Vesi kielellä vegejouluherkkujen äärellä – poimi täältä parhaat ohjeet!
Kirjoitettu: 15.12.2016 22:42
Hillan vegeleipomukset Christmas carnevalin hitti
SYKETTÄ-ohjaaja ja ravitsemusterapeutti Hilla oli taikonut pöydän täyteen vegaanisia jouluherkkuja SYKETTÄ Christmas carnevalia varten. Kuhina vain kävi, kun nälkäiset jumppaajat ja muut karnevaalikävijät pääsivät maistelemaan herkkuja. Reseptejä kysyttiin paljon, joten ole hyvä, tässä ne nyt ovat! Tee joulupöytään perheen ja ystävien iloksi tai ikiomiin herkkuhetkiin yksin naposteltavaksi.
Taateli-kaurapallot
2 dl kaurahiutaleita (osan voit halutessasi korvata mantelijauholla)
150 g kuivattuja pehmeitä taateleita
2 tl kanelia
1 tl piparkakkumaustetta
2 rkl vettä
2,5 rkl tummaa kaakaojauhetta
Pinnalle kookoshiutaleita
- Mittaa kaurahiutaleet ja taatelit tehosekoittimeen ja jauha massaksi. Lisää joukkoon mausteet ja kaakaojauhe. Lisää vettä vähitellen ja sekoita massa tasaiseksi.
- Muovaile massasta palloja ja pyörittele ne lopuksi kookoshiutaleissa (tai halutessasi kaakaojauheessa). Laita jääkaappiin kylmenemään.
Banaani-kanelikakku
Tee ohje kaksinkertaisena, jos haluat tehdä pellillisen kakkua!
3 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
½ dl perunajauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 ½ tl kanelia
¼ tl muskottipähkinää
⅛ tl suolaa
2 banaania
2 ½ dl soijamaitoa
1 dl rypsiöljyä tai juoksevaa margariinia
vegaanista margariinia ja korppujauhoja vuokaa varten
Kuorrute:
2 dl tomusokeria
1/2 tl kardemummaa
1,5 rkl vettä
Pinnalle pähkinärouhetta (jos haluat)
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet yhteen. Survo banaani toisessa kulhossa. Sekoita banaanisoseeseen soijamaito ja rypsiöljy. Kääntele kuivat aineet nesteeseen muutamassa erässä.
- Voitele vuoka (Ø 24 cm) margariinilla ja pyörittele korppujauhoissa. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä hyvin.
- Valmista kuorrute sekoittamalla haarukalla yhteen tomusokeri, vesi ja kardemumma (lisää määriä tarvittaessa). Levitä kuorrute veitsellä tai nuolijalla jäähtyneen kakun päälle. Ripottele pinnalle kanelia ja koristele halutessasi pähkinärouheella.
Luumu-rahkaruudut
5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl mantelijauhoja
1,75 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 dl kasvimaitoa
125 g vegaanista margariinia (esim. tummansininen Keiju)
Lisäksi:
400 g soijarahkaa (esim. Alpro GoOn)
300 g luumumarmeladia (paistonkestävää)
Kauramuruseos:
2 dl kaurahiutaleita
50 g vegaanista margariinia
0,5 dl sokeria
- Laita uuni kuumenemaan 200:n asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet yhteen suuressa kulhossa. Sulata margariini ja kääntele kuiviin aineisiin margariinisula ja soijamaito.
- Kaada taikina uunivuokaan (28x28cm) leivinpaperin päälle. Levitä luumuhillo nokareina taikinan pinnalle ja sekoita se haarukalla taikinan pintaan.
- Jos käytät sokeritonta soijarahkaa (Provamel), sekoita sen joukkoon 2 rkl sokeria. Jos soijarahka on jo makeutettu (Alpro GoOn), voit lisätä sen sellaisenaan. Levitä rahka leivonnaisen pinnalle.
- Valmista kauramuruseos sekoittamalla sulatettu margariini kaurahiutaleiden ja sokerin sekaan. Ripottele muru rahkan pinnalle.
- Paista 200 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes rahka näyttää hyytyneeltä ja kauramuru ja leivonnaisen reunat ovat saaneet hieman väriä.
- Anna jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.
Paahdetut hunajamantelit
3 dl (2 pss) kuorimattomia manteleita
2 rkl hunajaa (voi korvata siirapilla)
2 rkl vettä
2 tl rypsiöljyä
1/2 dl sokeria
3 tl kanelia
1/2 tl suolaa
- Levitä mantelit leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paahda uunissa 200 asteessa noin 5 minuuttia.
- Hämmentele manteleita vähintään kerran paahtamisen aikana ja ole tarkkana, etteivät ne kärvähdä. Kun mantelit ovat kullanruskeita ja tuoksuvia, nosta pelti uunista.
- Sekoita kattilassa hunaja, vesi ja öljy kiehumispisteeseen.
- Kun neste kiehuu, lisää mantelit.
- Sekoita ja anna kiehua hetki, kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt manteleihin.
- Nosta mantelit vatiin (tai pieneen muovipussiin), jossa on kaneli-sokeriseos.
- Kierittele manteleita seoksessa ja siirrä tarjoiluastiaan. Ripottele loput sokeriseoksesta päälle.