DT-Katriina myytinmurtajana: viisi ennakkoluuloa salitreenin aloittamisesta
Kirjoitettu: 11.5.2017 16:24
Miten ja miksi aloittaa salitreenaaminen?
Kuntosaliharjoittelu on monille ainoa lihaskuntoharjoittelun muoto, kun taas monet erityisesti ryhmäliikuntatunteja rakastavat liikkujat lähinnä vain vieroksuvat omin päin salilla hikoilevia kuntoilijoita. Kynnys salitreenaamisen aloittamiseen olemattomalla kokemuksella on usein suuri, ja mielessä pyörivät stereotyyppiset mielikuvat saattavat pitää kuntoilijan jatkossakin poissa kuntosalien hikisestä tunnelmasta. Itse aloitin salilla käymisen vasta pari vuotta sitten ja haluaisinkin nyt jakaa muutamia alkuaikoina mielessäni pyörineitä mietteitä. Suurin osa niistä on matkan varrella osoittautunut virheellisiksi ja turhiksi ennakkoluuloiksi!
1 – En omaa kehonrakentajan vartaloa ja todennäköisesti muut katsoisivat treenaamistani oudoksuen
Tarua. Salitreenaaminen on vain yksi lihaskuntoharjoittelun muoto, ja erinäköisiä ja -kokoisia salitreenaajia on vähintään yhtä monta kuin sunnuntaiulkoilijoitakin. Lisäksi heillä jokaisella on oma yksilöllinen treeniohjelmansa. Ja ihan totta, kukaan ei ole salilla arvostelemassa sinun treenaamistasi, kun jokainen keskittyy täysillä omaan suoritukseensa.
2 – Salitreenaus ei sovi minulle, sillä tavoitteeni ei ole kasvattaa lihaksia. Isoilla painoilla tehtävät liikkeet eivät oikeastaan muutenkaan kiinnosta.
Tarua. Vaikka kuntosalilla usein tehdäänkin lihaskuntoharjoituksia juurikin suuria painoja käyttäen, ei kukaan estä sinua tekemästä omaa treeniäsi vaikka pienillä käsipainoilla tai kuminauhojen avulla. Kuntosalin voisi pikemminkin ajatella liikuntapaikkana, joka mahdollistaa erilaisilla laitteillaan ja välineillään sinun oman harjoittelusi.
3 – Minun ei kannata lähteä salille, kun en osaa enkä tiedä niistä laitteista mitään
Totta ja tarua. Jos kokemusta salilla käymisestä ei ole ollenkaan, ei salille välttämättä kannatakaan lähteä ensimmäistä kertaa yksin. Pyydä salilla käyvää kaveriasi tutustuttamaan sinut salitreenaamiseen tai tutustu SYKETTÄ-palveluiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tältä keväältä saliryhmät jo loppuivat, mutta taas syksyllä kalenterissa on varmasti aloittelijoille suunnattuja ohjattuja kuntosaliryhmiä. Ja onhan sinulla mahdollisuus myös omaan SYKETTÄ-traineriin, jonka kanssa voitte yhdessä luoda juuri sinulle sopivan treeniohjelman. Kun sitten perusjutut ovat jo hallussa, voi ideoita liikkeisiin saada ihan myös sivusilmällä muita treenaajia seuraamalla.
4 – Salitreenaaminen on tylsää yksin puurtamista
Tarua. Ei sen todellakaan tarvitse olla! Jos yksin liikkuminen ei ole sinun juttusi, innosta kaverisi mukaan salille treenaamaan yhdessä. Sarjojen väliin jää ihan mukavasti aikaa vaihtaa kuulumisia, ja huomaat salitreenaamisen olevan huomattavasti sosiaalisempaa kuin ryhmäliikuntatunneilla, joilla yleensä et tiedä edes vieressä jumppaavan nimeä.
5 – Minun ei kannata aloittaa salitreenaamista, kun ei minulla ole muutenkaan aikaa yhtään enemmälle liikunnalle
Tarua. Itse tykkään edelleen käydä ryhmäliikuntatunneilla enkä yritäkään ahtaa kalenteriini kolmea salikertaa viikossa. Salitreenaamisen ei tarvitse olla ainoa lihaskuntoharjoittelun muoto treeniohjelmassasi, vaan se voi olla myös oiva jumppatunnin korvaaja, varsinkin jos mikään mieleinen jumppa ei osu sopivasti viikko-ohjelmaasi. Salille voi mennä milloin vain sen aukioloaikoina, eikä sinne tarvitse ehtiä tasaksi. Treeniohjelmaansa voi tarvittaessa myös muunnella käytettävissä olevan ajan mukaan. Jos aikaa ei ole tunnin mittaiselle jumppatunnille, voisi puolen tunnin tehotreeni salilla olla parempi vaihtoehto liikunnan väliin jättämiselle. Jos tuntuu vaikealta löytää aikaa liikkumiselle, niin tsekkaa vanhemmasta blogikirjoituksestani vinkkejä ajanhallintaan!
Sitä paitsi nyt ryhmäliikunnat hiljentyvät kesäksi (muista kuitenkin kesätunnit!), joten aikaa salitreeniin on enemmän. Miksi siis sinäkin et kokeilisi? 😉
Salitreenauksesta innostunein terveisin,
DT-Katriina