Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Dream Teamin Jenni: Ylikunto voi iskeä myös kuntoilijaan – älä suorita vaan nauti!

Kirjoitettu: 4.5.2016 21:22


Joskus vähemmän on enemmän


Helatorstaina on aikaa nauttia auringosta, keväästä ja leppoisasta ulkoilusta sekä palautua samalla kovemmista treeneistä. Dream Teamin Jennillä on muutama sananen sanottavana ylikunnosta. Onko ilmiö sinulle tuttu? Ylikunto on akuutti tai krooninen elimistön ylirasitustila, joka voi ilmetä esimerkiksi väsymyksenä, ruokahaluongelmina, mielialanvaihteluina ja monin muin tavoin. Ylikunto voi iskeä myös niin sanottuun tavistreenaajaan, eli jokaisen tulisi pitää itsestään huolta ja mahduttaa myös lepoa treeniohjelmaansa!


Tuttuja oireita?


Sydän hakkaa…aamulla herätessä on jo hengästynyt olo… väsyttää, mutta uni ei tule nukkumaan mennessä. Välillä voisi puolestaan nukkua vaikka viikon putkeen. Normaali ruokarytmi on kateissa. Välillä ruoka ei mene kurkusta alas, mutta toisinaan voisi syödä vaikka hevosen. Epämääräiset kivut, huono olo ja levottomuus vaivaavat ja treeneissä jo alkulämmittelyn jälkeen olo on voimaton. Joinakin päivinä herätessä olo on kuin mestarilla. Virtaa riittää, mieli on kirkas ja positiivinen, treeni kulkee, mutta sitten tulee taas väsymys.. ja se kestää ja kestää…


Muista pitää itsestäsi huolta – myös lepäämällä


Joskus pitää pötkötellä, joskus vähän lankuttaa 😉

Lyhykäisyydessään ylikunto on ylirasitustila, jossa kehon autonomisen hermoston tasapaino on järkkynyt. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että elimistöä on rasitettu enemmänkuin mitä sen on mahdollista toipua. Ylirasitusta esiintyy sekä akuuttina tai tilapäisenä rasitustilana tai kroonisena pidempiaikaisena uupumuksena. Syynä ovat yleensä liiallinen treeni suhteessa liian vähäiseen lepoon ja usein mukana on myös muita tekijöitä, kuten stressiä tai elämäntilanteisiin liittyviä muutoksia. Ylikunto ei ole vain ammattiurheilijoiden juttu, vaan sen voi saada itselleen myös tavallinen kuntoilija, ellei muista pitää itsestään huolta!

Liikunta on ehdottomasti lääke ja sen tuomia hyviä terveysvaikutuksia voisi luetella vaikka pilvin pimein. Siinä vaiheessa kun liikunta valtaa koko elämän ja aiheuttaa sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita, on kuitenkin syytä pysähtyä pohtimaan sen merkitystä omassa elämässä. Moni ei varmasti tarkoituksellisesti halua itseään saattaa ylikuntoon ja kuormittaa tietoisesti kehoa tai mieltä. Yleensä se on monien asioiden summa. Syinä saattaa olla elämässä tapahtuvat muutokset, kiire tai stressi. Ylikunnosta palautuminen saattaa kestää muutamasta viikosta jopa vuoteen. Sen takia jokaisen liikuntaa harrastavan olisi hyvin tärkeää muistaa pitää säännöllisesti lepopäiviä eli vähintään yksi viikossa, mutta aina suhteutettuna treenien rasitukseen. Paljon treenaavaan on syytä myös jaksottaa treeniään. Hyvä nyrkkisääntö on treenata esimerkiksi kaksi viikkoa lujaa ja kolmannen viikon hölläten.


Älä suorita, nauti!


Liikunnan tasapaino koostuu monista tekijöistä. Liikkumaan ei kannata lähteä aina pelkällä suorittamisen meiningillä vaan siitä pitää pystyä nauttimaan. Myöskään kovin väsyneenä tai flunssaisena ei saa treenata, koska se ainoastaan haittaa elimistöä, jolloin liikunnan hyödyt jäävät saamatta. Liikunnan lisäksi tulee muistaa huolehtia myös terveellisestä ravinnosta, riittävistä yöunista (sekä ihanista päikkäreistä) ja välillä pitää myös muistaa tehdä irtiottoja arjesta, esimerkiksi hemmottelemalla itseään lempparisarjoilla tai minilomalla.

Liikunta toimii monelle meistä energianlähteenä. Sen avulla selviää läpi kylmän talven ja kesällä auringossa lenkkeily tai rantalentis ystävien seurassa on parhainta terapiaa sekä keholle että mielelle. Välillä on myös hyvä etsiä omia rajojaan ja puskea niiden ylitse, mutta jokaisen liikuntakerran ei tarvitse olla suoritus, jonka jälkeen kroppa tuntuu perunapellolta monta päivää. Liiku, syö, nuku, pidä hauskaa ja mikä tärkeintä: Just do it… for yourself  🙂

-Jenni

P.S. Jos olet tällä hetkellä enemmän liikunnan kuin levon tarpeessa, niin tuu miun ohjaamaan HIIT-ulkotreeniin Unelmien liikuntapäivänä 10.5.!





Kommentoi