Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Viikon liikuntapoiminnot – kevät 2016

Kirjoitettu: 12.3.2016 08:45


SYKETTÄ on täyden palvelun liikuttaja: emme tyydy vain tarjoamaan liikuntatunteja ja -tiloja, vaan käymme myös itse testaamassa niitä. Aloitimme syksyllä viikoittaisen tuntien testaamisen ja jatkamme monipuolisen valikoimamme esittelyä myös tänä keväänä. Tutustu tärppeihin ja käy kokeilemassa tunteja!


Viikko 19: JOOGA & PILATES (henkilöstö) – Maanantai 15:45 @ Snellmania


Henkilöstöä on keväällä hemmoteltu Emilian pitämillä jooga & pilates -tunneilla, joilla keskitytään vahvistamaan rankaa tukevia syviä lihaksia yhdistäen terapeuttista joogaa ja klassisen pilateksen perusharjoitteita. Dream Teamin Anu henkilökunnan jäsenenä on päässyt näistä tunneista nauttimaan – tässäpä siis hänen kokemuksiaan.

Onko maanantai harmaa ja iloton? Huokaisetko syvään, kun suljet työpaikkasi oven maanantaisen työpäivän päätteeksi – vihdoinkin ohi! Ja sitten raahustat kotiin sohvalle, mutta se ei saa oloasi virkistymään? Kerran viikossa se iskee; aina ensimmäisenä, 52 kertaa vuodessa: maanantai. Semmarit sen ovat jopa ääneen useamman kerran lausuneet: paska maanantai.

Levon merkitystä ei pidä toki vähätellä, mutta toisinaan tylsyys ja arjen harmaus on parempi selättää toiminnalla kuin levolla. Toiminnan ei tarvitse aina olla satalasissa pumppaamista tai humppaamista. Itselleen on hyvä olla armollinen, erityisesti juuri maanantaisin. UEF:n ja Savonian henkilökuntaan hemmotellaan SYKETTÄ kalenterissa joka maanantai, sillä helpotusta maanantaimasennukseen voi hakea Jooga & Pilates –tunnilta!

Kellon lyödessä 15.45 Snellmanin tatami kutsuu henkilökuntaa rentoutumaan ja antamaan itselleen omaa aikaa 55 minuutin verran. Tunti ei vaadi osallistujaltaan kummoisia – keskittymällä itseensä, hengittämiseen ja vartalon kannatukseen pääsee jo pitkälle. Toki ei pidä luulla, etteikö tunti tarjoaisi osallistujille haasteita. Harjoitusten vaativuustaso on kuitenkin vain ja ainoastaan itsestä kiinni. Siksi onkin hyvä hieman tunnustella tunnin alussa mihin kaikkeen oma vartalo on juuri tänä maanantaina valmis.

Snellmanian pieni tila, joka tarjoaa maksimissaan 10 osallistujalle laatuaikaa itsensä kanssa, on melkein kuin olisi yksityisellä tunnilla tai personal trainerin ohjauksessa. Ohjaaja Emilia Kujala saa tunnille loihdittua seesteisen ja keskittyneen tunnelman. Hän myös ohjaa lempeästi eri liikkeissä ja tarvittaessa korjaa asentoja oikeaan suuntaan. Tunti sopii erityisesti itseni kaltaisille selkävaivaisille sekä niska- ja hartiavaivoista kärsiville. Lempeät liikkeet avaavat jumeja ja korsettilihasten sekä kannatuksen harjoitteet antavat tarvittavaa tukea. Kylmillä ilmoilla suosittelen laittamaan lämmintä päälle, sillä huone voi olla hieman viileä. Lämpö on myös hyväksi lihaksille, jos et kerkeä lihaksia ennen tuntia lämmittelemään. Tässä on hyvä mahdollisuus kääntää maanantai viikon hyväksi startiksi, joka lukukauden viikko!

May your Monday(s) be short and your coffee strong!

-Anu


Viikko 18: SYKETTÄ TRAINER


Tämän viikon liikuntapoiminto onkin aivan erityinen, nimittäin Dream Teamin Elli kirjoitti pidemmän jutun SYKETTÄ trainer -palvelusta. Ellin ystävä halusi saada opastusta kuntosalitreeniin ja houkutteli Ellin mukaansa. Nyt kaksikko on treenannut Heidin ohjein. LUE TÄÄLTÄ koko tarina!


Viikko 17: PUMPPI – Maanantai & torstai 19:00, lauantai 12:00 @ Opistotie


Pumppi on lihaskuntotuntien klassikko: tunnit täyttyvät aina yhtä nopeasti! Musiikin ja ohjaajan tsempin siivittämänä tulee tunnin aikana treenattua koko kroppa. Pumppi kehittää erityisesti lihaskestävyyttä. Jos et ole vielä tutustunut tähän lajiin, niin tsekkaa alta Dream Teamin Sannan kokemuksia ja tule mukaan!

Mikä ihmeen pumppi?

Pumppi on levytangolla ja -painoilla tehtävää ohjattua jumppaa. Pumppitunti etenee siten, että ohjaajan johdolla treenataan musiikin tahdissa läpi koko kroppa. Yhden biisin aikana treenataan yleensä yksi lihasryhmä, ja esimerkiksi kyykkyjä tai hauiksia tehdessä muutetaan välillä suorituksen tahtia: välillä mennään tuskaisen hitaaaasti alas, välillä tehdään joustoja, ja niin edelleen.

Pumppitangot ovat salilta tuttuja tankoja kevyempiä ja sirompia. Koska toistoja tehdään paljon, myös painot ovat pienempiä: levypainoja löytyy 5kg, 2,5kg ja 2kg kokoisia. Painoja saa ja pitääkin vaihdella liikkeiden välillä, sillä harva jaksaa kyykätä ja tehdä vaikkapa olkapäitä samoilla painoilla. Pumpin pitkät sarjat suhteellisen matalilla painoilla kehittävätkin erityisesti lihaskestävyyttä. Hyvää etukäteistreeniä esimerkiksi ensi kesän ja syksyn mahdollisille vaellusreissuille!

Tehokasta ja hauskaa!

