Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Kevään viimeinen ravitsemusilta: Ravintoaineet ruoasta vai ravintolisistä?

Kirjoitettu: 17.5.2017 18:17


Purkista vai ruoasta?


Moni pohtii, onko oma ruokavalio ”kunnossa” ja laskeskelee ravintoaineiden saantiaan. Osa ottaa varmuuden vuoksi purkista yhtä ja ehkä toistakin vitamiinia, kivennäisainetta, aminohappoa, rasvahappoa tai spirulina-levää. Somessa ja mediassa liikkuu ravintolisistä monenlaista näkemystä ja mielipidettä, joten mistä voi tietää, mikä ravintolisä on tarpeellinen ja milloin? Ja kenelle? Tästä blogipostauksesta ja aiheeseen liittyvästä luentomateriaalista löytyy vastauksia näihin kysymyksiin.


Paluu perusasioihin… Jälleen kerran


Tämän kevään viimeisessä ravitsemusillassa pohdimme erilaisten ravintolisien merkitystä, tarpeellisuutta ja turvallisuutta sekä suhteutimme ravintolisien käyttöä monipuolisen ruokavalion tuomiin hyötyihin. Teema tiivistyy perusasioihin. Terveellinen ruokavalio perustuu monipuoliseen ja värikkääseen ruoka-aineiden käyttöön. Monipuolisen ja värikkään ruokavalion hyötyjä ei voi saada ravintolisiä syömällä. Toisinpäin: ravintolisät eivät koskaan korvaa täysipainoisen ruokavalion terveysvaikutuksia.

Ravintolisien käyttö on toki tietyissä tilanteissa perusteltua ja tarpeen ja silloin nillä voidaan korjata tai ennaltaehkäistä esimerkiksi puutostilojen syntyminen. Urheilija voi myös hyötyä tiettyjen ravintolisien järkevästä käytöstä, mutta hyöty on usein melko marginaalinen, joskin huippu-urheilussa merkityksellinen. Urheilupiireissä liikkuu kuitenkin satoja ravintolisiä, joiden vaikutuksista ei ole olemassa lainkaan tieteellistä tutkimusnäyttöä ja osa saattaa sisältää myös haitallisia aineita tai epäpuhtauksia. Siksi on hyvä tiedostaa myös ravintolisien käyttöön liittyvät riskit. Tarkemmin löydät tietoa aiheesta luentomateriaalista.


Mahdollisten hyötyjen ja haittojen puntarointia


Ravintolisien ystävän on hyvä pohtia ja selvittää, mitä hyötyä jonkin ravintolisän käytöstä voi käytännön tasolla olla. Totuus ei useinkaan selviä tuotteen markkinointimateriaalista, vaan tieteellisistä ja luotettavista lähteistä. Myös laillistettu ravitsemusterapeutti tai farmaseutti osaa auttaa hyötyjen arvioinnissa. Hyöty on myös järkevää suhteuttaa siitä aiheutuviin taloudellisiin kustannuksiin sekä tiedostaa ravintolisän käyttöön liittyvät riskit.

Ravintolisien suurkuluttajan on hyvä tietää, että etenkin Pohjois-Euroopan ulkopuolelta tuleviin ravintolisiin liittyy suurentunut riski kontaminaatioille, eli epäpuhtauksille. Tuotteista löytyy silloin tällöin mm. lääkeaineiden jäämiä ja urheilussa kiellettyjä stimulantteja. Niiden käyttäminen voi urheilijan kohdalla pahimmillaan tarkoittaa doping-käryn riskiä. Yrtti- ja levävalmisteista on löytynyt myös eri hyönteisiä, toukkia tai niiden osia, rottien ja hiirien karvoja ja lintujen höyheniä. Tämä voi kuulostaa hullulta ja laittaa ajattelemaan niitä oloja, joissa kohtuullisen villeillä markkinoilla myytävät ravintolisät on valmistettu. Ravintolisillä voi olla myös yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa ja esimerkiksi kalaöljyvalmisteiden käyttöön liittyy riskejä etenkin henkilöillä, joilla on kohonnut paastoverensokeri ja alkava tyypin 2 diabetes. Myös yliannostuksen saaminen ravintolisiä käyttämällä on mahdollista.

Miten on mahdollista, että ravintolisiä markkinoidaan riskeistä huolimatta raflaavilla väitteillä ja tunnettujen henkilöiden tai valkoiseen takkiin pukeutuneiden ”asiantuntijoiden” suulla? Se selviää alempaa.


