Dream Team avasi kevätkauden pinnan alla!
Kirjoitettu: 5.2.2018 14:38
Dream Team under the surface
Kevään 2018 Dream Teamin ensimmäinen yhteishaaste on ohi enkä usko kenenkään olleen pettynyt lajivalinnasta! Dream Teamilla oli onnea päästä kokeilemaan niinkin innostavaa lajia kuin laitesukellus – tulossa oli siis jännitystä ja tiukkoja paikkoja!
Teoria haltuun ennen polskahdusta
Tutustumiskahvien jälkeen tiimi suuntasi Niiralan Uimahallille, jossa Kuopion urheilusukeltajat odottelivat tiimiä tuntia varten. Ennen veteen suuntaamista pidettiin pieni teoriatunti. Pääsimme tutustumaan laitteistoon, sukelluksessa käytettäviin käsimerkkeihin ja harjoittelemaan kuivaharjoitteluna taitoja, joita vedessä tarvittaisiin. Ennen sukellusta tiimin piti myös täyttää ja allekirjoittaa joitakin papereita koskien omaa terveydentilaansa, jotta ohjaajat voivat olla varmoja, että sukeltaminen on kaikille turvallista. Teoriatunnin päätteeksi päästiin vihdoin siihen varsinaiseen asiaan!
Elintärkeät taidot haltuun
Sukellusvälineiden (eli tasapainotusliivi, johon ilmatankki on liitetty, lasit ja räpylät) päälle laiton jälkeen siirryttiin altaaseen. Tämä tapahtui ottamalla mahdollisimman suuri askel altaan reunalta veteem samalla pitäen toisella kädellä kiinni regulaattorista ja maskista, jotta ne eivät lähde paikaltaan. Altaaseen päästyä näytettiin ok-merkki, syljeskeltiin maskeihin (jotta maski pysyisi kirkkaana) ja sitten lähdettiin harjoittelemaan veden alla hengittämistä regulaattorilla.
Tästä seuraava askel oli kahden metrin syvyyteen vetäytyminen, jossa ensin totuteltiin veden alla oloon ja sitten harjoiteltiin taitoja, jotka teoriatunnilla opittiin. Kahden metrin syvyydessä harjoiteltiin regulaattorin ottamista suusta, muistaen koko ajan hengittää, ja regulaattorin laittamista takaisin suuhun. Jokainen harjoitteli myös muun muassa regulaattorin johdon etsimistä, mikä on kullanarvoinen taito siinä tapauksessa, että regulaattori tippuisi suusta ja johto joutuisi sukeltajan selän taakse. Viimeisempänä taitona harjoiteltiin maskin tyhjennystä, jos maskiin sattuisi pääsemään vettä.
Kaikki nämä taidot on oltava hallussa, että sukeltaminen on sujuvaa ja turvallista! Tulevia mahdollisia sukellusreissuja ajatellen olikin hyvä, että näiden taitojen perusteet opetettiin meille, eikä vain laitettu meitä heti altaaseen ja sukeltamaan.
Syvään päähän
Pienin askelin, tai vedoin, alettiin siirtyä syvemmälle altaaseen. Niiralassa altaan syvin pää on 5 m, jonne siirtyivät kaikki ne, joilla oli sellainen olo, että perustaidot ovat hallussa. Syvemmälle vetäytyessä oli tärkeää kiinnittää huomiota korvien paineeseen, jota pystyy vähentämään pitämällä nenästä kiinni ja puhaltamalla. Kyseessä on siis sama metodi kuin lentokoneessa. Kun päästiin 5 m syvyyteen niin jäljellä ohjelmassa ei ollut muuta kuin hauskanpito! Oman mukavuusalueen mukaisesti vedessä pystyi heittämään niin kuperkeikkoja kuin etsimään outoja kohtia altaanpohjasta.
Kaiken kaikkiaan kokemus oli aivan huippu! Itselleni ainakin syntyi innostus lajiin ja aikomus etsiä uusia mahdollisuuksia kokeilemiseen! Kaikki dreamteamilaiset niin vaikuttuneita uudesta kokemuksesta, että ties vaikka myöhemmin järjestettäisiin lajikokeilu, johon kaikilla on mahdollisuus osallistua…
Terkuin,
DT-Inari
Ps. Lisätietoa sukeltamisesta löydät Kuopion Urheilusukeltajien sivuilta!