Vakavaksi vetää kun alkaa paukut loppua. Mutta oikeasti tunnilla on tosi kivaa! 😀

Kuulostaako tylsältä ja puisevalta? Ei kannata antaa mahdollisten ennakkoluulojen hämätä, sillä pumpissa on oikeasti kivaa! Tunnilla tulee treenattua tehokkaasti koko kroppa, sillä ohjaajan tsemppaus ja muut liikkujat ympärillä auttavat ainakin minua saamaan itsestäni parhaat tehot irti. Iso plussa on myös se, että kuten ohjatussa liikunnassa yleensä, omaa treeniä ei tarvitse suunnitella itse ja aivot voi heittää narikkaan siltä osin!

Pumppi sopii myös kaikentasoisille liikkujille: sen kun laittaa tarpeen mukaan tankoon enemmän tai vähemmän painoja, tai tekee vaikka pelkällä tangolla. Pumppitunnit ovat Opistotiellä maanantaisin ja torstaisin kello 19. Tunnit täyttyvät nopeasti, joten paikkoja kannattaa vahtia kärppänä!

Nähdään pumpissa!

-Sanna

P.S. Katso tästä vähän esimakua:


Viikko 16: CORE & ROLL – Keskiviikko 19:00 @ Opistotie


Core & roll  -tunnilla yhdistetään keskivartalon toiminnallinen harjoittelu ja foam rollerin avulla toteutettava kehonhuolto! Tunnin tavoitteena on vahva ja toimiva keskikroppa sekä hyvä lantionseudun liikkuvuus – ei hullumat tavoitteet istumatyöläiselle eikä myöskään aktiiviliikkujalle! Dream Teamin Elli kävi testaamassa tuntia ja sai sieltä kaipaamansa piristysruiskeen pitkään päivään. Heidin tsempillä menee lankussakin ne viimeiset, karmeat ekstrasekunnit…

Olin odottanut Core and roll -tuntia koko viikon, vaikken siellä ollut aikaisemmin edes käynyt. Edellinen viikko meni rauhallisissa merkeissä, sillä vanha vaiva jäyti selkälihaksissa. Koulupäiväkin oli sisältänyt fyysistä puurtamista elvytysnukkejen parissa ja energiat olivat aika lailla nollissa jumppaan mennessä. Fiilikset olivat kuitenkin hyvät, sillä odotin kovasti jumpan jälkeistä energiapläjäystä ja tiesin jo akrojoogatunnin perusteella ohjaaja Heidin olevan piristävä mimmi!

Core and roll ei minulle nimenä juurikaan kertonut muuta kuin että luvassa olisi myös rullan kanssa jumppailua. Heidin olin aikaisemmin tavannut DreamTeam-haasteen merkeissä ja aavistelin, että luvassa olisi jotain piristävää. Odottavilla mielin suuntasin testaamaan jumppaa. Tunneilla on riittänyt kevään mittaan jengiä, mutta näin loppukeväästä on tainnut porukka siirtyä ulkolajeihin. Meitä se ei kuitenkaan haitannut ja Heidillä oli hyvin aikaa seurata, että liikkeet tehdään oikealla tekniikalla. Minulle ensikertalaisena se oli hyvä, sillä jotkut liikkeistä olivat uusia ja kaipasivat hieman tekniikan ohjaamista.

Jumppa piti sisällään alkulämmittelyä, haasteen, core-osuuden ja rullailu-osuuden. Alkulämmittelyssä heräteltiin ja lämmiteltiin kroppaa, jonka jälkeen Heidi esitteli meille päivän haasteliikkeen: mittarimadon! Liike oli hauska toteuttaa ja sitä tehdessä tuli lämmin – testaa vaikka itse linkin ohjeita seuraamalla! Itseään sai myös haastaa toisella kierroksella nostamalla toisen jalan ilmaan ja tekemällä madosta ”yksijalkaisen”. Tämän jälkeen siirryttiin kuntopiiriin, jossa tehtiin kolmen liikkeen sarjoja kolme kierrosta. Liikesarjoja oli tänään kaksi. Liikkeissä keskityttiin keskivartaloliikkeisiin, mikä oli todella hyväksi omalle selkävammalleni. Hyviä keskivartalon kuntoa ylläpitäviä liikkeitä! Molemmissa sarjoissa oli myös kaksi pitoliikettä: sivulankku ja hartiasilta. Lopussa vielä rentouduttiin rullien parissa ja hierottiin rintalihaksia sekä selkälihaksia.

Core and roll oli juuri nappi valinta selkävaivoja parantelevalle sekä elvytyksestä kätensä kipeyttäneelle. Tunnilla saa hien pintaan mutta toisaalta pääsee myös rentouttamaan kroppaansa. Mielestäni tunti sopii niille, jotka kaipaavat vahvistusta esimerkiksi keskivartalon lihaksiin. Todella monipuolinen tunti, jolta sai pitkän päivän päätteeksi kaipaamansa energiapläjäyksen! Kiitos tunnista myös Heidille, joka aurinkoisesti jaksaa tsempata jumppaajat lankuttamaan ekstrasekunnit! 🙂

-Elli


Viikko 15: VIRTUAALISISÄPYÖRÄILY – Tiistai 16:00 @ Element Studio


Mikä ihmeen virtuaalisisäpyöräily? DT:n Hanna kävi ottamassa siitä selvää. Kyseessä on siis video-ohjattu sisäpyöräilytunti, joka toteutetaan ”elokuvastudiossa”. Ideana on päästä mahdollisimman todenmukaisesti polkemaan maastoissa, joita heijastuu seinälle. Virtuaalitunneilla saat kaikki tarvittavat ohjeet videon välityksellä. Lähde testaamaan!

Kävinpä polkaisemassa Jenkeissä aina Kaliforniasta Chigacoon noin tunnissa. Puserrus oli kerrassaan hikinen mutta olo euforinen pyöräilurakan jälkeen – ja maisemat oli loisteliaat! Kyseessä oli siis SYKETTÄ-virtuaalisisäpyöräily Element Studiolla!

Tunnin aluksi ihmettelin, missäköhän ohjaaja luuraa mutta pian paljastuikin, että ohjaus tapahtuu videolta ja kaiuttimista kuuluvalla lempeällä äänellä. Ohjaaja videolla kertoo, missä asennossa pyöräillään ja millaisella energiatasoilla olisi tarkoitus polkea menemään. Pyöräilijä saa ihailla hienoja virtuaalimaisemia Ameriikan eri kolkista mutta se ei tarkoita, etteikö tunnilla saisi hikeä lentämään ja lihaksia huutamaan hoosiannaa niin halutessaan.

