Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Kuinka selvitä yön yli kestävästä retkestä – DT-Heidin vinkit

Kirjoitettu: 25.9.2017 13:37


Retkeilyn abc


Viimeksi olen ollut muutaman yön kestävällä retkellä metsässä joskus teini-ikäisenä. Peseytymismahdollisuuksien puuttuminen ja kovalla retkialustalla nukkuminen eivät ole ikinä olleet oikein minun juttuja. Toisaalta asiat näyttävät lähes aina paljon valoisimmilta metsässä samoilun jälkeen. Ja mikäs sen mukavampaa kuin parantaa ystävien kanssa maailmaa ja antaa mielikuvituksen laukata illan pimetessä höyryävän kahvikupposen ja räiskivän nuotion äärellä. Kannustankin kaikkia kaltaisiani kokemattomia retkeilijöitä lähtemään metsään samoilemaan. Kyllä siitä selviää muutamalla pienellä valmistelulla.


Valitse helppo reitti ja yöpaikaksi laavu


Reissun kohteenamme oli Tuusniemellä oleva Mäkimaja, jonne pääsee merkattua reittiä pitkin Seinävuoren Rotkolaaksosta. Itse Mäkimaja on todella hyvin ylläpidetty ja laavu hyvin varusteltu. Sinne pääsee myös autolla. Reitti Rotkolaaksosta majalle on reilu viisi kilometriä, ihan sopiva matka aloitteleville retkeilijöille. Vettä ei olisi tarvinnut kantaa välttämättä kuin kävelyn aikana tarvittava, sillä laavulla oli kaivo, jonka vettä pystyi seinällä olleen tekstin mukaan käyttämään.


Listaa ajoissa varusteet, joita ajattelet tarvitsevasi.


Itse rustasin listan hyvissä ajoin edellisenä päivänä. Aloittelevalta tai silloin tällöin retkeilevältä ei voi odottaa, että varusteet hankitaan viimeisen päälle vaan mennään niillä mitä on. Itseltäni löytyy rinkka, puukko, tulentekovälineet sekä perusensiaputarvikkeita. Retkelle lähtevältä ystävältäni sain makuupussin ja alustan. Kolmen henkilön ja kahden koiran porukassa yövyimme kaverin teltassa. Koira on muuten oiva lämpöpatteri yöllä! Kävelyn aikana olin varustautunut kerrastolla, fleecepaidalla, kuoripuvulla sekä vedenpitävillä kengillä. Aloittelijan virhe tuo kerrospukeutuminen liikkuessa, sillä kuumahan siinä tuli. Vanha ja valtava villapaitani pääsi jälleen käyttöön laavulla, kun hikoamisen jälkeen ja illan viilentyessä alkoi tulla vilu. Kuivat kengät ja villasukat olivat myös aika kivat laavulla. Loppumatka reitistä nimittäin oli pelkkää suota ja kengäthän siellä kastuivat.


Ota riittävästi syömistä mukaan ja herkuttele!


Minulle eväät ovat tärkeintä retkellä. En ollut silti varautunut siihen, että kävellessä voisi tulla aikamoinen nälkä. Olisin voinut laittaa vaikkapa taskuun käden ulottuville pienen pähkinäpussin, josta olisin saanut napsittua pähkinöitä kävellessä ja nälän yllättäessä. Nuotiolla paistettu grillimakkara on minun retkeilyn ehdoton kohokohta. Jälkiruoaksi vielä kahvia ja muutama (jos toinenkin) paistettu vaahtokarkki. Syksyllä metsästäkin löytää paljon syötävää, jos jaksaa nähdä vaivaa. Sieniä olisi ollut huippua etsiä ja kokkailla nuotiolla, mutta seurueessamme ei ollut tällä kertaa sieniasiantuntijoita.

 


Lähde liikkeelle ajoissa


Retkelle lähtö kannattaa ajoittaa siten, että pimeys ei ehdi yllättää, vaikka matkan varrella olisikin yllättäviä hidasteita. Me lähdimme matkaan noin klo 15, joten aikaa oli runsaasti ennen pimeän tuloa. Matkan tekoamme hidasti huonosti opastettu reitti. Uskollisesti seurasimme punaisella merkattuja tolppia, jotka johdattivatkin meidät lopulta ihan oikeaan paikkaan, vaikka vähän epäröimmekin matkalla.

Ja viimeinen vinkki: Hyvä retkeilyporukka, siinä resepti onnistuneelle retkelle!

-DT-Heidi

Kommentoi