Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

DT-Katin maistuvat ja yksinkertaiset kesäherkut

Kirjoitettu: 15.5.2019 10:15


Herkuttele useammin hyvällä omalla tunnolla

Näin kesän kynnyksellä olen alkanut kuoriutumaan paksusta talven vaatetuksesta ja huomannut intensiivisen kevään vaikutukset olotilaan. Auringon paistaessa myös lautaselle kaipaa raikkautta ja keveyttä – energiaa! Toisaalta, myös kesän grilliherkkujen äärellä on hyvä muistaa, että jos 80% ajasta onnistuu syömään suhteellisen terveellistä ja ravitsevaa ruokaa, ei tarvitse huolehtia siitä että housut alkaisivat kesäloman aikana puristaa. Siksi olenkin miettinyt joitakin terveellisiä “food swaps”-ruokia eli sellaisia herkkuja, jotka voi vaihtaa päittäin perinteisten herkuttelujen sijasta. Tällaiset vaihtoehdot antavat mahdollisuuden herkutella useammin! Osa on varmasti melko tuttuja klassikkoja, mutta minusta toimivat aina.

Banaanijäätelö

on paras makea herkku milloin vain. Parhaimmillaan tarvitset vain yhden raaka-aineen, nimittäin banaanin. Käytännössä banaani jäädytetään kokonaan tai ainakin parin tunnin ajan. Banaani kannattaa pakastaa aina kuorittuna ja paloiteltuna sopiviksi palasiksi. Terveisin nimimerkki “jäätynyttä banaania on vaikea kuoria”. Sen jälkeen se ajetaan blenderissä sileäksi massaksi, jota voi halutessaan maustaa. Jäisiä banaaninpaloja kannattaa myös koittaa smoothiessa, erityisesti silloin kun haet lusikoitavaa koostumusta. Mikäs sen parempaa kuin
nauttia perinteinen palkkari-bansku herkullisena jäätelönä. Banaani on myös erinomainen kaliumin lähde. Kokeile laittaa mukaan myös jäistä mansikkaa, nami! Erikoisherkun (ilman lisättyä sokeria, maidoton ja gluteeniton) saa luotua lorauttamalla mukaan pienen määrän kookoskermaa ja ripauksen vaniljaa.

     

Kesäkurpitsapasta

Itse pidän suurista annoksista ja minulle on tärkeää tuntea oloni kylläiseksi. Kesäkurpitsan käyttäminen mahdollistaa tyytyväisyyden tässä suhteessa joutumatta kärsimään suuren pasta- annoksen jälkeistä raskasta oloa. Sen vuoksi tämä on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi lounaalle, jonka jälkeen voi pysyä skarppina kevyemmän aterian seurauksena. Kesäkurpitsalla voi korvata käytännössä minkä vain pasta-aterian pastan. Erityisesti se sopii esimerkiksi klassisen (soija)bolognese-kastikkeen tai uuden hitin, uunifetan kanssa. Kesäkurpitsa yksinkertaisesti suikaloidaan tätä varten. Itse kypsennän kesäkurpitsaa hetken pannulla, jotta se pehmenee. Käytän suikalointiin normaalia juustohöylää, jolloin muoto muistuttaa leveää nauhapastaa.

Kevennetyt herkkuhampurilaiset

Pastan lisäksi hampurilaiset ovat yleensä melko kaloripitoista herkkua. Terveellisemmän version voi tehdä helposti vaihtamalla leivän pois ja rajoittamalla majoneesin määrää ja vaihtamalla ketsuppi tuoretomaattiin. Riippuen energian tarpeesta sämpylän tilalla voi käyttää uunissa kypsennettyjä bataatti viipaleita, grillattuja sieniä tai tukevia salaatinlehtiä. Bataatti kypsyy noin 2 sentin viipaleina uunissa 220 asteessa 20-30 minuutissa. Jauhelihapihvit kannattaa pyöräyttää itse, silloin voit varmistua siitä, että ne eivät sisällä mitään ylimääräistä.

Marjoja on saatavilla Suomen kesällä hyvin rajoitetun ajan. Siksi niistä kannattaa ottaa ilo irti. Ihanat tuoreet marjat ja hedelmät ovatkin ehdoton vaihtoehto makeisille.
PS.Käytätkö BCAA-juomaa treenin yhteydessä? Kokeile tehdä siitä mehujäitä laittamalla juomaa suoraan mehujäämuotteihin, tai jääpalamuottiin.

Terkuin DT-Kati

Kommentoi