Ylämäkeä tiedossa, kohta on hiki…

Treenissä onkin oma koukkunsa sen suhteen, miten kovilla tehoilla haluaa treenata. Sisäpyöräilytunnin voi vetää joko löysin rantein tai ihan täysillä säätämällä itse namiskasta pyörän vastusta. Tunnin alkuun on myös hyvin tärkeää säätää pyörän asetukset mm. penkin korkeuden ja tangon suhteen itselle sopiviksi. Kroppaan voi tulla ihmeellisiä kolotuksia, jos liikerata ei ole oikea. Jos on epävarma miten pyörä säädetään, niin eiköhän joku tunnilla olevista osaa kertoa tai joku Element Studion hienoista ohjaajista neuvoo varmasti.

Treeni oli kiehtovalla tavalla uudenlainen tällaiselle jumpissa viihtyvälle immeiselle ja sisäpyöräily oli tosi tehokasta! Nyt olenkin pari päivää vaappunut kävellessä ankkana mukavasti kipeytyneiden lihasten johdosta, mikä kertoo itselleni ainakin onnistuneesta treenistä! 🙂

-Hanna


Viikko 14: CROSSTRAINING – Keskiviikko 18:30 @Snellmania


CrossFitistä vaikutteita ammentava CrossTraining on Snellmanian kuntosalin takaosassa keskiviikkoiltaisin tehtävä tehokas treenimuoto. Tuntikuvauksessa mainitaan, että CrossTrainingissä pyritään kehittämään sekä lihasvoimaa, kestävyyttä että aerobista kuntoa. Dream Teamin Tiina ei ollut kokeillut tätä liikuntamuotoa aiemmin, mutta ennakko-odotuksena oli, että tavallista hikisempi treeni on tulossa. Ei joutunut Tiina pettymään…

Kuvan dreamteamilaiset eivät liity tapaukseen. Paitsi oikean reunan Tiina.

CrossTrainingissä voidaan käyttää apuna välineitä, kuten kahvakuulia, mutta myös oman kehon painolla saa tehtyä halutessaan erittäin raskaan treenin. Kokeilemallani tunnilla lisäpainoja ei käytetty. Tunnin alussa teimme alkulämmittelyn, joka puski jo ensimmäisen hien pintaan. Todelliseen treeniin päästiin, kun ohjaaja esitteli viisi raskaahkoa perusliikettä, joita toistettiin kymmenen kappaleen sarjoissa peräkkäin kymmenen minuutin ajan. Harjoitusta tuli koko vartalolle ja ohjaaja tsemppasi lisäämään tahtia. Kymmenen minuutin aikana liikesarjat ehti käydä läpi noin neljä tai viisi kertaa. Lisätehoja sai irti  raskaammilla liikevariaatioilla tai lisäämällä tempoa.

Tunnin aikana tehtiin alkulämppien lisäksi kolme kymmenen minuutin liikesarjapakettia sekä loppuverryttelyt. Loppujen lopuksi tunnin kaikki kymmenen osanottajaa läähättivät ja hikoilivat naama punaisena. Tunnin päätteeksi oli todellakin olo, että jotain on tullut tehtyä. Lihaksetkin kipeytyivät äkkinäiseltä pariksi seuraavaksi päiväksi.

CrossTrainingin hyviä puolia ovat ohjaaja-Marin mukava tsemppaus, itsensä ylittäminen ja kirittäminen, tehokkuus ja ryhmähenki. Pienessä, tiiviissä ryhmässä ohjaajan silmien alla on vähemmän kiusauksia päästää itsensä liian helpolla, joten treeni tulee tehtyä hyvällä intensiteetillä loppuun saakka. Jos olo on kovin väsynyt, CrossTraining voi tuntua liian raskaalta treenimuodolta. Syömiset kannattaa jättää vähemmälle ennen treeniin saapumista, jotta vauhdissa jaksaa pysyä mukana. Harmillisesti Snellmanian kuntosalin takaosa on melko pieni tila, joten tunnille mahtuu ainoastaan kymmenen osanottajaa. Tunti täyttyy joka kerta nopeasti, joten olkaahan valmiina ilmoittautumaan!

-Tiina


Viikko 13: CIRCUIT TRAINING – Keskiviikko 17:00 @Opistotie


Keskiviikkoisin Opistotiellä pidettävä circuit training on yksi kevään uutuustunteja. Tuntia ohjaa Mari, joka lupaa kävijöille yksinkertaisen mutta tehokkaan kiertoharjoittelutunnin, jolla hyödynnetään koko Opistotien välinearsenaalia: oman kehon painolla tehtävien liikkeiden lisäksi treeniä saatetaan maustaa levytangolla ja painoilla, kahvakuulalla, kuminauhoilla, palloilla tai penkeillä. Monipuolista ja toiminnallista! Dream Teamin Niko kävi testaamassa tuntia viime viikolla ja tätä hän tunnista ajatteli…

Haaste lihaksille ja tasapainolle

Kävin testaamassa minkälainen on Opistotiellä keskiviikkoisin järjestettävä circuit training -tunti. Circuit on kiertoharjoitteluna tehtävä lihaskuntotunti, jossa erilaisilla pisteillä tehdään liikkeitä joko kehonpainolla tai erilaisia apuvälineitä käyttäen. Lihaskuntotunti vetosi tietenkin tälläiseen sali-intoilijaan, joten piti lähteä kokeilemaan! Tällä kyseisellä kertaa apuvälineinä käytössä oli penkkiä, jumppapalloja, vastuskuminauhoja… Tunti koostui alkulämmöistä, kolmesta circuit-kierroksesta ja loppuverryttelystä.

