Hyvinvointia sairaana ollessa: Katriina muistuttaa kuuntelemaan kroppaa
Kirjoitettu: 6.7.2017 13:06
Voiko sairaana voida hyvin?
Käsi pystyyn, kuinka moni on sairastanut kevään tai kesän aikana ärsyttävän pitkän flunssan? Nyt on ollut liikkeellä erikoisen paljon pitkittynyttä flunssaa, sen tietää myös allekirjoittanut – keväämmällä sairastin kolmatta viikkoa kestäneen nuhan. Sairaana sitä ehtikin pohdiskella, mikä oikeastaan on sitä kehon ja mielen hyvinvointia ja voiko sitä kokea myös sairaana sängyn pohjalla.
Ihana syy herkutella ja maata peiton alla?
Sairastamiseen liittyy monia erilaisia tunteita. Toisaalta flunssa on täydellinen syy hellittää vähän treenaamisesta ja treenin sijaan käpertyä keskellä päivää peiton alle ja katsoa lempisarjojaan Netflixistä. Ehkä heräteostoksina kauppareissulla mukaasi tarttuu myös jotain pientä hyvää, pitäähän sinun jotenkin itseäsi saada piristettyä. Näin ruusuisesti sairastamisesta voi kuitenkin oikeastaan ajatella vain silloin, kun ei parhaillaan ole sen flunssan kourissa. Sairaana päällimmäisinä fiiliksinä on kuitenkin jomotus, inhottava olo, kipu, tukkoisuus, väsymys ja ärtymys siitä, että kroppa ei pysty siihen mihin se yleensä kykenee.
Se tunne, kun on pakko sanoa ei
Vaikeinta sairastamisessa on sen hyväksyminen. Varsinkin jos sairastat harvoin ja rakastat liikkumista, voi pienessä flunssassa olla ylivoimaista sanoa ei liikunnalle. Usein se saattaakin olla joku tuttusi, joka kehottaa sinua pysymään poissa salilta tai jumppatunnilta. Pitkään sairastaessa alkaa tosissaan kaipaamaan sitä liikunnan jälkeistä euforista tunnetta ja kyllähän sitä helposti kuvittelisi pystyvänsä vähintäänkin tahdonvoimalla viemään puolikuntoisenakin juoksulenkin loppuun asti. Valitettavasti usein puolikuntoisena vedetty treeni saa aikaan vain huonomman fiiliksen kuin ennen treeniä. Puhumattakaan siitä, kuinka se tosiasiassa vain pitkittää paranemista ja voi saada aikaan jopa vakavia jälkiseuraamuksia. Tuota olen yrittänyt toitottaa itsellenikin, kun kerta toisensa jälkeen olen joutunut painamaan ”peru ilmoittautuminen”-nappia Sykettä-liikuntakalenterista.
Sairaanakin voi huolehtia hyvinvoinnistaan
Sairastaessa korostuu oman kehon kuuntelemisen taito. Vaikka hyvinvoinnin resepti kuulostaa yksinkertaiselta: monipuolista ravintoa, riittävästi lepoa ja liikuntaa, perustuu se kaikki oman kehon tuntemiseen. Sairastaessa onkin hyvä pysähtyä miettimään, mikä on juuri nyt parasta kehollesi. Vaikka salille ei sairaana pääsisikään, ei se tarkoita, etteikö hyvinvoinnistaan voisi huolehtia jollain muulla tavalla. Sairastaessa voi keskittyä ravitsemaan itseään terveellisesti ja nukkua kerrankin tarpeeksi.
Taudin vakavuudesta riippuen ei liikuntaakaan tarvitse kokonaan unohtaa. Sopivaa liikuntaa voisi olla vaikka rauhallinen kauppareissu kävellen tai vaikka koko kehon venyttelytuokio kotona. Ehkä nyt olisi myös sopiva hetki hengähtää ja luopua kaikesta stressistä. Voisiko stressi ja ylikierroksilla käyvä kroppasi olla jopa syy sairastumiseesi?
Malta odottaa
Vaikka sairastaminen harmittaa ja omien suunnitelmien muuttaminen sairastumisen takia ärsyttää, taitaa kuitenkin päästä helpoimmalla jos vain ilman sen suurempia taisteluita hyväksyy hävinneensä tällä kertaa taudinaiheuttajille ja antaa itsensä sairastaa. Kyllähän sitä asiat voisivat olla paljon huonomminkin. Ihan varmasti se päivä vielä koittaa, kun voin hyvin mielin lähteä ulos juoksemaan ja kroppa kiittää minua siitä endorfiinivirtauksillaan jatkuvien yskänpuuskien sijasta.
Tsemppiä kesäflunssan kanssa painiville,
DT-Katriina