Dream Teamin Sanna: Norjan vaelluskohteet
Kirjoitettu: 2.4.2019 21:34
Norja – Vuonojen ja vuorten maa
Vietin kevään 2018 Norjassa suorittaen vaihto-opintoja Oslon yliopistossa. Tuon puolen vuoden aikana Norja kerkesi hurmata minut täysin. Varsinkin maan luonto teki vaikutuksen. Vaikka Norja on todella lähellä Suomea, on luonto havumetsää lukuun ottamatta hyvin erilaista. Maalle ominaiset vuoret ja vuonot tekevät nopeasti vaikutuksen, varsinkin kun semmoiseen maisemaan ei ole tottunut kotimaassa.
Pohdin hetken tämän blogitekstin kirjoittamista, sillä matkustamisen ympäristövaikutukset ovat nousseet esiin laajemmin ja matkustamiseen liittyy tällä hetkellä ristiriitaisia tuntemuksia. Päätin kuitenkin kirjoittaa aiheesta, sillä Norja on Suomen naapurimaa. Norjaan pääsee matkustamaan monella eri tapaa, eikä lentäminen ole välttämätöntä. Toisaalta tämä blogiteksti voi toimia innostajana matkustamaan hieman lähemmäs kaukomaiden kohteiden sijaan. Tähän blogitekstiin olen koonnut muutamia vaelluskohteita Norjasta, mitkä tekivät minuun vaikutuksen. Norjalaiset ovat urheilukansaa ja vuorilla lenkkeily on heille tuttua jo pienestä iästä saakka. Kevään aikana tulikin todettua, että norjalaisten ’child friendly hike’ saattaa sisältää yllättävän jyrkkiä nousuja ja kapeita polkuja vuoren rinteellä.
Preikestolen
Aloitetaan yhdestä Norjan tunnetuimmasta luontokohteesta, Preikestolenista, 604 metriä korkeasta kallionjyrkänteestä. Preikestolenilla parasta on Lysevuonolle (Lysefjord) avautuvat maisemat. Kohteen tunnettavuuden vuoksi joutuu sesonkiaikaan maisen jakamaan monen muun turistin ja paikallisen retkeilijän kanssa. Maisemat olivat kuitenkin sen arvoiset, ettei ihmispaljous häirinnyt, vaikka luontokohteista tykkäänkin yleensä nauttia rauhassa. Nousu määränpäähän kestää keskimäärin kaksi tuntia. Matkaan sisältyy sekä jyrkempiä nousuja että tasaisempia osuuksia. Reitin varrella on myös pieni järvi, jossa voi kuumina kesäpäivinä pulahtaa. Se todellakin virkistää, sillä vuorilta laskenut vesi ei ole lämpimimmästä päästä. Preikestolenin lähin suurin kaupunki on Stavanger.
Månafossen
Månafossen on 90 metrinen veisputous Rogalandin alueella. Aurinkoisella säällä putoukselle piirtyy helposti sateenkaaria vesiputouksen aiheuttaman vesisumun ansiosta.
Täällä poikkesin samalla reissulla, kun vierailin Preikestolenilla ja tämäkin kohde on lähellä Stavangeria. Vesiputous on saavutettavissa nopeasti, sillä parkkipaikalta nousu kestää noin puoli tuntia. Tämä oli mukava jäähdyttely lenkki edellispäivän Preikestolenin nousun jälkeen. Osalla matkaa on portaat, mikä helpottaa matkaa.
Rampestreken
Rampestreken sijaitsee Åndalsnesissa ja sen huipulta aukeaa kaunis mainema Isfjordenin ylle. Rampestrekenilla on näköalatasanne 715 metrin korkeudessa. Matka on lyhyempi kuin Preikestolenille, mutta matka on jatkuvaa nousua, joka tekee vaelluksesta omalla tapaa rankan. Matkalla on laavu, jossa voi
levähtää ja nauttia retkieväitä. Nousuun aikaa menee keskimäärin puolitoista tuntia. Vierailin Rampestrekenilla huhtikuun lopussa, jolloin matkan loppupuolella vastaan tuli vielä lunta ja sää oli vielä hiukan harmaa. Rampestrekenin lähellä on myös muita näkemisen arvoisia kohteita kuten Trollveggen, Euroopan korkein pystysuora kallioseinämä, ja Trollstigen, vuoren rinteellä siksakkia mutkitteleva tie.
Oslo
Osloon matkaava kaupunkilomailija voi myös helposti yhdistää pienempiä vaelluksia reissuun. Osloa ympäröi useampi kukkula. Nämä ovat pienempiä huippuja verrattuna perinteisiin Norjan vuori ja vuonomaisemiin, mutta tarjoavat silti mukavia näkymiä. Ne ovat myös kätevästi saavutettavissa, sillä metrolla pääsee kohteiden läheisyyteen. Omiin suosikkeihini kuuluu Kålsastoppen, jonka eteläisellä huipulla on parhaimmat näkymät. Kolsåstoppenilta aukeaa maisemat noin 350 metrin korkeudesta. Toinen suosikkini Oslossa on Vettakollen. Vettakollenille kannattaa pakata eväitä ja riippumatto mukaan. Vettakollenin huippu on noin 180 metrin korkeudessa. Matkan voi aloittaa Sognsvanin järveltä ja vilvoitella myös matkan varrella olevassa lammessa.
Turvallisuus
Vuorille lähtiessä tulee aina tutustua kohteeseen. Netistä löytyy hyvin tietoa nousun haastavuudesta, arvioidusta ajasta ja kaudesta, jolloin kohde on turvallisesti saavutettavissa. Lisää tietoa ja kohteita voi etsiä muun muassa DNT:n sivuilta. DNT on Norjan suurin ulkoiluaktiviteetteihin keskittynyt järjestö. Hyvä valmistautuminen on tärkeää. Muun muassa Instagram on saanut joitakin turisteja vaelluksille valmistautumattomina ’hienon kuvan’ perässä. Esimerkiksi haastavammalta vaellukselta Trolltungalle ovat viranomaiset joutuneet pelastamaan turisteja. Luontoa pitää muistaa myös kunnioittaa ja olla jättämättä jälkeensä mitään sinne kuulumatonta!
Tässä oli vain muutama mahtava kohde Norjasta. Itsellä on vielä listalla monen monta vaelluspaikkaa, joihin toivon pääseväni tutustumaan.
Terveisin DT-Sanna