Nyt meinaa punnerrus hyytyä jo…

Liikkeiden raskauteen pystyi vaikuttamaan itse, eikä kaikkea yksinkertaisesti pystynytkään täysillä vetämään. Mutta se pitää sanoa, että tunti soveltuu kyllä kaikenkuntoisille, koska liikkeet voi tehdä omassa tahdissaan. Jokaisella pisteellä vietettiin 1 minuutti ja liikkeisiin kuului tällä kertaa mm. boxihyppyjä, vatsarutistuksia, askelkyykkyä ja punnerruksia. Tauot ajoittuivat kierrosten väliin. Itse annan monipuolisuudesta ehdotonta plussaa! Etukäteen olin suunnitellut meneväni tunnin jälkeen vielä tekemään salitreenin, mutta suunnitelmiin tuli nopeasti muutos kun huomasi, kuinka rajusti tunti jo laittoi kropan työskentelemään. Itse tykkäsin kovasti ja ajattelin käydä useamminkin! Tosi hyvää vaihtelua punttitreenille. Hiki virtasi ja oli hauskaa, eli mukaan vaan!

-Niko


Viikko 12: AAMUCORE – Tiistai/Torstai 07:30 @Studentia


Aamuvirkulle DT:n Jennille puoli kahdeksaksi Studentialle saapuminen ei ollut temppu eikä mitään. Onneksi kevätaurinko valaisee taivaan nyt jo niin aikaisin, että unisemmatkin liikkujat pystyvät samaan! AamuCore pidetään kahdesti viikossa: tiistaisin lähdetään aivan alkeista ja torstaisin treeniä vaikeutetaan hieman pehmeän redondo-pallon avulla. Ohjaajana kummallakin tunnilla on Tiina Lähdekorpi, fysioterapeutti ja tuleva tanssinopettaja.

Tiina näyttää mallia

Kävin kokeilemassa aamucorea torstaina puoli kahdeksalta aamulla. Aamuihmisenä olin iloinen päästessäni jumppailemaan jo heti aamusta. Nimensä mukaisesti core-tunnilla keskitytään kehon syvien lihasten vahvistamiseen ja voiman kehittämiseen tukirangan ympärillä. Kyseisen tunnin kuvauksen kohdalla sanotaan, että tunti sopii heille, joille core-harjoittelu on jo jollain tapaa tuttua. Tunnilla Tiina-ohjaaja kuitenkin painotti, ettei kannata jättää tulematta, vaikka core-harjoittelua ei olisikaan ehtinyt niin hirveän paljon harrastamaan. Liikkeet tehdään rauhassa ja ohjaajan hyvällä ja huolellisella opastuksella. Jokainen pääsee kyllä mukaan. Tiina muistutti myös että jos lapatuen käyttö on vielä hakusessa, se käydään perusteellisesti läpi tiistaiaamun core-tunnilla. Suosittelen käväisemään myös tiistain aamutunnilla, sillä lapatuki on jokaisen hyvä hallita!

Pieni pallo, suuri vaikutus!

Itse en ole aiemmin käynyt core-tunneilla ja vähän jänskätti mennä suoraan torstain tunnille, mutta jännitin turhaan. Tunnilla on rauhallinen ilmapiiri ja siellä saa mahdollisuuden ihan luvan kanssa keskittyä vain siihen omaan napaan ja sen rutistamiseen. Harjoitusten tehosteena käytetään redondo-palloa, joka oli minulle ihan uusi tuttavuus. Se on sellainen pieni puolilöysä jumppapallo, joka kuitenkin tehostaa liikkeitä hyvinkin napakasti. Huomasin joitakin yhtäläisyyksiä pilatekseen, jossa myöskin keskittyminen kohdistuu syviin lihaksiin ja kehon hallinnan harjoittamiseen. Myöskin joogassa tämä samainen kehonhallinta ja syvien lihasten aktivointi on hyvin tärkeää.

Suosittelen core-harjoittelua ihan jokaiselle. Se vahvistaa juuri niitä syviä tukilihaksia, joita ilman hartiat painuvat lyttyyn ja itsensä kannatteleminen tuntuu tuskalliselta. Erityisesti opiskelijat tunnistavat itsensä varmasti näistä piirteistä. Mutta tarvitaanpa sitä oman kehon hallintaa, voimaa ja kannattelua myös työelämässä ja ihan muussakin elämässä ylipäätään. Ja tunti on kaiken lisäksi aivan ihanan virkistävä herätys uuteen päivään! 🙂

-Jenni


Viikko 11: LÄMPÖJOOGA, JATKO – Torstai 17:15 @Elements Studio


Liikkujien toiveesta olemme tänä keväänä tarjonneet jatkotason tuntia super suositun lämpöjoogan merkeissä. Valitettavasti tunnilla on ollut kovin vähän kävijöitä ja pohdimme jatkuvasti, pitäisikö tunti lopettaa kalenterista. Lue liikkujiemme Aapelin, Jennin ja Ruhan kokemukset lämpöjoogan jatko-tunnista ja uskaltaudu rohkeasti mukaan! Ei tarvitse olla mikään super-joogi, että voi osallistua, Emilia on taitava ja varma opettaja, joka ohjeistaa sinut uusien asanoiden pariin!

Aapeli Lahtinen:

”Emilian lämpöjoogassa nyt pitkälti toista vuotta käyneenä voin antaa tunneille arvosanaksi viiskauttaviis ja jatkotunneille vielä lisäksi toinen viiskauttaviis! Tunneilla mieli rauhoittuu ja keskittymiskyky paranee ja samalla haasteellinen kehoni virheasentoineen ja istumatyöläisen ongelmineen saa Emilian erittäin asiantuntevalla ja huolellisella opastuksella monipuolista lihasreeniä ja liikkuvuutta. En ole näin asiantuntevaan ja selkeään ohjaukseen törmännyt missään muualla. Erittäin loistava!”

Jenni Löppönen:

Lämpöjooga on vahvistanut omaa kehontuntemusta. En ole aiemmin ymmärtänyt, mikä merkitys lonkkien, hartiaseudun ja muiden kehonosien kireyksillä on jokapäiväiseen elämään. Vaikka tunnit on jatkotason tunteja pääsee niihin oikein hyvin mukaan vaikka ei olisikaan joogiguru. Tunneilla ei todellakaan tehdä yhden käden käsillä seisontoja jalat niskan takana. Tunnit rakentuvat kehon kireyksien avaamisesta pienin askelin etenevään kehon voiman ja hallinnan vahvistamiseen.

