Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Tutkimus selvitti: Tämän takia ihmiset käyvät ryhmäliikuntatunneilla

Kirjoitettu: 20.4.2018 12:41


Ryhmäliikunta viehättää ja syystä!


Nojuu, myönnettäköön, tämä(kin) klikkiotsikko on syntynyt hieman totuuden rajapinnoilla. Kyselin siis tuttaviltani sekä muilta Dream Teamin jäseniltä, mikä ryhmäliikunnassa viehättää. Näistä vastauksista kokosin tämän luotettavan tutkimustuloksen 😉 Tieteellistä tai ei, oli silti mielenkiintoista kuulla, miksi ihmiset käyvät ryhmäliikuntatunneilla ja mikä niissä on parasta. Luehan siis tulokset! Ja jos et ole vielä jumpalla käynyt, ehkä saat täältä inspiraatiota!


Monenlaisia uusia ja tuttuja suosikkeja


”Voi kokeilla monia eri tunteja, mutta tietyistä tulee lemppareita”

Suppeahkon kyselyni perusteella en voi luoda kovin uskottavaa listaa suosituimmista ryhmäliikuntatunneista, mutta monet erilaiset tunnit tuntuivat vetoavan jumppaajiin. Lempitunneiksi SYKETTÄ-tarjonnasta mainittiin muun muassa erilaiset lihaskuntojumpat, spinning, HIIT-tunnit sekä jooga- ja kehonhuoltotunnit. Onneksi SYKETTÄ tarjoaakin monipuolisesti erilaisia tunteja, sillä makuja on monia!


Valmis ohjelma, tsemppi ja suunnitelmallisuus houkuttelevat


”Välillä laiskottaa ja ei jaksaisi käydä urheilemassa. Ryhmäliikuntatunneille riittää saapuminen.”
”Kun vieressä on toinen jumppaaja urheilemassa, ei itsekkään tahdo jättää viimeistä liikettä tekemättä.”

Vastaajat nimesivät monia syitä, miksi käyvät ryhmäliikuntatunneilla. Useimmat pitivät siitä, että treeniä ei tarvitse suunnitella itse etukäteen. Lisäksi mainittiin, että vaikkapa rankan päivän jälkeen on helppo jättää aivot narikkaan ja tehdä vain mitä ohjaaja käskee. Tunnilta saadaan myös energiaa tsemppaavasta (tai komentavasta) ohjaajasta ja muista liikkujista. Samasta jutusta innostuneet liikkujat toimivat hyvänä motivaattorina sekä luovat osaltaan painettakin, ettei treeniä voi jättää kesken. Kehonhuoltotunneilla taas malttaa ohjauksen myötä keskittyä huoltamaan kehoa tarpeeksi pitkään.
Tunneilla opitaan myös uusia liikkeitä ja saadaan ideoita omatoimisiin treeneihin. Myös musiikin koettiin rytmittävän ja tsemppaavan liikkumista.

Ryhmäliikuntatuntien koettiin myös tuovan arkeen suunnitelmallisuutta ja rytmiä. Kun tuntien joukosta löytyvät omat suosikit, on niillä mukavaa käydä säännöllisesti, mikä rytmittää arkea. Lisäksi tunneille etukäteen ilmoittautuminen tuo selkeän suunnitelman siitä missä ja milloin on treenin aika, eikä liikunnasta luista silloin niin helposti.


Ryhmäliikunta > yksin treenaaminen


”Verratuna samaan aikaan salilla kuin tunnilla, saan tunnilla itsestäni enemmän irti”

Kiteytettynä ryhmäliikunnassa parasta oli vastaajien mielestä valmis treeniohjelma, ohjaajan tuki ja ohjeet, ryhmästä tuleva tsemppi ja energia sekä yhdessä tekemisen ilo. Monet kokivat, että ryhmäliikunnassa saa itsestä enemmän irti kuin yksin treenatessaan. Yksin liikkuessa tahti hiipuu helposti väsymyksen myötä, kun taas ryhmässä “on pakko painaa lujaa ne viimeisetkin toistot”. Myös esimerkiksi venyttelyn mainittiin olevan ryhmässä pitkäkestoisempaa kuin yksin. Tunneissa kiiteltiin myös sitä, että aika ajoin ohjelmat ja liikkeet uusiutuvat, kun yksinään jää helposti toistamaan treenissä samaa tuttua kaavaa.

Ryhmäliikunnan mainittiin olevan oiva tapa kokeilla uusia lajeja. Isossa ryhmässä on ehkä matalampi kynnys mennä tunnille untuvikkona, kun voi tehdä ryhmän seassa oman suorituksensa. Ohjaaja myös antaa neuvoja vähemmän kokeneille liikkujille. Parhaimmillaan ryhmäliikuntakin voi olla hauskaa yhteistä tekemistä, kun vaikka nappaa kaverin mukaan tunnille tai uskaltautuu juttelemaan muille jumppaajille.

Eiköhän näiden ”tulosten” myötä ole selvää, että ryhmäliikunta on HUIPPUA! Kipin kapin siis varaamaan paikkaa SYKETTÄ-tunneille!

Nähdään jumpalla!

Terkuin,
DT-Lotta (jumppapirkko ja ylpeä siitä)





Kommentoi