Herkkuhetkiä jouluun – Näillä resepteillä onnistut!
Kirjoitettu: 19.12.2017 16:06
Vegaaniset joululeivonnaiset
Pääsitkö Hillan ihanien leivonnaisten makuun Christmas Carnevalissa? Tässäpä kuule kaikkien niiden leivonnaisten reseptit ja pari muuta ekstrana päälle! Ei kun kokeilemaan, maistelemaan ja ihastumaan!
Vegaaniset luumu-rahkaruudut
- 5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 dl mantelijauhoja
- 1,75 dl sokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 3 dl kasvimaitoa
- 125 g vegaanista margariinia (esim. tummansininen Keiju)
Lisäksi:
- 400 g soijarahkaa (esim. Alpro GoOn)
- 300 g luumumarmeladia (paistonkestävää)
Kauramuruseos:
- 2 dl kaurahiutaleita
- 50 g vegaanista margariinia
- 0,5 dl sokeria
Tee näin:
- Laita uuni kuumenemaan 200:n asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet yhteen suuressa kulhossa. Sulata margariini ja kääntele kuiviin aineisiin margariinisula ja soijamaito.
- Kaada taikina uunivuokaan (28x28cm) leivinpaperin päälle. Levitä luumuhillo nokareina taikinan pinnalle ja sekoita se haarukalla taikinan pintaan.
- Jos käytät sokeritonta soijarahkaa (Provamel), sekoita sen joukkoon 2 rkl sokeria. Jos soijarahka on jo makeutettu (Alpro GoOn), voit lisätä sen sellaisenaan. Levitä rahka leivonnaisen pinnalle.
- Valmista kauramuruseos sekoittamalla sulatettu margariini kaurahiutaleiden ja sokerin sekaan. Ripottele muru rahkan pinnalle.
- Paista 200 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes rahka näyttää hyytyneeltä ja kauramuru ja leivonnaisen reunat ovat saaneet hieman väriä.
- Anna jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.
Paahdetut hunajamantelit
- 3 dl (2 pss) kuorimattomia manteleita
- 2 rkl hunajaa (voi korvata agavesiirapilla)
- 2 rkl vettä
- 2 tl rypsiöljyä
- 1/2 dl sokeria
- 3 tl kanelia
- 1/2 tl suolaa
Tee näin:
- Levitä mantelit leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paahda uunissa 200 asteessa noin 5 minuuttia.
- Hämmentele manteleita vähintään kerran paahtamisen aikana ja ole tarkkana, etteivät ne kärähdä. Kun mantelit ovat kullanruskeita ja tuoksuvia, nosta pelti uunista.
- Sekoita kattilassa hunaja, vesi ja öljy kiehumispisteeseen.
- Kun neste kiehuu, lisää mantelit.
- Sekoita ja anna kiehua hetki, kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt manteleihin.
- Nosta mantelit vatiin (tai pieneen muovipussiin), jossa on kaneli-sokeriseos.
- Kierittele manteleita seoksessa ja siirrä tarjoiluastiaan. Ripottele loput sokeriseoksesta päälle.
Piparkakkutaikinatryffelit (40-50 kpl)
Keksitaikina:
- 1 dl tummaa siirappia
- 1 dl fariinisokeria
- 125 g vegaanista margariinia (tummansininen Keiju)
- 1,5 rkl piparkakkumaustetta
- 1 dl kasvimaitoa
- 6,5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 dl mantelirouhetta
Kuorrutus:
- 300 g tummaa vegaanista suklaata
- 1 tl margariinia
Tee näin:
- Sulata kattilassa siirappi, sokeri ja margariini. Lisää piparkakkumauste ja anna kiehahtaa. Jätä taikina maustumaan miedolle lämmölle noin viideksi minuutiksi, välillä sekoitellen.
- Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää sitten joukkoon kasvimaito. Sekoita 6 dl jauhoja nesteeseen muutamassa erässä. Lisää lopuksi joukkoon mantelirouhe.
- Anna taikinan vetäytyä kylmässä yön yli. Vaivaa taikinan joukkoon seuraavana päivänä vielä 0,5-1 dl vehnäjauhoja (taikina saa olla kuivempaa kuin paistettavia pipareita varten) ja pyörittele palloiksi. Laita taikinapallot hetkeksi pakastimeen.
- Sulata suklaa ja margariini mikrossa tai vesihauteessa. Pyörittele taikinapallot suklaassa ja laita ne leivinpaperin päälle jähmettymään. Siirrä tryffelit hetkeksi viileään, kunnes suklaa on kunnolla jähmettynyt.
- Säilytä valmiit tryffelit jääkaapissa.