Emilia, Ruha ja Jenni lämpöjoogan jatko-tunnin päätteeksi harmonisessa muodostelmassa. 🙂

Tuntien ehdoton plussa on, että less is more ja tunneilla ei tule hiki liikkeiden runsaan vaihtuvuuden ja kiireen takia, vaan liikkeet tehdään rauhassa ja omaa kehoa kuunnellen. Tarkoituksena on keskittyä ja syventyä aina jokaiseen harjoitukseen rauhassa ja siirtyä asteittain syvemmälle.

Emilia on ihana! Hän ohjaa tunteja vakaalla ammattitaidolla, jolloin tulee sellainen olo, että pystyn rauhassa ja turvallisesti, sekä luottaen keskittymään ihan vain omaan kehoon ja omaan tekemiseen.

Ruchama Hovestadt:

”Emilian lämpöjoogatunnit ovat olleet huippuja! Omiin joogataitoihin saa syvennystä ja tekniikkaa tulee hiottua. Tukilihasten käyttöä ja turvallisuutta ei ohiteta, mikä tuo uutta ulottuvuutta ja haastetta. Emilian anatomian, tekniikan ja kehonlinjausten tuntemus sekä tarkkuus hämmästyttää joka kerta ja pienen omakustanteen maksaminen (3€/kerta) siitä tietotasosta on pieni hinta. Itse olen saanut hiottua omien asentojen tekniikka ja oppinut turvallisesti toteutetusta joogasta paljon! Emilia on lisäksi ihana persoona ja luo mukavan tunnelman tunneille!”

 


 Viikko 9: KAHVAKUULA – Tiistai 16:00 @ Opistotie


Tämän viikon liikuntapoiminto on wanha kunnon kahvakuula. Kahvakuulailu taisi olla jopa jonkin sortin villitys jokunen vuosi sitten, joten aika monella on varmaan joku mielikuva siitä, millaista se on. Mutta katsotaan, josko saataisiin vielä viimeisetkin epäilevät Tuomaat kokeilemaan lajia!

Mitä tunnilla tehdään?

Tiistaisin kuulaillaan Paulan kanssa

Kahvakuulatunti koostuu niin sanotuista pattereista, joissa tehdään muutamaa eri liikettä aina minuutin ajan kutakin. Liikkeitä tehdään yleensä 3 kierrosta per patteri, ja patterien välissä pidetään pienet juomatauot. Tuntiin mahtuu n.3 patteria. Eri ohjaajilla voi olla pieniä eroja esimerkiksi liikkeiden määrissä/patteri ja patterien määrässä/tunti, mutta idea on silti yleensä sama.

Itse testasin kahvakuulaa ensimmäistä kertaa vuosi sitten SYKETTÄ-tunneilla, ja sen jälkeen olenkin käynyt tunneilla enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Nyt olen kuitenkin sairastellut viikon-parin välein koko alkuvuoden, joten pääsin testaamaan tämän vuoden ensimmäistä kahvakuulaa vasta näin helmikuun lopussa.

Mikä kahvakuulailussa on parasta?

Kahvakuula on treenivälineenä monipuolinen, liikkeitä on olemassa lukuisia erilaisia, ja niillä saa treenattua halutessaan ihan koko kropan! Kuulia löytyy liikuntatilosta monen kokoisia, joten kahvakuulatunnit sopivat kaikille kuntoon katsomatta.

En ole mikään sali-ihminen, joten kahvakuulailu on kaikesta harrastamastani liikunnasta eniten lihaskuntoa. Aerobisesta tykkäävä ihminen ei kuulatunnilla kyllästy, sillä toistojen laskemisen sijaan liikkeitä tehdään tietyn aikaa. – Ja toisaalta kukaan ei kiellä niitä toistojakaan laskemasta. Kuulaa ei myöskään tarvitse jaksaa heilutella pelkästään käsivoimin, vaan suuressa osassa liikkeistä käytetään hyväksi koko kehoa ja jalkojen ponnistusvoimaa. Syke siis nousee, ja paikallaan ei tarvitse pönöttää!

Monesti sanotaan että kahvakuulailussa kehittyy nopeasti, mutta itse lisäisin tähän, että voimassa merkittävää kehitystä tapahtuu vain jos uskaltaa vaihtaa isompaan kuulaan. On petollisen helppoa jäädä treenaamaan kuukausiksi tai jopa vuosiksi sillä samalla painolla ja odottaa, että josko se joku päivä muuttuisi kevyeksi. Omakohtaisesti olen kuitenkin huomannut, että ei se 6kg kuula vielä vuodenkaan jälkeen miltään maitotölkin heiluttelulta tunnu 😀 Niinpä jos painavammallakin kuulalla jaksaa tehdä liikettä edes suurimman osan minuutista tekniikan suuresti kärsimättä, suosittelen ehdottomasti ottamaan sen. Tempo tietysti aluksi vähän hidastuu vastuksen kasvaessa, mutta on huippufiilis huomata että tunnista selviää raskaammallakin painolla! Ja jos treenaajia on tunnilla vähän suhteessa kuulien määrään, voi kuulia ottaa useammankin ja vaihdella niitä liikkeiden välillä.

Ja vielä viimeinen plussa SYKETTÄ –kahvakuulatunneissa on niiden ajankohta. Kaltaisilleni sohvaperunoille kello 16 ja 17 on ehdottomasti paras aika liikkua, sitten voikin lähteä kotiin syömään 🙂

Kahvakuulailemaan pääset kahdesti viikossa: tiistaisin klo 16 Opistotiellä ja keskiviikkoisin klo 17 Studentialla!

Kaikki vaan rohkeasti kokeilemaan!

-Sanna


Viikko 8: VAPAAT VUOROT – Opistotie & Studentia


Nyt on luvassa hieman erilainen viikkopoiminto. Normaalisti olemme testannet jokin ryhmäliikuntatunnin, josta olemme kertoneet. Nyt Niko esitteleekin vapaiden vuorojen hyödyntämistä – sinä päätät mitä teet ja miten!

