Dream teamin Kati puhuu lupausten sijaan tavoitteista
Kirjoitettu: 1.3.2019 14:56
Teitkö lupauksia uudelle vuodelle?
Tämä vuosi on edennyt hirveää vauhtia jo maaliskuuhun. Arkiset rutiinit, kuten SYKETTÄ-ryhmikset, ovat juurtuneet päiväohjelmistoon. Nyt on hyvä hetki tarkastella tälle vuodelle tehtyjä lupauksia. Ovatko ne pitäneet? Oletko jo unohtanut ne? Osaatko sanoa, mistä se voisi johtua? Teitkö lupauksia laisinkaan?
Tavoite on tehty saavutettavaksi
Vuoden vaihteessa tehdyt lupaukset eivät aina pidä, mistä voi seurata pettymyksen ja lannistumisen tunteita. Ei ole mitään syytä aiheuttaa itselle tällaista mielipahaa. Itse kutsunkin lupauksia mieluummin tavoitteiksi, sillä tavoite on tehty saavutettavaksi! Sana itsessään tuntuu pelkkää lupausta konkreettisemmalta. Konkretian puute onkin yksi syy lupausten pitämättömyyteen!
Tavoitteiden avulla voidaan ohjata omaa päivittäistä toimintaa siten, että se tukee sitä tahtotilaa joka jokaisella on liittyen omaan tulevaisuuteensa. Puhutaanpa sitten tavoitteista tai lupauksista, ne vievät elämässä eteenpäin ja niiden avulla voi kokea itsetuntoa kohottavia onnistumisen tunteita.
Mitä tahtoisit saavuttaa?
Varmasti jokaisella on jotakin, missä toivoisi kehittyvänsä paremmaksi tai mitä tahtoisi saavuttaa. Asiat voivat olla hyvin pieniä tai erittäin suuria. Yhtä kaikki, jotta tavoitteen saavuttaminen voisi olla edes teoriassa mahdollista, aloitteen pitää lähteä omasta itsestä. On tärkeää olla rehellinen itselleen ja tunnustella syitä, jotka ovat valitun tavoitteen taustalla. Parhaan ilon saavutuksistaan saa silloin, kun ne ovat aidosti sinulle tärkeitä eivätkä esimerkiksi sosiaalisten paineiden vuoksi asetettuja.
Mieti mitä haluaisit tulevalta vuodelta tai tulevaisuudelta ylipäätään. Mitkä saavutukset tai taidot vievät sinua siihen suuntaan? Voit myös miettiä mitä osaamista sinun pitäisi hankkia “unelmaelämääsi” varten. Tavoitteiden on tarkoitus olla positiivisia. Nyt ei ole kyse mistään rangaistuksista!
Tavoitteen toteutuminen vaatii suunnitelmaa ja suunnitelman toteutuminen konkretiaa
Tavoitteisiin liittyy suunnitelma. Tai ainakin tavoitteisiin pitäisi liittyä suunnitelma, ilman suunnitelmaa sehän on vain unelma. Tämä on toki vain minun mielipiteeni, mutta uskon että moni jakaa sen. Enkä missään nimessä tarkoita sitä, etteivätkö unelmat olisi tärkeitä – Unelmat ja mielikuvitus ovat se pelikenttä, jossa mieli voi temmeltää etsiessään uusia tavoitteita toteutettavaksi!
Suunnitelma toimii työkaluna, jonka avulla tavoitteiden saavuttamisesta voi tehdä itselleen helpompaa ja todellista. Suunnitelman avulla tavoite jaetaan osatavoitteisiin. On hyvä miettiä, mitä tavoitteen saavuttaminen vaatii kuukausi-, viikko- ja päivätasolla.
Suunnitelma on mahdollista rakentaa silloin, kun tavoite on asetettu riittävän konkreettiseksi. Ensimmäistä versiota kannattaakin muokata, kunnes siitä tulee mitattava ja niin tarkka, että on mahdollista määritellä tarkasti, milloin se on saavutettu!
Esimerkki tarkasta, mitattavasta tavoitteesta
Esimerkiksi haluaisin tulla paremmaksi juoksijaksi on melko epämääräinen tavoite.
Muokataan tavoitetta niin, että se kuvaa mitattavalla tavalla sitä, mitä “paremmaksi juoksijaksi” tässä tapaukessa tarkoittaa.
-> Haluan juosta 10 kilometriä aikaan 50 minuuttia.
Lisätään vielä tavoitteeseen aikamääre, jotta sen tavoittelu ei veny ikuisuuksiin:
-> Juoksen 10 kilometriä aikaan 50 minuuttia 25.5.2019 Naisten kymppi -tapahtumassa.
Ei kannata yrittää muuttaa kaikkea kerralla ja liian suuresti, vaan valita vaikka 1-3 päätavoitetta, jotka voi jakaa osiin. Ihminen oppii uusia tapoja hitaasti ja toiston kautta! On hyvä olla realisti ja tunnistaa se tosiasia, että kaikkea ei ole mahdollista tehdä samaan aikaan ja liian monta tapaa ei voi muuttaa kerralla. Omaksi tuekseen voi tarvita muistutuksia tehdä eri asioita tai jonkun, jolle olla tilivelvollinen edistyksestä.
Muutos ei tapahdu itsestään, mutta se on jatkuvaa. Voit ajautua muiden vietävänä tai itse päättää suuntasi. Paras aika aloittaa on nyt!
Kevätmotivaatioterveisin,
DT-Kati