Manteli-suklaafudge
- 150 g tummaa suklaata (esim. Brunbergin tumma)
- 1 pkt (500 g) tomusokeria
- 1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
- pienen pieni ripaus suolaa
- 2 rkl vegaanista margariinia (esim. tummansininen Keiju)
- 1 dl kookosmaitoa (ei kevytversiota)
- 1 tl vanilja-aromia (tai vanilijasokeria)
- 0,5 dl mantelirouhetta
Tee näin
- Silppua suklaa pieneksi rouheeksi (tukeva leikkuulauta ja iso terävä veitsi käy hyvin). Sekoita suuressa kulhossa keskenään suklaarouhe, tomusokeri, kaakaojauhe ja ripaus suolaa.
- Mittaa kattilaan kookosmaito ja margariini ja lämmitä keskilämmöllä kunnes margariini on kokonaan sulanut ja seos melkein kiehuu.
- Kaada kookosmaitoseos kuivien aineiden päälle ja anna seistä 1-2 minuuttia. Sekoita sitten voimakkaasti, kunnes kaikki suklaa on sulanut ja massa on tasaista. Lisää vanilja-aromi ja pyöräytä aineet vielä sekaisin.
- Voitele neliskulmainen, suorareunainen uunivuoka (noin 20×20 cm) kevyesti margariinilla ja levitä fudgeseos tasaisesti vuokaan. Levitä päälle mantelirouhetta (joudut ehkä kevyesti painelemaan, jotta edes osa rouheesta pysyy massan päällä).
- Anna jäähtyä kylmässä 0,5-1 tuntia ja leikkaa neliöiksi. Älä leikkaa turhaan liian isoja paloja, sillä nämä ovat todella makeita.Fudge pysyy ongelmitta kiinteänä huoneenlämmössä, mutta jos aiot säilyttää sitä useampia päiviä, lienee jääkaappi turvallisempi ratkaisu.
Muhkeat piparkakkuruudut
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl mantelijauhoja
- 1 1/2 dl sokeria
- 2 rkl piparkakkumaustetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl suolaa
- 1 1/2 dl öljyä tai vegaanista margariinia
- 1 1/2 dl omenasosetta
- 2 1/2 dl kasvimaitoa
Kuorrute
- 300 g vegaanista tuorejuustoa (esim. Oatly PåMackan)
- 2-2 1/2 dl tomusokeria
Koristeluun
- vegaanisia ohuita pipareita
- mantelirouhetta
- tomusokeria
Tee näin:
- Kuumenna uuni (225°C) ja vuoraa uunivuoka (noin 28×28 cm) leivinpaperilla.
- Sekoita kuivat aineet yhteen suuressa kulhossa. Lisää rasva, omenasose ja kasvimaito. Kääntele seos tasaiseksi, mutta älä sekoita pitkään.
- Levitä taikina uunivuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista.
- Sekoita yhteen tuorejuusto ja tomusokeri. Levitä kuorrute kakun päälle esim. nuolijan avulla.
- Koristele kakku pipareilla (voit murustella), mantelirouheella ja tomusokerilla. Säilytä kylmässä.
Taateli-kaurapallot
- 2 dl kaurahiutaleita
- (osan voit halutessasi korvata mantelijauholla)
- 150 g kuivattuja pehmeitä taateleita
- 2 tl kanelia
- 1 tl piparkakkumaustetta
- 2 rkl vettä
- 2,5 rkl tummaa kaakaojauhetta
- pinnalle kookoshiutaleita
Tee näin:
- Mittaa kaurahiutaleet ja taatelit tehosekoittimeen ja jauha massaksi. Lisää joukkoon mausteet ja kaakaojauhe. Lisää vettä vähitellen ja sekoita massa tasaiseksi.
- Muovaile massasta palloja ja pyörittele ne lopuksi kookoshiutaleissa (tai halutessasi kaakaojauheessa). Laita jääkaappiin kylmenemään ennen tarjoilua.
Banaani-kanelikakku (tee ohje kaksinkertaisena, jos haluat tehdä pellillisen kakkua)
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl grahamjauhoja
- ½ dl perunajauhoja
- 2 dl sokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 ½ tl kanelia
- ¼ tl muskottipähkinää
- ⅛ tl suolaa
- 2 banaania
- 2 ½ dl soijamaitoa
- 1 dl rypsiöljyä tai juoksevaa margariinia
- vegaanista margariinia ja korppujauhoja vuokaa varten
Kuorrute:
- 2 dl tomusokeria
- 1/2 tl kardemummaa
- 1,5 rkl vettä
pinnalle pähkinärouhetta (jos haluat)
Tee näin:
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet yhteen. Survo banaani toisessa kulhossa. Sekoita banaanisoseeseen soijamaito ja rypsiöljy. Kääntele kuivat aineet nesteeseen muutamassa erässä.
- Voitele vuoka (Ø 24 cm) margariinilla ja pyörittele korppujauhoissa. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä hyvin.
- Valmista kuorrute sekoittamalla haarukalla yhteen tomusokeri, vesi ja kardemumma (lisää määriä tarvittaessa). Levitä kuorrute veitsellä tai nuolijalla jäähtyneen kakun päälle. Ripottele pinnalle kanelia ja koristele halutessasi pähkinärouheella.