Liikuntakalenteria tutkimalla voit usein löytää Studentialta ja Opistotieltä VAPAA – LOHKOT 1-3 -otsikolla olevia tunteja. Nämä mahdollistavat sinulle kaikenlaiset omat lajit, mitä ikinä sitten haluatkin tehdä. Onko sinulla kaveri tai kaveriporukka, jonka kanssa haluaisit päästä pelaamaan sählyä, sulista, lentopalloa… tai vaikka tekemään kuntopiiriä ja venyttelemään? Tässä on mahdollisuutesi. Lohkon varaamalla saat tietyksi ajaksi itsellesi käyttöön yhden lohkon, jossa saat vapaasti toteuttaa omia mieltymyksiäsi… Liikunnan saralla siis 😉

Itse olen käyttänyt tätä mahdollisuutta paljonkin. Käyn usein esimerkiksi tuutor-luokkani kanssa pelailemassa sählyä (Heille pisteet upeasta ohessa olevasta kuvasta, hyvää jengiä!) ja lisäksi muun muassa pelailemassa sulista. On tullut jopa pidettyä jonkinmoista kuntopiiriäkin! Opistotiellä rautasalin puolelta löytyy sähly- ja sulismailoja, palloja ja muuta vermettä, jotta kaikenmoinen liikunta onnistuu. Myös Studentialta löytyy pelivälineitä.

Tällä kertaa siis ei ollut niinkään kertomista miten tunti eteni, sillä pointti on siinä, että sinä itse saat päättää, miten liikut. Ehdottomasti kokeilemisen arvoista ja hauskaa hommaa! Periaatteessa siis vain mielikuvitus on rajana, kun lähdet tätä toteuttamaan.

Vapaat lohkot saat käyttöösi jo palloilumaksullakin, joten riittää, että kaikilla osallistujilta löytyy Sykettä-tarra. Tästä siis helppo “Matalan kynnyksen” -liikuntakokeilu, joka sopii kaikille!

Terkuin,

Niko

P.s. Ja vapaavuorollahan voi siis pelata ihan mitä tahansa! Katso mallia vaikka Retikan ja TERHOn vuorolta 🙂


Viikko 7: PILATES – Torstai 20:00 @ KRV


Pilatesta löytyy kalenteristamme useammaltakin illalta, mutta tällä kertaa testissä on torstain pilates, jota ohjaa KRV:n salilla eloisa Oona Rantamäki, joka on tuttu muun muassa Ready. Set. Polen riveistä sekä SYKETTÄ-akrobatiatunneilta. Pilates vahvistaa erityisesti kehon syviä lihaksia sekä asennonhallintaa. Dream Teamin Jenni summaa, että pilates ei ole helppoa, mutta eiväthän tavoittelemisen arvoiset asiat useinkaan ole.

Oona Rantamäki

Oona ohjaa torstaisin Pilates-tunteja KRV:n peilisalissa klo 20-21. Pilatesta löytyy monenmoista, mutta kyseinen tunti pohjautuu Joseph Pilatesin kehittelemiin menetelmiin, jolloin keskittyminen kohdistuu liikkeen optimaalisuuteen ja kontrolliin. Kuten tuntikuvaus kertoo:  Pilateksessa huomio kiinnitetään ennen kaikkea syviin vatsa- ja selkälihaksiin, lantionpohjan lihaksiin sekä lapojen seudun lihaksiin. Ne muodostavat keholle ydintuen, jonka aktivointi on jokaisen liikkeen perusta. Oonan tunnit koostuvat pääosin aina samassa järjestyksessä tehtävistä liikkeistä, vaikka pieniä variaatioita saattaa esiintyä tunneittain.

Ensikertalaisena pilates jännitti melkoisesti. Joogaa harrastaneena syviä tukirangan lihaksia on tullut etsittyä jo useamman kerran, mutta pilates antoi tälle etsinnälle ihan uuden ulottuvuuden. Vatsa ja selkä ja koko tukiranka sai oikeasti tehdä töitä koko tunnin. Välillä puristin ja etsin niinkin kovasti, että hengitys unohtui ja hampaat ja polvet tärisivät jännittämisestä, mutta ilmeisesti se on vasta-alkajalle ihan normaalia. Tunnin teemana oli pituuden kasvattaminen ja erilaisten liikkeiden avulla pyrittiinkin saamaan lisää pituutta kehon eri osien välille. Kohdistettuja liikkeitä tuli erikseen vatsaan, selkään sekä pakaroihin, mutta pääosin kaikki tunnilla tehty kohdistui kokonaisvaltaisen tehokkaasti tukilihaksistoon ja erityisesti syviin vatsalihaksiin. Ainakin itse tunsin kasvaneeni pituutta ja olo oli muutenkin erinomaisen hyvä tunnin jälkeen.

Vielä jaksaa hymyilyttää vaikka koko kroppa tärisee!

Suosittelen pilatesta ihan kaikille ja erityisesti sellaisille, joilla on selkäkipuja tai jotka tekevät paljon istumatyötä. Pilates on erinomainen muistutus siitä, miten se oma keho on kallisarvoinen ja niinkuin sanotaan, ainoa koti, missä me ikinä asutaan. Ohjaaja Oona on ihana, eloisa, reipas ja avustaa ammattilaisen ottein liikkeiden tekemisessä. Pilates ei ole helppoa, mutta kaikki hyvä ja arvokas vaatii aina vähän enemmän työtä ja seuraavan päivän ennenkokemattomat lihaskivut viestittivät, että ainakin jotain on mennyt perille tunnin aikana.

Ota haaste vastaan ja kokeile!

-Jenni-


Viikko 6: YIN & YANG -JOOGA – Tiistai 16:00 @ Snellmania


Uuden joogaohjaajamme Ruchaman ansiosta viikkokalenterista löytyy nyt useampikin viikkotunti joogaa. Dream Teamin Tiina käy viikoittain yin & yang -joogassa, jossa kehon voimistaminen ja syvävenytykset yhdistyvät kokonaisvaltaiseksi joogaharjoitukseksi. Nyt hän haluaa jakaa kokemuksensa sinun kanssasi!

Ihana Ruchama Hovestadt vetää Sellmanian kuntosalin takaosan tatamilla keskiviikkoisin yin & yang joogaa. Yin & yang jooga  aloitetaan liikesarjoilla, joissa keskitytään voimistamaan ja notkeuttamaan kehoa ja sen liikeratoja. Tästä siirrytään harjoituksen edetessä lattialla tehtäviin syvävenytysliikkeisiin. Tämän kaksiosaisuuden vuoksi harjoitusta sanotaan yin & yang joogaksi ja kuten tunnin kuvauksessa kerrotaan, yang-joogassa tehdään kehoa vahvistavia, dynaamisia ja virtaavia joogasarjoja, kun yin-osiossa taas keskitytään lihasten sekä mielen rentouttamiseen useita minuutteja kestävillä syvävenytyksillä.

