Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Dream Teamin Katriina muistuttaa älypuhelimen käytöstä arjessa. Katseletko päivän aikana enemmän puhelimen ruutua, kuin ympäröivää maailmaa?

Kirjoitettu: 23.10.2017 08:00


Älypuhelin, tuo arjen pahin häirikkö.


Älypuhelin helpottaa, nopeuttaa ja pelastaa monessa arjen tilanteessa. Se on samaan aikaan yhteydenpitoväline, loputon informaation lähde sekä omanlaisensa viihdekeskus. Mutta samaan aikaan uskon sen myös kuluttavan aikamme lisäksi hyvinvointiamme.


Minne kaikki aika katoaa?


Puhelin värisee ja vilkkuu vieressäni merkiksi uusista tykkäyksistä, kommenteista ja whatsupp-viesteistä. Noh, jos nyt nopeasti vain vilkaisen, jatkan sitten tämän kirjoittamista. Uusien ilmoitusten sisältö ei yllättäen ollut kovinkaan tärkeää. Noniin, missäs olinkaan menossa. Ainiin, älypuhelimet. Nykypäivänä niin monet valittelevat kiirettä ja ajanpuutetta, mutta jostain syystä älypuhelimille löytyy aikaa jokaisella tauolla sekä jopa tehtävien ja suoristusten aikana. Eikö olisikin mielenkiintoista tietää, kuinka monta minuuttia tai jopa tuntia sinunkin arjestasi löytyy aikaa älypuhelimellesi?


Joko se tauko meni?


Olen vahvasti sitä mieltä, että älypuhelin osaltaan luo arkeemme kiireen tuntua ja väsymystäkin. Esimerkiksi luentojen välisillä tauoilla puhelimet etsiytyvät helposti moneen käteen, ja tauko kulkee yllättävän nopeasti. Joko taas se luennoitsija puhuu tuolla edessä, onko kello muka jo vartin yli? Älypuhelinten sisältö on toki viihdyttävää, mutta ei varmastikaan tuo energiaa työ- tai koulupäivään. Kaikki tietävät taukojen merkityksen jaksamisen kannalta, joten lyhytkin tauko kannattaa mieluummin käyttää pikaiseen ulkoiluun tai vaikka ystävien kanssa jutusteluun. Tauolla voi myös oikeasti olla tekemättä yhtään mitään. Tehtävien lomassa älypuhelimet taas helposti harhauttavat ajatukset pois tekeillä olevasta tehtävästä. Nopean puhelimen vilkaisun jälkeen voi olla yllättävän vaikeaa taas orientoitua takaisin työn pariin, ja tehtävästä suoriutumiseen kuluu helposti ylimääräistä aikaa.


Voittaako puhelimen näpräily toisen ihmisen kohtaamisen?


Entä miltä sinusta puhelinta näpräävä ihminen näyttää? Helposti lähestyttävältä, mielenkiintoiselta, onnelliselta? Vai kiireiseltä tai tylsistyneeltä? Vaikka älypuhelinta näpräävä ihminen kokee itse olevansa läsnä tilanteessa, hänen olemuksensa viestii aivan päinvastaista. Puhelimen kaivaminen vuorovaikutustilanteissa viestii puhelimen sisällön olevan mielenkiintoisempaa kuin meneillään oleva keskustelu ja ainakin minun kiinnostukseni ylläpitää keskustelua lopahtaa siihen. Vaikka puhelimen näpräily pelastaa tavallaan monesta epämiellyttävästä tilanteesta, saattaa uusi kohtaaminen tai mielenkiintoinen keskustelu mennä täysin ohi puhelimen sisältöön keskittymisen takia.


Jos luet tekstiäni nyt älypuhelimesi ruudulta, haastan sinut laittamaan puhelimesi syrjään ja katsomaan ympärillesi. Voisiko ympärilläsi oleva maailma olla yhtä ihmeellinen ja mielenkiintoinen kuin puhelimesi ruutu?

– DT- Katriina





Kommentit


Kommentoi