Ota erikoistekniikat käyttöön – Dream Teamin Nikon vinkit huipputehokkaaseen salitreeniin!
Kirjoitettu: 26.5.2016 14:50
Shokkia treeniin!
Nikon blogikevät päättyy vielä viimeisiin salitreenivinkkeihin. Jos pudotussarjat ja supersarjat eivät ole ihan hanskassa, niin ota näistä neuvoista vaarin ja hanki kesäksi ihan uutta kipinää salitreeniin! Jutun lopusta löydät myös pettävän helpon kuuloisen haasteen… Uskallatko ottaa sen vastaan?
Lihas tarvitsee ärsykkeitä
Olen kirjoittanut tähän mennessä tosi paljon blogeja saleilusta, onhan se pääharrastukseni! Tämän jälkeen voin lähes luvata, että tulee jotain muutakin… MUTTA nyt asiaa siitä, kuinka saada omaan salitreeniin hieman uutta virtaa vaihtelulla. On olemassa nimittäin kaikkea hauskaa ja vähemmän hauskaa, jolla saa annettua kropalle hieman shokkihoitoa. Nyt valaisen mitä tarkoitan ja miksi tätä suosittelen.
Kun treenataan salilla pitkiä aikoja samalla ohjelmalla, lihas tottuu liikaakin tuttuihin ärsykkeisiin. Eli kun sahaat useamman kuukauden samalla 3×10-tyylillä reiden ojennusta, kannattaa välillä ravistella ko. lihasta ja antaa sille kunnon shokkitreeni. Tähän löytyy tapoja vaikka millä mitalla ja tässä hieman omia suosikkejani. Näillä nimittäin lähtee!
Pudotussarjat
Nämä ovat mahtavia varsinkin jalkapäivinä. Otetaanpa esimerkkiliikkeeksi jalkaprässi: Kyytiin lykätään painoa sen verran, että kympin sarja tulee vielä ylös. Tämän jälkeen ei olekaan normaalia sarjataukoa, vaan painoa otetaan esim. 10 kg pois ja uusi sarja tehdään lähes välittömästi perään. Tässä tämä “lähes välittömästi” tarkoittaa siis taukoa, joka syntyy painoja vähennettäessä. Tässä treenikaveri on loistava apu ja ilman treenikaveria saa sykkeet pysymään varmasti korkealla. Tässä sen verran pudotuksia, että alkaa jalat kunnolla tutisemaan. Tämän jälkeen voikin jo miettiä, tarvitseeko lopputreenistä kauheasti enää edes mitään tehdä!
Supersarjat
Näitä tulee sisällytettyä kohtuu useinkin treeniin. Eli kyseessä on kahden liikkeen kombo, jolla joko treenataan samaa lihasta tai vaikkapa vastakkaisia lihaksia. Esimerkki saman lihaksen supersarjasta on kaksi eri liikettä ojentajille: esimerkiksi ranskalainen punnerrus ja sen parina kapea penkkipunnerrus tai ojentajakääntö taljassa.
Vastakkaisten lihasten supersarja voisi olla penkkipunnerrus ja leuanveto, tai etureiden ojennus ja takareiden koukistus.
Supersarja siis koostuu kahdesta eri liikkeestä, jotka suoritetaan peräkkäin siten, ettei taukoa käytännössä pidetä. Tällä voidaan hakea kunnon tuntumaa lihakseen ja saada muutenkin tehoa treeniin, kun lepoaikaa ei tule niin paljoa. Saman lihaksen supersarjassa toinen liikkeistä voi olla hieman kevyemmin tehty, jolloin jälkimmäisessä on tarkoitus hakea vielä hieman enemmän sitä oikeanlaista “tuntumaa”. Mukavaa piristettä treeniin!
Erilaiset treenihaasteet ja circuitit
Haasteet tarkoittavat tässä tapauksessa erikoisjuttuja, kuten omaa suosikkiani Death By Deadliftiä. Tällä saa maastavedosta hieman hauskempaa tai tuskaisempaa, riippuen näkökulmasta. Eli erilaisia erikoisjuttuja kannattaa välillä testailla. Näitä tulee netissä surffaillessa vastaan ja kiinnostavat kannattaa ehdottomasti ottaa testiin.
Circuit taas on kuntopiirimäinen pitkä sarja liikkeitä esim. kehonpainolla. Circuitissa vain mielikuvitus on rajana!
Edellämainitut voivat olla monelle jo tuttujakin termejä. Kaikki eivät varmastikaan näistä ole kuitenkaan kuulleet ja sillä tästä lähdinkin kirjoittelemaan. Anna siis vaikka parin kuukauden välein hieman erilaista ärsykettä kropalle. Nämä voidaan liittää normaalin treenin sisälle tai korvata näillä normaali treeni, kuten maastaveto tuolla Death by deadlift -systeemillä. Näiden jälkeen saattaa lihaksissakin tuntua seuraavana päivänä, että jotain on tehty oikein!
Intoa salitreeniin!
-Niko