Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

DT-Katriinan neuvoin sunnuntaimasennuksesta sunnuntaifiilikseen

Kirjoitettu: 17.11.2017 10:47


Ihana lomapäivä vai paluu arkeen?


Juurikin näin, se tunne kun mikään ei huvita…

Kello lähenee jo puoltapäivää ja loikoilet vielä sängyssä. Nautit hitaasta aamusta ja mahdollisesti runsaasta aamupalasta. Mutta kahvikupin tyhjennettyäsi huomaat pöydällä lojuvan tiskivuoren. Tiskatessasi muistat kylpyhuoneessa odottavan pyykkikasan. Sen hoidettuasi ryhdyt tekemään viikolla rästiin jääneitä koulu- tai työhommia. Ja sieltä se taas tulee. Sunnuntaimasennus nimittäin.


Mikä sunnuntaimasennus?


Sunnuntaimasennus lienee yleisnimitys juuri nimenomaan sunnuntaisin esiintyvälle alakulolle ja ahdistukselle, joka usein liittyy viikonlopun loppumiseen ja uuden arkiviikon alkamiseen. Tekemättömät työt ahdistavat, ajatus aikaisista aamuista sekä hukkaan menevästä viikon viimeisestä lomapäivästä ahdistaa. Itseäni sunnuntaissa ahdistaa ehdottomasti eniten se, että saadakseen tarpeeksi unta joutuu taas käymään aikaisemmin nukkumaan, sekä myös se, että harvoin sunnuntaisin tapahtuu oikeastaan juuri mitään. Eikä sitä nyt enää sunnuntainakaan jaksa keksiä itselleen mitään kivaa tekemistä. Mitä jos et jättäisi kaikkia tylsiä töitä sunnuntaille?


Mitä jos et jättäisi kaikkia tylsiä töitä sunnuntaille?


Ikävät hommat on helppo jättää myöhemmälle, ja se tarkoittaa usein juuri sunnuntaita. Itse huomasin kuitenkin jo joskus lukioikäisenä, että itse asiassa läksyt on paljon kivempi hoitaa pois alta heti kun ehtii, eli vaikka jo perjantai-iltana, viimeistään lauantaina. Perjantaina ja lauantaina mieli on usein pirteämpi viikonlopun alkamisen kunniaksi, eikä inhottavat kotityötkään välttämättä tunnu yhtä ylitsepääsemättömiltä. Ja mikä voisikaan olla parempaa, kuin saada ikävät hommat alta pois ja lähteä sitä sitten juhlistamaan vaikka ystävän kanssa lauantai-iltana lasillisen tai vaikka leffan ääreen?


Miksi kaiken kivan pitäisi tapahtua kaikkina muina päivinä viikossa?


Tätä minä olen aina ihmetellyt, ja silti lähes joka viikko siihen aina itse sortunut. Siis miksi kaikki leffaillat, kahvilatreffit ja shoppailureissut sovitaan aina lauantaille? Monet paikat ovat auki myös sunnuntaisin, ja kivaa tekemistä voi tehdä myös sunnuntaisin, varsinkin jos kaikki velvollisuudet on hoidettu jo aikaisemmin alta pois. Olipa se kiva tekeminen sitten mitä tahansa, suurta tai pientä, yksin tai yhdessä, on minusta tärkeää suunnitella sunnuntaille edes jotain. Harvoin sitä kuitenkaan enää sunnuntaina jaksaa suunnitella, vaikka toisaalta kahvikupponen ystävän kanssa olisi ehkä paras keino saada ajatukset pois inhottavasta sunnuntaista.

Kaverit kasaan ja nyyttärit pystyyn! Voi sitä hauskaa pitää sunnuntaisinkin!

Entä jos sittenkin vielä ahdistaa?


Kun koko sunnuntai ei kulu koti- ja kouluhommien parissa, jää aikaa rutkasti muillekin jutuille. Vapaapäivänä ehtii esimerkiksi ulkoilemaan vielä valoisaan aikaan! Niin kuin monesta muustakin asiasta, sosiaalinen media antaa helposti myös sunnuntain vietosta vääristyneen kuvan. Vaikka sunnuntaita kuvataan ihanan rauhallisena ja stressittömänä päivänä sänkyyn tuotuine aamupaloineen, voi instagram-kuvan takana olevaa tyyppiä silti aamupalan jälkeen ahdistaa. Silloin kannattaa ehkä pysähtyä miettimään, mikä siinä sunnuntaissa oikeastaan mieltä niin painaa. Usein työt ja koulu ahdistavat eniten vain meidän ajatuksissa, sillä todellisuudessahan noissa paikoissa tulee vietettyä monta harvinaisen viihdyttävää hetkeä ja tekemisestään (ainakin toivottavasti!) useimmiten nauttii.

Ja oikeastaan, mitä sitten jos viikonlopun loppuminen vähän harmittaa? Sekin on toisaalta ihan hyväksyttävä fiilis. Mutta jos tekisit sunnuntaina jotain kivaa läheistesi kanssa, olisit hoitanut inhottavia asioita jo aiemmin sillä viikolla ja ajattelisit maanantainkin olevan ihan ok, saattaisi sunnuntaimasennuksesi tuntua enää vain sunnuntaifiilikseltä.

Ihanaa viikonloppua – ja sunnuntaita!

– DT-Katriina





Kommentoi