikeaa, mutta tässä havahtuu jotenkin erityisen hyvin siihen, mitä kaikkea mielessä liikkuu jatkuvasti.
Loistava keino saada mieli hetkellisesti hiljaiseksi on ajatella ”mikä mahtaa olla seuraava ajatukseni?”.
2 – Aistivalppaus ja tarkkailu ilman tulkintaa
Kiinnitä huomiosi johonkin täysin arkipäiväiseen ja vain tarkkaile sitä ja sen kulkua, esimerkiksi miten kävellessä jalkasi toimivat. Yksi helposti lähestyttävä harjoitus on syödessä maistella ruokaa ajatuksella ja nautiskellen, hitaasti. Huomaat pian kuinka paljon elämässä menee asioita ohi, kun toimit automaattiohjauksella.
3 – Kiitollisuusharjoitus
Mieti joka päivä kolme positiivista asiaa, joista voit olla kiitollinen. Ne voivat olla suuria tai pieniä, itsestäänselvyyksiä tai vaikeammin tavoitettavissa olevia. – Asioita, joita sinä arvostat.
4 – Tee asioita hitaasti ja keskittyen.
Ota taas jokin arkipäiväinen asia, esimerkiksi hampaiden pesu. Sen sijaan, että hutaiset sen nopeasti läpi, keskity siihen, millä tavalla harja hioutuu hampaita vasten ja miten suusi reagoi vaahtoon.
Lukuvinkkejä
Holmer, Titti: Onnellinen nyt
Hyppönen, Henkka: Nautitaan raakana
Martela, Frank: Valonöörit
Tolle, Eckhart: Läsnäolon voima
The mindgym – mielen mestariksi
Netistä materiaalia löytyy vaikka millä mitalla, mutta tässä pari hyvää linkkiä, joiden kautta pääsee kätevästi käsiksi moneen hyvään lähteeseen:
http://www.aleksilitovaara.com/mindfulness/
Oho, aika pitkä tästä tekstistä tulikin, mutta jos jaksoit lukea tänne asti niin kiitän ja kumarran ja toivon mielenrauhaa, mutta ennen kaikkea myös sitä ihan pelkkää rauhaa kaikille!
-Dream Teamin Maija-
Ps. Kun kirjoitin tämän tekstin ja lähetin Saaralle, hän vastasi takaisin, että ohhoh miten hyvä teema, kun SYKETTÄ-kalenteriin tulee viikko-ohjelmaan mindfulnessia keväälle! 😀 Sattuipa siis sopivasti – ja ihan vahingossa! Mindfulnessiin pääsee tutustumaan sosiaalipsykologi Emilia Kujalan johdolla kevään SYKETTÄ-tunneilla maanantaisin 15:00 (opiskelijat) sekä keskiviikkoisin 16:00 (henkilöstö).