Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Dream Team Sanna suosittelee: Syysretkeily on parasta!

Kirjoitettu: 30.9.2015 19:07


Syksyinen luonto kutsuu – Lähtisitkö vaeltamaan?



Moikkamoi!

Nyt kun syyskelit ovat parhaimmillaan, ajattelin puhua pikkuisen vaeltamisesta. Tai retkeilystä, patikoimisesta, miksi tuota haluaakaan kutsua. Itse kävin pari viikkoa sitten Kuusamossa kävelemässä reilun 30 kilometrin pätkän Karhunkierroksella, Suomen suosituimmalla vaellusreitillä. Maisemat olivat komeat ja reitti todella hyvin merkitty, ensi syksynä pitää ehdottomasti lähteä kävelemään koko reitti!

Syksy onkin omasta mielestäni parasta aikaa ulkona liikkumiseen, ei tule kuuma ja ruskamaisemat ovat upeita.  Lyhyet päiväreissut (<25km) oman maakunnan luontopoluille eivät edes vaadi mitään erityisiä varusteita. Yön yli kestävillä reissuilla tarvitaan tavaraa jo enemmän, ja rinkka on tarpeen. Varuste- ja pakkausvinkkejä eripituisille reissuille löytyy esimerkiksi täältä.

 


Mikä vaeltamisessa kiehtoo?


Vaeltamisessa hienointa on huomata pienten arkisten murheiden unohtuvan, kun ympärillä ei ole kaupungin hälinää ja omat ajatukset askartelevat yksinkertaisissa asioissa, kuten seuraavassa evästauossa ja siinä, milloin on viimeksi nähty reittimerkki puussa.

Aivot nollaantuvat, kunto kasvaa ja luontoon kiinnittää huomiota ihan eri tavalla kuin ”ihmisten ilmoilla”.

Patikoiden pääsee myös näkemään sellaisia maisemia, joita ei autolla tavoita. Esimerkiksi Karhunkierroksella pääsin näkemään Suomen hienoimpiin vesiputouksiin lukeutuvan Kiutakönkään.

Kuvassa näette upeat Kiutakönkään kuohut.


Entäs varusteet?


Vaikka luonnossa liikkuminen on sinällään ilmaista, kunnollisiin varusteisiin saa uppoamaan sievoisia summia. Kalleimpia vehkeitä, kuten teltta, rinkka ja lämmin makuupussi, kannattaakin ehdottomasti aluksi lainata kavereilta ja tutun tutuilta.

Hyvien kenkien tärkeydestä puhutaan vaeltamisen ja retkeilyn yhteydessä paljon, mutta aloittelija pärjää lyhyillä retkillä mainiosti lenkkitossuillakin. Pääasia on, että kengät ovat mukavat ja ehtineet jo muotoutua oman jalan mukaan. Vettä hylkivä pintakaan ei ole pahitteeksi, sillä märkä sukka + märkä kenkä = varmat rakkulat. Rakot kuuluvat kuitenkin osittain asiaan, ja fiksu laittaa jo ennakkoon rakkolaastarit (tai jeesusteippiä…) niihin kohtiin, joihin rakot itsellä tyypillisesti syntyvät.

Retkiruokailun vinkki löytyy kuvasta: Kofeiinisuklaa Scho-Ka-Kola se vaeltajan (ja saksalaisen lentosotamiehen) tiellä pitää! 😉


…Tärkeintä on kuitenkin asenne!


Onnistuneen vaelluksen kannalta tärkeintä on kuitenkin asenne. Esimerkiksi huonon sään yllättäessä kysytään sisukkuutta ja huumorintajua, että jaksaa jatkaa loppuun saakka. Positiivisella asenteella ja hyvässä seurassa pienet eksymiset ja sadekuurot eivät pääse lannistamaan. Meillä oli Kuusamossa mukana vanhempieni saksanpaimenkoira Berta, ja siinä oli kyllä hyvä esimerkki täydellisestä vaellusseurasta: aina iloinen ja ei vähästä hätkähdä!

Elikkä ei muuta kun keräämään porukkaa kasaan ja valloittamaan Pohjois-Savon ja Itä-Suomen metsiä!

Kuopion retkeilyreiteistä löytyy tietoa mm täältä.

Voisipa joskus lähteä SYKETTÄ -liikkujaporukallakin reissuun? 🙂

– Dream Team Sanna

Tutustu enemmän Dream Teamiin ja Sannaan täältä!



Kommentit

    Balamuralikrishna Jayaprakash
    12.10.2015 klo 11:53

    Nice one 🙂 It will be nice if Dream team organise some long hikes in Koli or some other hikes near kuopio and i am sure lot of people will be interested to join


Kommentoi