Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Mikä meitä liikuttaa?

Kirjoitettu: 24.1.2015 12:00


Terveellisten elämäntapojen ihanuus

Taas on käsillä se aika vuodesta, kun joka tuutista toitotetaan terveellisten elämäntapojen ihanuutta. ”Laihdu helposti 5kg”, ”Löydä sisäinen juoksijasi viiden viikon ohjelmalla” ja ”Haasta itsesi ja kaverisi tipattomalle”. Kornia kyllä, mutta hyvinvointialan ammattilaisena minua lähinnä puistattavat tämänkaltaiset otsikot. Olen nimittäin nähnyt liian monta kuuriluontoista yritystä ja erehdystä, liian monta rasitusvammaa, näivettynyttä ja kuritettua ruumista. Toki olen nähnyt myös onnistumisia, mutta liian vähän vakuuttuakseni kuuriluontoisten kokeilujen hyödystä pitkällä tähtäimellä.

Halu laittaa sielu ja ruumis järjestykseen ei toki ole huono asia. Päinvastoin, vuodenvaihde voi parhaimmillaan saada meidät pysähtymään ja tarkastelemaan elämäämme uusista näkökulmista. Toivon kuitenkin, että käyttäisimme dieetteihin, treenikuureihin, tipattomiin ja sokerittomiin kokeiluihimme käyttämämme energian paremmin. Pysähtyisimme kysymään useammin miksi teemme asioita, joita teemme ja edistääkö toimintamme meille tärkeitä arvoja ja tavoitteita.

Niin behavioristiselta kuin se kuulostaakin, käyttäytymistämme ohjaavat osaltaan palkkiot. Oletko koskaan miettinyt, mitä ovat ne palkkiot, jotka sinulle tärkeästä tekemisestä saat? Oman toiminnan vaikuttimien tutkiminen saattaa auttaa muuttamaan totuttuja tapoja tehokkaammin kuin palkitsevasta toiminnasta kieltäytyminen.

Levitetään liikunnan ilosanomaa

Muutamia vuosia sitten, liikunnan ilosanomaa eräässä hankkeessa levittäessäni käsitin, että siinä missä toinen (myös allekirjoittanut) kokee liikkumisen palkitsevana niin fyysisesti, henkisesti kuin sosiaalisestikin, toisen kokemus on täysin päinvastainen. Usein silti yritämme kannustaa niitäkin, jotka eivät koe liikkumista palkitsevana, sen tuomaan hyvään oloon vedoten. Sama viesti ei valitettavasti pure kaikkiin. On paljon ihmisiä, joille hyvän olon saaminen liikunnasta vaatii aivan muuta kuin kuntosalilla tai ryhmäliikuntatunnilla hikoilemisen. Liikunnan edistäjät eivät vaan vielä ole oppineet puhuttelemaan heitä oikealla tavalla. Kampanjat ja haasteet kun tavoittavat pääosin vain he, jotka jo valmiiksi liikkuvat.

Minä liikkujana -ryhmä

Me SYKETTÄ Kuopion korkeakoululiikunnassa kannamme kortemme kekoon tarjoamalla helmikuussa starttaavan Minä liikkujana -ryhmän. Ryhmä on tarkoitettu sinulle Itä-Suomen yliopiston tai Savonian opiskelija, joka haluat liikunnan osaksi elämääsi.  Ryhmässä pohdimme omaan liikkumiseen liittyviä haasteita, käsityksiä ja kokemuksia sekä kokeillemme moninaisia liikuntamuotoja. Tule mukaan etsimään, löytämään ja innostumaan yhdessä!

Lisätietoa ja ilmoittautumiset täältä!

-Emilia



Kommentoi