Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Dream teamin Noora: kehopositiivisuus sopii kaikille!

Kirjoitettu: 22.2.2019 15:45


Jokaisella on oikeus olla tyytyväinen itseensä


Kehopositiivisuus on ollut viime aikoina paljon pinnalla: toiset peräänkuuluttavat oikeutta pitää itsestään ja olla hyväksyttyjä omana itsenään ja toiset syyttävät kehopositiivisuutta ylipainon ihannoimisesta. Kehopositiivisuus on ilmiönä hieno, mutta usein väärinymmärretty. Kehopositiivisuushan ei edes liity pelkästään painoon, vaan ylipäänsä kehoon ja ulkonäköön, mikä usein unohdetaan ylipainon kuumentaessa monen tunteita. Lue lisää kehopositiivisuudesta esimerkiksi täältä.

Monipuolista liikuntaa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, kiitos!

Laihduttaminen ja itsetarkkailu vie elämästä vuosia

Kuuluin itse nuorempana niihin, jotka ajattelivat, etteivät ikinä antaisi itsensä lihoa. Sitten lihoin 30 kiloa ja tajusin, että ei se nyt ihan niin mene. Vaikka yritin mitä, paino vain nousi, ja syitä siihen on monia: teini-iässä alkanut syömishäiriöoireilu (koska täytyyhän jokaisen olla mallin mitoissa!), e-pillereiden aiheuttama lamaannuttava näläntunne, ärtyvän suolen oireyhtymään sairastuminen, toistuvat polvivammat ja lopulta raskausajan jatkuva supistelu, joka pakotti sohvalle puoleksi vuodeksi.

Vaikka olen aina syönyt terveellisesti, opiskellut sivuaineena ravitsemustieteitä ja nyt viime vuosina liikkunutkin säännöllisesti ja ajoittain hyvinkin runsaasti, paino vain nousi. Ja se tuntui kamalalta, koska halusin edelleen olla niissä mallin mitoissa! 14-vuotiaasta sairaalloisen alipainoisesta tytöstä asti olen ajatellut, että pitää laihduttaa, ja samalla paino on koko ajan vain noussut.

Ei laihtumista vaan terveyttä ja hyvinvointia

Sehän monen ylipainoisen taustalla onkin: vuosien laihdutusyritykset ja jatkuva painontarkkailu. Kertonee siitä, että se ei vain toimi. Nyt 29-vuotiaana osaan ajatella ennemminkin niin, että keskityn laihtumistavoitteen sijaan hyvien elämäntapojen ylläpitämiseen. Paino sitten tippuu jos on tippuakseen, mutta minä keskityn voimaan hyvin ja nauttimaan elämästäni. Ja se tarkoittaa sitä, että syön mahdollisimman terveellisesti (mutta syyllistämättä itseäni tippaakaan herkuttelusta!), liikun niin että nautin siitä, ja panostan kunnon yöuniin.

Negatiivinen kehonkuva ei tee kenellekään hyvää

Kehopositiivisuuden taustalla on ajatus, että jokainen saa voida hyvin ja olla tyytyväinen itseensä oli sitten langanlaiha, lihava tai jotain siltä väliltä. Itsensä arvostelu, painon kyttääminen ja mittanauhalla rajojensa määrittely johtaa vain negatiiviseen kehonkuvaan ja itsensä laiminlyömiseen. Silloin ei yleensä riitä intoa terveellisen ruokavalion ylläpitämiseen tai säännöllisen liikuntaharrastuksen jatkamiseen, vaan tie johtaa jojoiluun. Jos lakkaa elämästä  ”sitten kun”, ja pyrkii voimaan hyvin ja nauttimaan elämästään nyt heti, on paljon helpompi kohdella itseään arvostavasti ja hoitaen. Eikä se tarkoita mässäilyä ja sohvaan kiinni kasvamista – eikä kehopositiivisuus siihen kannustakaan, vaikka monesti niin halutaan tulkita. Joskus on vain aloitettava pienistä askeleista ja se askel voi olla aluksi ihan vain lepoa. Pienetkin askeleet ovat merkityksellisiä. Tärkeintä on pyrkiä kohti terveempää kehonkuvaa ja parempaa hyvinvointia juuri niin kuin se itselle sopii.

DT-Noora





Kommentoi