Kriittisyyttä mainoksien ja markkinointimateriaalien tulkintaan


Suomessa markkinoille tuotavista ravintolisistä on tehtävä ravintolisäilmoitus Elintarviketurvallisuusvirastolle (Evira). Ilmoituksen tekee tuotteen valmistaja, valmistuttaja tai maahantuoja, joka on myös vastuussa tuotteen turvallisuudesta. Evira ei arvioi tuotteen sisältöä, turvallisuutta tai sen vaikutuksista esitettyjä väitteitä eikä väitetyistä vaikutuksista vaadita esitettäväksi minkäänlaista tutkimusnäyttöä. Kukaan ei siis systemaattisesti valvo ravintolisien ainesosia ja koostumusta eikä niiden hyödyllisiä tai haitallisia vaikutuksia.

Tästä syystä ravintolisien markkinointiin tulisi suhtautua melko kriittisesti ja mainoksissa esitettyihin väitteisiin epäilyksellä. Monien ravintolisien vaikutuksista esitetyt väitteet eivät perustu lainkaan tieteelliseen tutkimustietoon ja ovat siten harhaanjohtavia. Vinkkejä mainosväitteiden kriittiseen arviointiin löydät alla olevasta kuvasta.

Toki on olemassa myös ravintolisiä, joilla on tutkitusti hyödyllisiä vaikutuksia tietyissä tilanteissa ja jotka on tutkimuksin todettu oikein käytettynä myös turvallisiksi. Optimaalisessa tilanteessa ruokavalio on kuitenkin koostettu monipuolisesti ja täysipainoisesti ja se kattaa terveen henkilön ravintoaineiden tarpeen.


Ruoasta saatavat ravintoaineet


Kasvisten, hedelmien, marjojen, täysjyväviljojen, kalan ja pehmeiden kasvirasvojen terveyttä edistävät vaikutukset on todistettu lukuisissa tutkimuksissa. Terveellinen ja suositusten mukainen ruokavalio vähentää riskiä sairastua mm.  sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpiin ja moniin muihin kroonisin sairauksiin. Kotimainen kaura, ruis, rypsiöljy, palkokasvit, juurekset, marjat ja kala ovat terveystuotteita, joita suosimalla ruokavalion kokonaislaatu paranee ja terveysvaikutukset lisääntyvät.

Monipuolinen ruoka on myös aina enemmän kuin ravintoaineidensa summa. Syömme ruokaa, emme ravintoaineita ja ruoasta saamme myös sellaisia bioaktiivisia aineita (mm. antioksidantteja, polyfenolisia yhdisteitä, flavonoideja, karotenoideja) ja kuituja, joiden positiiviset vaikutukset terveyteen eivät välity ravintolisiä käyttämällä. Ruoassa on myös lukuisia vielä tuntemattomia terveysvaikutteisia yhdisteitä, joita emme edes osaa laittaa purkkiin. Hyödynnä kesällä Suomen luonnon superruoat ja syö vaihdellen erilaisia ja värikkäitä ruoka-aineita. Kaloreiden ja ravintoaineiden laskemisen sijaan kannattaa laskea värejä ja muodostaa sateenkaaria!


Ruoasta vai purkista?


Mistä siis tietää, tarvitseeko ruokavaliotaan täydentää jollain ravintolisällä? Perusterve ihminen voi pohtia tätä alla olevien kysymysten avulla. Vegaanin, raskaana olevan tai imettävän äidin, ikääntyneen ja tiettyjen sairauksien tai lääkitysten käyttäjien kohdalla tilanteen arvioiminen vaatii useamman tekijän huomioimista. Näistä voit lukea lisää luentomateriaalista. Rahat kannattaa joka tapauksessa sijoittaa ensisijaisesti oikeaan ruokaan ja vain todellisen tarpeen myötä ravintolisiin.

Kehon puhdistuskuuripillereiden ja Juice Plussien sijaan suosittelen popsimaan hyvällä mielellä oikeita hedelmiä ja marjoja, nauttimaan kesän tuoreista antimista ja hyödyntämään kasvimaan ja luonnon herkut. Ne ovat täynnä väriä, makua ja ravintoa! Kannattaa myös pitää mielessä, että ravitsemustiede on ”kohtuustiedettä” ja kultainen keskitie vie aina parempaan lopputulokseen, kuin jyrkän vasemman tai oikean laidan kulkeminen. 🙂


Toivotan jokaiselle herkullista ja iloista kesää!

SYKKEEN ravitsemusterapeutti Hilla

PS. SYKETTÄ-ravitsemusillat ja –palvelut jatkuvat taas syksyllä ja jotain uuttakin on taas suunnitteilla!


Välipalaa suoraan lautaselle


Ravitsemusillan välipala koottiin tällä kertaa suoraan omalle lautaselle näistä herkuista:

Mmmmm…





Kommentoi