Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

DT-Niko paljastaa yleisimmät virheet salilla – Syyllistytkö sinä näihin salimokiin?!

Kirjoitettu: 11.4.2016 21:59


Hauis pumppiin ja sitten kuva – treenin tärkein osuus takana!

”Ei uskoisi kuinka moni näihin sortuu!”


Nyt käy kuhina SYKETTÄ-saleilla, kun Dream Teamin virallinen saliukko Niko paljastaa tyypillisimmät salimokat! Katso lista – et kai ole päässyt mukaan?

Hahaa, klikkiotsikon houkuttelema uhri! Täällä onkin ihan järkevää juttua oikeista suoritustekniikoista salilla. Kannattaa kyllä tosissaan tsekata, ettet ole päätynyt listalle! Päästetään Niko irti 😉


Salimaken ristiretki


Tutkiva journalisti ja Dream Teamin suuri salimake Niko lähti salille selvittämään, kuinka asioita ei pitäisi tehdä, ja aloitti samalla ristiretken tarkoituksenaan valaista salikansaa oikeista suoritustekniikoista. Tämä blogi keskittyy muutamaan isompaan liikkeeseen ja yleisesti asiaan. Toivottavasti joko saat vinkkejä tekemiseesi tai vahvistuksen omalle osaamisellesi tämän tekstin jälkeen!

Salilla on useita asioita, joita voi tehdä väärin. Tässä käydään muutama liike läpi ja sen jälkeen mietitään asiaa yleisesti. Blogissa tällä kertaa oletan, että lukijalla on jokaisesta liikkeestä jonkinmoinen käsitys. Ehkä joku kerta teen myös liikkeiden esittelyn syvemmin 😉 Sukelletaan siis asiaan…


Pyhä penkkipunnerrus


Eihän tässä nyt voi mokata, vai voiko? Penkki sinällään on yksinkertainen liike, mutta riskitekijöitä löytyy. Olkapäät voivat sanoa poks, rintalihas revetä… No, ehkä repeämät ovat harvinaisia, mutta kuitenkin. Virheet ovat usein asennossa se, että lapoja/olkapäitä ei vedetä taakse, jolloin altistetaan etuolkapäät liialle rasitukselle. Eli lavat yhteen, olkapäät taakse, pieni kaari selässä ja jalat tukevasti maassa.

Itse suorituksen aikana virheet useimmiten painottuvat liikerataan. Liike on vajaa, jos tanko liikkuu 10 cm alas ja sitten ylös. Tangon PITÄÄ käydä rinnalla, näin saat rintalihaksenkin kunnolla aktivoitua. Tuolla vajaalla liikkeellä treenaat enemmänkin ojentajia, jos edes niitäkään, ja näille on olemassa sitten kapea penkkipunnerrus.


Jumalainen maastaveto eli mave


Tässä voidaankin leikkiä vielä enemmän omalla terveydellä. Maastavedossa aktivoituvat kehosta niin moni lihas, että ei ole tosikaan. Tässä virheet ovat isompia ja ehkä helppokin karsia. Ethän halua, että välilevy pullahtaa kesken noston ulos?

Kissanselkämave, jolloin selkä pääsee pyöreäksi, on kamalan näköistä ja vaarallista. Oikeasti. Liikkeessä on tarkoitus pitää kroppa jatkuvasti tiukkana, jotta selkä ei pääse kaarelle. Tottakai raskaissa nostoissa selkä ei enää välttämättä pysy enää luotisuorana, mutta älyttömät mutkat selässä ovat vain hallaa selälle. Tämä on ehkä isoin virhe mitä on. Keskity keskivartaloon ja selkään, jolloin liike onnistuu kyllä mallikkaasti, olettaen että idea on hallussa. Yritä myös saada jalkojen ja selän ojennus mahdollisimman hyvin synkkaan, jolloin saat maksimaalisen hyödyn nostoon.


Syntisen hyvä kyykky


Tähän pätee moninkin tavoin samat asiat kuin maastavetoon. Jalkaliikkeiden kruunattu kuningas, jolla saavutetaan vaikka mitä.

Tässäkin on tullut nähtyä kissanselkää, joskin harvemmin. Tähän sama korjaus kuin mavessa, eli kropan kasassa pitäminen. Polvet eivät saa kääntyä sisäänpäin – keskity työntämään polvia ulospäin, jos huomaat tätä ongelmaa! Liikerata on itselläkin asia, johon haluan panostaa. Jos sanot kyykkääväsi jonkun hervottoman määrän, mutta liike jää “hokikyykyksi” jolloin liikerata on taas se 10 cm, on mielestäni turha kerskua. Itse tavoittelen, että reidet olisivat vähintäänkin lattian kanssa samassa linjassa. ATG eli ass-to-grass on sitten se maksimi!


Eihän tässä ollut kuin muutama ongelma?


Näinhän se on. On tuhottoman paljon erilaisia liikkeitä ja virheitä niissä, mutta tässä halusin käydä isoista liikkeistä sellaiset virheet läpi, jotka ovat itsellä iskeneet silmään. Olen nähnyt kuinka joku tekee niin isossa takakenossa ylätaljaa, että se muuttuu takaolkapääsouduksi ja muita ihmeitä.

Sanonkin lopuksi, että jos olet epävarma liikkeiden suoritustavoista, kysy osaavalta kaverilta tai tutki asiaa esimerkiksi netistä videoiden avulla. Parempi kysellä kuin rikkoa itsensä! Tavoitteenani oli siis saada pari yleistä virhettä ilmi ja tätä kautta saada lukija ymmärtämään oikeiden suoritustekniikoiden tärkeys. Hyviä treenejä kaikille! 🙂

 

-Niko, saliukko





Kommentoi