Lenkkeilyä lähes neljännesvuosisata
Kirjoitettu: 23.4.2015 16:24
Olen harrastanut lenkkeilyä 23 vuotta. Ekat kymmenen vuotta juoksin vain pari lyhyehköä lenkkiä viikossa, kunnes satuin osallistumaan juoksutapahtumaan, joka sai minut innostumaan enemmän juoksemisesta. Rupesin sitten harjoittelemaan enemmän ja osallistuin viiden ja kymmenen kilometrin juoksuihin, puolimaratoneille ja myöhemmin maratoneille. Oheinen kuva on Honolulu Maratonilta vuodelta 2013.
Monenlaisia tavoitteita
Juoksuharjoittelussa on tärkeää harjoittelun ajoittaminen ja rytmitys, vaihtelevuus ja tavoitteellisuus. Tavoitteena voi olla ihan vain terveyden ja hyvän mielialan ylläpitäminen, painon hallinta tai juoksutapahtumaan osallistuminen ilman aikatavoitteita tai aikatavoitteiden kanssa.
Juoksun ohessa on hyvä harrastaa muutakin liikuntaa, joka tukee peruskunnon kehittymistä, lihastasapainoa ja lihasvoimaa. Tällaisia liikuntalajeja ovat esimerkiksi hiihto, tanssi, pyöräily, pallopelit, lihaskuntoharjoitukset, vesijuoksu, jumppa, jooga, pilates ja venyttely. Keskivartalon lihasten kehittäminen on tärkeää hyvän juoksuasennon ylläpidossa.
Vauhti kuriin
Väärä uskomus on, että harjoittelun pitää tuntua pahalta ollakseen kehittävää. Peruskunnon pohjana on kehittävä matalatehoinen harjoittelu. Kun kunto antaa myöten, otetaan harjoitteluun mukaan vauhti-, maksimi- ja nopeuskestävyysharjoittelua, jos tavoitteena on kovavauhtisempi juokseminen.
Säästä jalkojasi
Vammat ovat monen juoksijan ongelma. Vammoja ehkäisee monipuolinen liikunnan harrastaminen eri liikuntamuotoja vaihdellen ja harjoitusmäärän pitäminen kohtuullisena sekä palautumisesta huolehtiminen. Harjoituksia voi tehdä esimerkiksi yhdistelmäharjoituksina eri lajeja vaihdellen saman harjoituksen aikana, jolloin juoksu on vain yksi harjoituslajeista. Palautumisessa auttavat aika, palauttavat harjoitukset esimerkiksi vedessä, tanssi, venyttely ja hieronta.
Oheinen kuva tämän vuoden Barcelona Maratonin hierontapisteeltä.
Liikunta on lääke. Hauskoja liikuntahetkiä!
T. Kaarina
Kommentit