DT-Anna kertoo miksi kannattaa liikkua ulkona
Kirjoitettu: 29.3.2019 12:45
10 ulkona liikkumisen etua
Ryhmäliikuntatunnit ovat hauskaa touhua ja kuntosalilla pääsee loistavasti haastamaan itseään, mutta oletko koskaan kiinnittänyt huomiota siihen, minkä verran liikut ulkona? Ulkona liikkuminen tarjoaa monia hienoja mahdollisuuksia ja vaihtelua sisäliikunnan rinnalle. Ulkoilusta kannattaa tehdä viikoittainen tapa jo sen monien myönteisten terveysvaikutusten takia. Luonto liikunnan areenana voi tarjota muun muassa seuraavia bonuksia treeneihisi:
1 – Rentouttaa
Viileä ja hapekas ulkoilma virkistää ja rentouttaa. Luonto saa ajatuksenjuoksunkin tahdin hidastumaan, kun ympäristömme luonnon keskellä on rauhallisempi eikä vaadi meiltä erityisempää tarkkaavaisuutta.
2 – Vähentää stressiä
Jos vanne alkaa kiristämään liiakseen päätä, hommat tökkii ja ahdistus vaivaa, lyhytkin kävelylenkki ulkoilmassa voi tehdä ihmeitä. Pieni happihyppely ulkona voi auttaa jumituksen yli. Ei vaadita erikoisempaa kuin lyhyt kävelylenkki korttelinympäri ja stressi vähenee.
Saatat jopa löytää uusia ratkaisun jyviä askarruttaviin pulmiisi.
3 – Parempi happi!
Ulkoilmassa happi on parempaa! Sisätilojen ilma on aina tunkkaisempaa ja erityisesti talviaikaan kuivempaa. Ulkona liikkumisen jälkeen aivojen suorituskyky paranee, ja esimerkiksi opintohommiin tarttuminen on helpompaa.
4 – Ystävällinen opiskelijabudjetille – ihan ilmaista!
Ulkona liikkuminen ei maksa mitään eikä aseta minkäänlaisia ajallisia vaatimuksia. Kuka vain voi lähteä ulos liikkumaan valitsemanaan ajankohtana. Pienet pennoset kukkaron pohjalla eivät rajoita ulkona liikkumista, ainakaan suurimmassa osassa ulkoilulajeja.
5 – Näköhermojen hellimistä
Luonto tarjoaa mitä huikeimpia maisemia ja taideteoksia taivaalla ja kasvikunnassa. Taivaan värien ja metsän elämän tarkkailu saa ajatukset irtautumaan omista kiireistä ja huolen aiheista.
6 – Liikuntaympäristön monimuotoisuus
Luonto tarjoaa erilaisia haasteita ja vaihtelevuutta harjoittelulle. Erilaiset maastot ja muuttuvat
sääolosuhteet mahdollistavat vaativankin harjoittelun ja vaihtelevia treenejä liikkujalle. Myös
vuodenaikojen vaihtelu luo liikunnalle omat puitteensa. Voit harrastaa esimerkiksi kesällä avovesiuintia ja talvella avantouintia.
7 – Unen laadun paraneminen ja nukahtamisen helpottuminen
Olet saattanutkin huomata, että iltapäivälenkin tai pitkän laskettelupäivän jälkeen uni maittaa ihan uudella tavalla. Nukahtamisaika lyhenee ja unen laatu on parempaa liikunnan jälkeen.
8 – Sosiaalista tekemistä
Ulos on helppo lähteä liikkumaan perheen tai ystävien kanssa. Läheiseen leikkipuistoon tai metsälenkille voi lähteä matalalla kynnyksellä. Ei vaadita erityistä suunnittelua tai aikataulutusta. Lukuhommia tai työpäivää voi myös tauottaa lähtemällä kaverin kanssa pienelle lenkille, voi vaikka vaihtaa kuulumiset samalla.
9 – Mahdollistaa luovuuden ja erilaiset tavat liikkua
Taitotaso ei rajoita ulkona liikkujaa vaan harjoittelun haastavuuden ja intensiteetin voi säädellä itse. Ulkona liikkumisen voi yhdistää muuhun harjoitteluun ja saada sillä
vaihtelua omiin treeniviikkoihin ja monipuolisuutta treenimuotoihin. Usein ulkoilumme yhdistyy myös hyötyliikuntaan, esim. pihatöihin tai työ- ja koulumatkoihin.
10 – Säästää aikaa ja luontoa
Liikkumalla ulkona voimme säästää luontoa ja aikaamme. Liikuntamahdollisuudet ulkona eivät edellytä siirtymistä kuntosalille tai liikuntakeskukselle autolla. Treenimatkoihin käytetty aika saattaa vähentää motivaatiota lähteä urheiluharrastuksen pariin tai jopa estää harrastuksen jatkamisen pitkän välimatkan takia.
Terkuin
DT-Anna