Ensikertalaisen selviytymisopas ryhmäliikuntaan
Kirjoitettu: 25.8.2016 13:36
Ryhmäliikunta 101: Opas aloittelijalle!
Kunhan makuun pääsee, niin ryhmäliikuntatunnilla käyminen on lunkia puuhaa: senkun menee ja tekee jonkun muun suunnitteleman tehokkaan treenin ja nauttii kanssajumppaajien tuomasta energiasta. Ensikertalaista tunnille tuleminen voi kuitenkin jännittää, etenkin jos on menossa yksin kokeilemaan tuntia. Tässäpä siis muutama tipsi SYKETTÄ-ohjaaja Paulalta juuri sinulle!
1 – Miten valitsen sopivan tunnin?
Yksinkertaista: mikä kuulostaa kiinnostavalta? Jos et ole aiemmin paljoakaan liikkunut etkä tiedä mikä sinua kiinnostaa, niin kokeile mahdollisimman paljon erilaisia tunteja. Jos et esimerkiksi pidä kehonpainotreenistä niin kokeile jotain välineen kanssa tehtävää lihaskuntotuntia, joka onkin jo ihan erilainen kokemus. Käy sisäpyöräilemässä, kiipeilemässä tangossa, tanssimassa, huoltamassa kehoasi… Kyllä ne kivat tunnit sieltä seuloutuvat esiin! Älä luovuta ensimmäisen tunnin kohdalla, josta et tykännyt.
2 – Mitä tarvitsen mukaan?
Kaikki tarvitsemasi liikuntavälineet löytyvät liikuntatilasta, olit sitten menossa foam roller -tunnille tai kuntonyrkkeilyyn. Jos mieluummin käytät omia välineitäsi, voit toki sellaiset ottaa mukaan. Muuten tarvitset vain hikoilun kestävät vaatteet, juomista ja sisäliikuntakengät. Monella tunnilla voi kyllä ihan hyvin treenata myös paljain jaloin, joten sinun ei tarvitse ostaa kalliita kenkiä vain tuntien kokeilemista varten. Varsinkin jos tiedät hikoilevasi paljon, kannattaa ottaa mukaan pieni pyyhe otsan kuivaamista varten. Et ainakaan liukastu hikeesi kesken tunnin:) Mikäli tunnille tarvitsee jotain erityistä mukaan, löydät siitä infon tuntikuvauksesta.
3 – Mitä tunnilla tapahtuu?
Ennen tunnin alkua vaihdat luonnollisesti pukkarissa liikuntavarustuksen, jos se ei ole jo valmiiksi päällä. Nappaa kamasi mukaan ja suuntaa kohti liikuntasalia. Studentialla löydät aulasta ja Opistotiellä liikuntakäytävän seinältä lohkojaon, josta näet, missä salin lohkossa tuntisi on.
Tunnin aluksi ohjaaja pyytää liikkujia merkkaamaan itsensä saapuneeksi salin edessä olevaan tablettiin. Ota myös SYKETTÄ-tarrasi esille, ohjaaja tarkistaa sen tunnin aluksi tai sen aikana. Ilmaisilla liikuntaviikoilla et tarvitse tarraa!
Tunnin jälkeen on hienoa, jos annat ohjaajalle palautetta tunnista. Harva uskaltaa tulla mitään sanomaan, joten ohjaaja on iloinen jokaisesta kommentista, jonka saa 🙂
4 – Entä jos en osaa?
No panic! Nämä on ihan normaaleja tuntemuksia. Aina kun menee testaamaan uutta tuntia niin vähän jännittää, että mitähän siellä oikein tehdään, oli sitten liikkunut paljon tai vähän. Pro tip: kannattaa mennä aina eturiviin, etenkin jos epäilet, ettet ehkä osaa! Näin näet parhaiten mitä ohjaaja tekee ja toisaalta myös ohjaaja näkee, mitä sinä teet, ja voi helpommin antaa vinkkejä tekniikasta ja helpommista vaihtoehdoista. Monilla tunneilla ohjaaja kyllä kiertelee treenaajien joukossa neuvomassa, mutta takarivistä jää helpommin huomaamatta kuin edestä. Ohjaajalta voi myös kysyä vaihtoehtoisia liikkeitä, Sykkeen ohjaajat eivät pure!
5 – Kunto loppuu kesken, mitä teen?
Kysy ensin kevyempiä vaihtoehtoja ohjaajalta, mutta jos nekin ovat liikaa, voit ihan hyvin pitää omia huilitaukoja, jos et meinaa pysyä perässä. Se voi tuntua nololta, mutta niin voi toisaalta pyörtyminen ja oksentaminenkin! SYKETTÄ on matalan kynnyksen liikuntaa, joten ensikertalaiset ovat tervetulleita mille tunnille tahansa. Jos kuitenkin kunto on päässyt hieman rupsahtamaan ja haluat pelata varman päälle, valitse kalenteristamme alkuun keltaisella ja vihreällä koodattuja tunteja. Myös tunnit, joiden kuvauksessa on maininta kuntopiiristä, voivat olla hyviä vaihtoehtoja, koska kuntopiirimäisillä tunneilla voit tehdä kaikki liikkeet omassa tahdissasi. Kannattaa siis tutustua tuntikuvauksiin hyvin!
6 – Entä jos en pidä tunnista?
Sekin on okei, eiväthän kaikki pidä samoista asioista. Ota tunti kuitenkin kokemuksena, kyllä sitä tunnin yleensä aina kestää vähän tympeämpääkin menoa. Jos tunti sinänsä tuntuu ihan kivalta mutta fyysisesti pahalta, niin treenaamalla se siitä tasoittuu, eli tule rohkeasti uudestaankin, sillä kroppa tottuu rasitukseen nopeasti! Ja ottaahan uusiin makuihinkin tottuminen useamman maistelukerran 😉 Joskus käy myös niin, että jonkun ohjaajan kanssa ei yksinkertaisesti kemiat kohtaa. No worries, meillä on monta kymmentä eri ohjaajaa, eli ei muuta kuin uusia tunteja kokeilemaan!
Jos et kuitenkaan missään tapauksessa halua tai voi olla tunnilla, on viimeinen oljenkortesi lähteä pois. Silloin on kohteliasta mainita asiasta ohjaajalle (jos se vain on suinkin mahdollista tuntia pahasti häiritsemättä), ettei ohjaajan tarvitse huolehtia, oletko esimerkiksi loukannut itsesi tunnilla.
Ja tärkeimpänä….
Muutama teemaan sopiva sanonta: Alku aina hankala, lopussa kiitos seisoo! Kukaan ei ole seppä syntyessään! Keksit ehkä vielä itse lisää sopivia. Vilkaise tunnilla hieman ympärillesi: et ole ainoa aloittelija, askeleissaan sekoileva tai hikisenä puuskuttava. Todennäköisesti muutama muukin miettii, että katsovatkohan nyt kaikki, että mitä tuo täällä oikein luulee tekevänsä. Oikeastihan kaikki miettivät vain omia juttujaan, eli senkun puuskutat rauhassa 🙂
Ryhmäliikunnan taika on siinä, että jos vain uskallat vähän ottaa kontaktia naapureihin, saat hirveästi voimaa muusta ryhmästä. Kannattaa myös tutustua jo pukkarissa ihmisiin, siitä onkin sitten helppo lähteä samaa matkaa kohti liikuntasalia ja tuntia.
Liikunnan iloa, ota kaikki irti ilmaisista viikoista!