Snellmanian kuntosalin takatila on nykyään hyvin miellyttävä joogaamista varten. Tilaan on tuotu verho oviaukon peittämiseksi ja lattialla on pehmeä tatami. Tilassa on valmiina joogamattoja (omankin voi tuoda mukana) ja vilttejä loppurentoutusta varten. Huone on lisäksi hiljainen ja sitä voi lämmittää erillisellä patterilla, jos on liian kalseaa. Yin & yang joogassa taustalla soi hiljainen, meditatiivinen musiikki, joka auttaa mieltä rentoutumaan ja keskittymään meneillään olevaan harjoitukseen.

Liikkeet ovat joogaa harrastaneille melko tuttuja, muun muassa aurinkotervehdyksen liikkeitä sovelletaan paljon. Hyvin paljon harjoitellaan pyramidiasentoa eli alaspäin katsovaa koiraa, jossa koko vartalo saa haastetta. Jos jokin liike ei tunnu hyvältä, on sallittua levähtää Balasanassa, eli lapsen lepoasennossa, jossa istutaan säärien päälle, kumarretaan otsa polvien päälle ja venytetään kädet vartalon eteen. Myös liikkeiden pienet, mutta tärkeät yksityiskohdat, kuten hengitysvaiheet ja vatsalihasten aktivoinnit selitetään ja huomioidaan. Ohjaaja opastaa henkilökohtaisesti oikean asennon löytämisessä, jos sitä ei tunnu itse hoksaavan. Joissakin asennoissa mattorulla tai kuminauha voi auttaa, jos liike tuntuu muuten mahdottomalta suorittaa.

Olen käynyt jokaisessa kevään yin & yang -joogaharjoituksessa ja voin suositella sitä lämpimästi kaikille joogasta kiinnostuneille. Koska harjoitus alkaa jo neljältä ja kestää lähes puolitoista tuntia, ehtii mielikin harjoitukseen hyvin mukaan ja olo on hyvä ja tasapainoinen sen päätteeksi. Harjoituksen jälkeenkin on vielä runsaasti aikaa puuhata illan muita askareita. Yin & yang -joogassa edetään sopivan rauhallisesti ja kaikki liikkeet tehdään omaa hyvinvointia kuunnellen.

Namaste 🙂 -Tiina-


Viikko 5: VESIJUMPPA – Keskiviikko 19:45 @ Niiralan uimahalli


Vesijumppaa löytyy liikuntakalenterista tänä keväänä kaksin kappalein: maanantaisin henkilöstölle Rauhalahdessa ja keskiviikkoisin myös opiskelijoille Niiralan uimahallista. Dream Teamin Hanna on vesijumppakonkari mutta yllättyi silti keskiviikon tunnin tehokkuudesta – tästä löytyikin hänelle uusi lempitunti, eli ei muuta kuin ensi viikolla Hannan kanssa polskimaan!

Päätin lähteä kokeilemaan vuoden ensimmäistä vesijumppaani uuden ohjaajan Tuijan luotsaamana ja uudessa paikassa Niiralan uimahallissa. Aikaisempi, suhteellisen runsas vesijumppakokemukseni antoi ymmärtää, että voisin tälläkin kertaa liikkua suhteellisen löysin rantein ja lähinnä verrytellä lihaksiani altaassa. Tällä kertaa menin aatoksissa pahasti metsään: tunti oli todella tehokas ja koko kroppa sai kunnolla kyytiä altaassa!

Aluksi nappasimme vesijuoksuvyön matkaan ennen altaaseen menoa. Vinkkinä, että kannattaa vetäistä se vesijuoksuvyön kiinnitysnauha niin tiukalle, ettei melkein happi kierrä! Vedessä vyön kireyttä ei kuitenkaan tunne vaan vyö tukee napakasti ja pysyy jumpan pyörteissä mukana. Aluksi lämmittelimme vesijuosten ja nostamalla pikku hiljaa sykettä ylemmäksi. Itse jumpassa teimme erilaisia sarjoja mahtavien biisien tahtiin ja ensimmäistä kertaa koskaan tunsin, että hikoilin altaassa. Lopussa nostimme sykkeet kunnolla koholle ja lihakset saivat työskennellä tosissaan. Koko keho tuli treenattua upeasti ja jumppa todellakin tuntui! Ohjaajamme Tuija oli iloisen pirteä ja voin käsi sydämellä vannoa, että hänen ohjaamansa tunti on yksi parhaimmista, missä olen ollut.

Ihanan pirteä Tuija!

Altaasta noustuani olo oli ilta-ajankohdasta huolimatta hyvin pirteä mutta samalla minulla oli jäätävä nälkä. Vesi jumppaelementtinä kuluttaa energiaa huimasti ja kunnon tankkaus on paikallaan treenin jälkeen. Treenin kruunasi ehdottomasti sauna, jossa tosin ensi kertalaisena Niiralan uimahallissa kävijänä olin ihmeissäni – perinteisen löylysangon sijaan vesi tulee kiukaalle isosta punaisesta nappulasta seinällä ja siellä mie jonkin aikaa hieman viluissani istuin ennen kuin tajusin namiskan olemassa olon. Vinkkinä vaan muille Niirala-noviiseille!

Tästä vesijumpasta tuli yksi suosikeistani ja aion ehdottomasti mennä mukaan seuraavallakin kerralla. Siellä nähdään!

-Hanna-


Viikko 4: KEHONPAINOTREENI – Maanantai 16:00 @Opistotie


Kehonpainotreeni on tuttu syksyn liikuntakalenterista. Liikkujien toiveesta siirsimme sen kevään kalenteriin maanantaille. Ainakin tänä maanantaina oli liikkujia koko salin täydeltä, kiva juttu! Tuntikuvaus lupaa sykettä sekä yleis- ja lihaskuntoa nostattavan tunnin, joka tarjoaa treenin koko vartalolle. Liikuntasuunnittelija Saara lähti testaamaan treeniä ja samalla menetti neitsyytensä Henna-ohjaajan käsittelyssä.

