Dream Team rauhoittumassa mindfulnessin äärellä – Löysikö Jenni mielenrauhan?
Kirjoitettu: 21.4.2016 23:55
Tähän hetkeen keskittymässä
Dream Team on kevään aikana muun muassa kiipeillyt seinillä ja lentänyt toistensa käsien ja jalkojen päällä, joten nyt oli aika hetkeksi rauhoittua ja istua alas. Niinpä eräänä harmaana mutta jo selvästi keväisenä päivänä tiimiläiset kokoontuivat kauniiseen Kenolaan, jossa oli tarkoituksena tarkastella hieman tietoisen läsnäolon taitoa, mindfulnessia. Lue tästä Jennin kokemukset: kuinka onnistui tähän hetkeen keskittyminen ja katosiko stressi hyväksyvällä läsnäololla?
Seesteisyys ei löydy kertaheitolla
Pääsimme SYKETTÄ Dream Teamin kanssa kurkistamaan mindfulnessin maailmaan sosiaalipsykologi Emilia Kujalan opastuksella. Emilian olet voinut tavata aiemmin meidän omilla mindfulness-, jooga- ja pilatestunneillamme!
Varmasti jokaisella tiimiläisellä oli jonkinlainen käsitys kyseisestä toiminnasta ja onhan mindfulness kuulunut SYKETTÄ-liikuntatarjontaankin jo kuluneen kevään ajan. Nykyään mindfulness vaikuttaa todellakin olevan melkoinen trendi-ilmiö, mutta kuten Emiliakin toteaa blogitekstissään, ovat harjoittelun juuret syvällä buddhalaisessa perinteessä. Mindfulness eli tietoinen hyväksyvä läsnäolo auttaa keskittymään juuri tähän hetkeen. Sen avulla on mahdollista kehittää omia vahvuuksiaan ja voimavarojaan ja sen on tieteellisesti tutkittu muun muassa edistävän terveyttä, parantavan unenlaatua, lieventävän kipua ja kehittävän kehontuntemusta. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään ”näin saavutat totaalisen mielenrauhan” -tekniikka, joka muuttaa ajattelun tasaisen stressittömäksi ja seesteiseksi yhden harjoituskerran aikana. Mindfulness-harjoittelu vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, mutta sen vaikutukset ovat pelkästään positiivisia.
Mieli tyyntyy Savisaaren maisemissa
Mindfulness-harjoituksemme tapahtui Savisaaressa Kallan Melojien Kenolassa. Miljöö on juuri täydellinen kyseiseen toimintaan! Luonto on lähellä ja vanhassa puutalossa räsymattojen päällä mieli pääsi lepäämään kaiken työn, opiskelun ja kiireen keskellä. Itse mindfulness-harjoittelu ei vaadi kuitenkaan tietynlaista ympäristöä onnistuakseen. Itseasiassa päinvastoin: usein kiireinen työpäivä, stressaava opiskelu tai muu kuormittava toiminta saattaa olla juuri oikea hetki harjoittaa tietoista läsnäoloa!
Ensimmäinen harjoituksemme liittyi tietoisen kuuntelemisen harjoittamiseen. Tarkoituksena oli kertoa parille omia tuntemuksiamme kuluneesta kaudesta Dream Teamin mukana. Kuuntelevan osapuolen tehtävänä oli esitellä parin tarina muulle ryhmälle. Tehtävä jännitti meitä kaikkia jostakin syystä melkoisesti, mutta se toimi loistavana ryhmäytymisen edistäjänä. Paritehtävän jälkeen siirryimme yksilöharjoitukseen, jossa keskittyminen kohdistui tietoisen liikkeen havainnointiin. Tehtävä tapahtui selinmakuulla ja käytännössä suuntasimme ajatuksen Emilian ohjaamana kehomme eri osiin ja niiden liikuttamiseen. Tehtävässä huomasin, miten ajatukseni lähtivät useasti harhailemaan ja miten minun oikein täytyi käskeä itseäni olemaan ajattelematta illan kauppalistaa tai sitä pesenkö illalla kirjo- vai valkopyykit. Tehtävän jälkeen jokainen sai valita Emilian lattialle levittämistä korteista termin, joka parhaiten kuvasti sen hetkistä olotilaa. Meidän tiimissä esiintyivät muun muassa termit väsynyt, energinen, raukea, tunteikas… Olo oli todellakin raukea, mutta itse pystyin samaistumaan myös Sannan tuntemuksiin. Olo oli kuin pikaisten, rentoutavien, mutta toisaalta piristävien päiväunien jäljiltä.
Olet jo perillä!
Itse koen mindfulness-harjoittelun hyvänä keinona päästä eroon liiasta stressistä, suorittamisesta ja tulevaisuuden turhasta suunnittelusta. Ne suunnitelmat tuppaavat muuttamaankin kuitenkin… Kuten Maija toteaa blogitekstissään viime vuoden lopulla: ”mikään tavoite tai sen saavuttaminen ei ole onnen edellytys”. Onni ei saavu luokse sitten kun on tehnyt tämän ja saavuttanut tuon. Toisin sanoen on helpompi ajatella, että olen jo perillä. Tällöin elämä ei ole pelkkää suorittamista ja odottamista, vaan jokaisesta päivästä ja jokaisesta pienestä hetkestä on helpompi nauttia tässä ja nyt.
Innostunein terveisin,
Jenni
P.s Netistä löytyy valtavasti tietoa mindfulnessista ja esim. Youtube on pullollaan erinäköisiä harjoituksia. Tämä alla oleva lyhyt harjoitus oli hauska…tai ehkä vähän hassu, mutta siitä tuli hyvä mieli 🙂 Muistathan, että SYKETTÄ-tarralla pääset tekemään harjoituksia myös ohjatusti maanantaisin 14:45 Snellmanialla!