Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Testissä SUP-lautailu eli Suppailu

Kirjoitettu: 14.10.2019 20:45


Syksyn kelien viiletessä päädyin muistelemaan kesän lajikokeilujani ja päätin jakaa kanssanne kokemukseni SUP-lautailusta eli suppailusta. SUP-lautailua pääsee kokeilemaan useilla paikkakunnilla erilaisten vesiurheilupalveluita tarjoavien yritysten kautta, mutta SUP-lautoja on myös suhteellisen helppo vuokrata suoraan omaan käyttöön yksityisiltä toimihenkilöiltä esimerkiksi internetin ihmeellistä maailmaa hyödyntäen. SUP-lautailusta on monia erilaisia muotoja, kuten retkisuppailu ja sup-lautailujooga. Myös SUP-lautoja löytyy useampaa erilaista mallia ja kokoa tarpeen mukaan. SUP-lautoja löytyy myös niin suurella kantavuudella, että lautailua voi harrastaa kaksin tai vaikka koiran kanssa 🙂


Kokonainen retkipäivä SUP-laudalla

Päädyimme viime kesänä vuokraamaan retkeilyyn tarkoitetun SUP-laudan muutamaksi vuorokaudeksi, jolloin pääsimme lautailemaan omaan mökkirantaan ja tekemään kokonaisen retkipäivän suuremmalle vesistölle suppilaudalla. Vuokraamamme SUP-lauta oli retkeilyyn kätevä, sillä se oli ilmatäytteinen ja mahtui tyhjennettynä reppuun. Se sisälsi myös irrotettavan kölin, joka helpotti laudan kuljettamista ja nostelua. Suhteellisen suuren kokonsa takia laudan täyttö vei hetken, mutta kunnollisella pumpulla täyttäminen oli kivutonta hommaa. Tärkeää on kuitenkin huomioida täyttämisessä, että lauta täyttyy riittävästi, sillä liian alhainen ilmanpaine ei tee laudasta riittävän tukevaa. Turhan tyhjä lauta tekee seisaaltaan melomisen ja tasapainon säilyttämisen haastavammaksi. Lauta lipuu aallokossa sulavammin riittävän täytenä ja köli kiinnitettynä. Lautavuokrat eivät useinkaan ole kohtuuttoman hintaisia, joten vuokraaminen esimerkiksi päiväksi ja melontaretken tekeminen on hintansa väärti.

Kannattiko lähteä?

Joo! Kaikkiaan ”suppailu” on rentoa hommaa ja kokeilemisen arvoista touhua! Se on mukava vesiurheilulaji, joka sopii kaiken tasoisille liikkujille eikä vaadi erityisesti aiempaa kokemusta lautailusta tai melonnasta. Helppoa kuin heinänteko! 😉 Laudalla voi meloa seisten tai polvi-istunnassa oman mieltymyksen mukaan. Aloittelijan on helpointa harrastaa kyseistä lajia tyynellä kelillä, sillä aallokko ja vastatuuli asettavat omat haasteensa SUP-lautailulle. Etenkin suurempi lauta, jollaista käytimme, oli erittäin vakaa eikä vaadi erityisempää kyky tasapainoiluun. Kiikkeryyttä vähentää myös köli, joka ohjaa laudan kulkusuuntaa suoraksi. Vaikka lauta on suhteellisen kevyt, on suurempi lauta suhteellisen haasteellinen kantaa täytettynä pitkiä matkoja yksin. Tämä kannattaa huomioida etenkin suunniteltaessa retkeä, joka sisältää maaosuuksia, joita ei voi kiertää vesiteitse. Rantautuessa ja laskettaessa lauta vesille on myös tärkeää huolehtia, ettei köli osu rannan tai pohjan kivikkoon.

Evästauko SUP-laudalla

Aurinkoisella kelillä laudalla on mukava pötkötellä tai pitää vaikka pieni evästauko keskellä järveä.
Useimmissa laudoissa on myös hyvin tilaa kengille ja repulle, eli retkeilyvarusteetkin kulkevat kätevästi
matkassa. Kannattaa kuitenkin muistaa vesitiivissäilytyspussi mukaan, jos tarvitset retkelle tarvikkeita,
joiden et toivo kastuvan. Jos rento vesiurheilu ja luonnossa liikkuminen kiinnostaa, voin lämpimästi
suositella suppailua ihan kaikille 🙂 SUP-lautailua tulen itsekin varmasti harrastamaan taas ensi kesänä!

Iloisin terveisin,
Dream Teamin Anna 🙂

Kommentoi