Aika tiukalla rutistuksella (liikuntailtapäivän ohjelma (!), tuntituurauksia, liikuntatilamuutoksia, kulkuavain-sekoilua…) alkaneen viikon kunniaksi päätin puolilta päivin, että tänään olen niiiin ansainnut Hennan Kehonpainotreenin. Minulle (ja uskon, että monelle muullekin) kyse on päättäväisyydestä ja siitä, että sopii itsensä kanssa aikataulun, johon liikuntahetket sopivat – tavalla tai toisella. Tänään piti oikein puskea itseään eteenpäin, että pääsin työpisteeltä Opistotielle. I made it!

Sali oli täynnä porukkaa, hyvin eri näköisiä ja kokoisia ihmisiä, mutta valitettavasti ei yhtään miestä. Olisi luullut että tuollainen napakka tunti vetää miehiäkin puoleensa, rohkaistukaa ihmeessä! Henna oli suunnitellut meille 11 eri liikettä, joita toistimme 4 kierrosta koko tunnin aikana. Kierrosten välillä pidettiin 1 minuutin tauot. Aloitimme käymällä lyhyesti läpi kaikki liikkeet testaamalla jokaista samalla kun Henna kertoi mihin kiinnitetään huomiota ja miten liike toistetaan. Ei vaikuttanut liian hankalalta, huh! Sitten aloimme tosi toimiin.

Oma TOP 3 tämän päivän sarjasta:

1 – Sumokyykky yhdistettynä askelkyykkyyn, joka tehtiin taakse ristiin. Tästä tuli mun uusi lempparikyykky! Todella hyvä koordinaatiolle, reisille ja pepulle! Tältä se näytti:

 

2 – Kapea kyykky joustojen kera. Peruskyykyssä 3 joustoa alhaalla, suoristetaan kroppa ja alhaalla tehdään taas 3 joustoa. Tässä sai tehdä hyvin töitä myös keskivartalolla. Reidet oli ihan con fueco!

3 – Yhdistelmä lankkua, pyramidia, jalan vientiä taakse ja vatsan alle rutistukseen, josta taas lankkuun ja sama kokonaisuus toistuu. Kokonaisvaltainen liike, joka lisää kehonhallintaan ja lihaskuntoa. Nice!

Tunti oli monipuolinen, liikkeet oli selkeät, ohjaaja Henna oli kannustava, mutta antoi myös ehdotuksia kevennettyihin versioihin liikkeistä. Olin ensimmäistä kertaa Hennan ohjaamalla tunnilla! Tärkein Hennan viesti oli, että kannattaa aloittaa tunti kevyemmin, jotta lopussa on varaa kiristää. Liikkeet on hyvä tehdä rauhallisesti, jolloin ne tulee tehtyä hallitummin. Yksi tärkeä pointti oli tehdä jatkuvasti jotain lihaskuntoliikettä, jos tarjolla ollut liike osottautui liian hapokkaaksi.

 

Vasemmalla on mun naama
tunnin päätyttyä. Valitettavasti huonosta kuvanlaadusta johtuen ette voi nähdä valtavia hikikarpaloita ohimolla, kaulassa ja viiksissä. HUH!

Joo – Oikealla vastineeksi Henna-ohjaajan ilme tunnin päättymisen jälkeen. Ihana pirteys ja veikeys paistaa hänestä. Hän jaksoi tehdä kyllä aika hyvin, pakko myöntää. 😉

Tunti oli tehokas, mutta ei mikään killeri. Kaikki pärjää! Ja välillä on hyvä haastaa itseään! Tulkaa messiin, oli kivvoo!

-Saara-

 


Viikko 3: SELKÄ & CORE – Torstai 16:00 @ Studentia


Selkä & core on yksi kevään liikuntakalenterin uusia tunteja. Se keskittyy keskivartalon vahvistamiseen, liikkuvuuden lisäämiseen sekä huoltamiseen – ei yhtään pahan kuuloinen setti, tuumasi Paula ja lähti testaamaan.

Tuntia ohjaa superpätevä Tiitta, joka on koulutukseltaan liikunnanohjaaja sekä tuleva fysioterapeutti. Kummastakin koulutuksesta on hyvä ammentaa tietoa, jolla pidetään korsetti kunnossa ja ranka liikkuvana. Nimestään huolimatta tunti sisältää hieman liikkeitä ja huoltoa myös esimerkiksi pakaraseutuun, koska kehossa kaikki toimii niin fiksusti yhdessä, että pelkästään selkä- ja vatsalihasliikkeitä tekemällä ei keskikehokaan ole vahva ja toimiva.

Eräällä anonyymilla jumppaajalla jäi tässä liikkeessä jalka ilmaan roikkumaan…

Tunnin alussa tehtiin kevyt lämmittely, jossa heräteltiin hieman keskivartaloa ja liikeratoja. Sen jälkeen siirryttiin dynaamisiin liikkuvuusharjoitteisiin, joissa keskityttiin erityisesti rangan kiertoihin. Koska allekirjoittaneen selkä muistuttaa lähinnä rautakankea, jotkin harjoitteet tuntuivat jopa yllättävän haastavilta. Tiitta kuitenkin osuvasti muistutti, että jokainen kiertää sinne asti minne ylettää, kaikki tekevät omalla tasollaan. Löysin myös uuden lempiliikkuvuusliikkeeni! En taipunut siinä mihinkään, joten parempi laittaa ohjaajan kuva…

Niin missä ne lihakset olikaan?

Liikkuvuusharjoitusten jälkeen siirryttiin lihaskuntoliikkeisiin, jotka tehtiin rauhalliseen tahtiin. Erityisesti ilahdutti, että syviä vatsalihaksia etsittiin ihan ajatuksen kanssa ja tunnusteltiin alavatsalta. Niitä myös opeteltiin aktivoimaan hengityksen ja erilaisten liikkeiden aikana. Syvien vatsalihasten vahvistaminen on erityisen tärkeää heille, joilla on selkävaivoja, joten oppia kannattaa ottaa. Toki syvät vatsalihakset ovat kaikille tarpeen. Lihaskunnon jälkeen hieman palauteltiin kehoa ja venyteltiin selkää ja pakaroita, ja sen jälkeen olikin aika lähteä virkistyneenä kotiin. Suosittelen tuntia kaikille kehonhuollosta ja keskivartalotreenistä kiinnostuneille, erityisesti muille rautakangille!

-Paula-





Kommentoi