Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Tammikuun ravitsemusillassa ajatuksia laihdutuskuureista ja oman kehon hyväksymisestä

Kirjoitettu: 22.2.2017 21:44


Kehosi kaipaa lempeyttä ja hyväksyviä katseita – sinulta itseltäsi


Uuden vuoden ravitsemusillat starttasivat tammikuun lopussa teemalla ”Health at Every Size”. TÄSTÄ avautuu illan luento-osuuden materiaali, jonka kautta voit perehtyä illassa käsiteltyihin teemoihin tarkemmin. Lue muun muassa siitä, miksi painokeskeisestä ajattelusta olisi hyvä siirtyä hyvinvointikeskeiseen, omaan kehoon lempeästi ja hyväksyvästi suhtautuvaan ajatusmaailmaan sekä kuinka voisit löytää rauhan syömiseen ja liikkumiseen dieettien ja erityisruokavalioiden hypetyksen keskellä. Lopusta löydät myös herkkureseptit mustikkapannarin ja kikherne-maapähkinävoilevitteen tekoon!

Seuraava ravitsemusilta on jo nurkan takana. Tule torstaina 2.3. klo 17 kuuntelemaan, kysymään ja saamaan vinkkejä arjen parempiin ruokavalintoihin. Illan aiheesta lisää blogitekstin lopussa. Ilmoittaudu mukaan täältä!


Kuinka suhtaudut omaan kehoosi? Katsotko pelikuvasi lempeästi vai taisteletko sen muotoja ja piirteitä vastaan? Entä millaista kieltä käytät, kun puhut itsellesi? Puhuisitko samalla tavalla parhaalle ystävällesi?

Health at Every Size -ajattelu eroaa tyypillisesti uuden vuoden alussa aloitettavista ja nopeisiin tuloksiin pyrkivistä dieeteistä ja ”new year – new me” -ajattelusta. Tämänkaltaisen trendiajattelun innostamana moni on halukas sinnittelemään useamman viikon niukalla syömisellä, kovalla treenillä tai erilaisilla ruokarajoituksilla. Jollekin ne voivat tarjota startin terveyttä edistävien elintapojen haltuun ottoon, mutta useammin käy niin, että alkuinnostuksen lopahdettua riittämättömän ravinnonsaannin ja suurten liikuntamäärien aiheuttaman kuormituksen takia väsynyt keho ottaa vähitellen takaisin sen, mistä jäi paitsi kuurin aikana. Ilmiö perustuu ihmisen fysiologiaan ja syömistä säätelevien järjestelmien toimintaan. Elimistö ”vastustaa” nopeaa painonlaskua ja syömistä säätelevät mekanismit pyrkivät palauttamaan ravitsemustilan takaisin tasapainoon.

Ilmiön vuoksi erilaisten laihdutuskuurien ja painon nopeaan laskuun pyrkivien dieettien tuloksellisuudesta ja terveyttä edistävistä vaikutuksista ei oikeastaan ole tieteellistä näyttöä. Laihdutuskuureja ei ole tutkimuksin todettu tehokkaaksi painonhallintatavaksi, sillä niillä saavutetaan useimmiten vain lyhytaikainen painonlasku. Kuurit voivat myös itsessään altistaa toistuville laihdutus ja painonnousu –sykleille ja ne vievät monesti huomiota kokonaisterveydeltä, kun huomio on liiaksi vaa’an lukemassa. Kuurit jäävät usein lyhytkestoisiksi ja nimikin viittaa siihen, ettei niitä ole suunniteltu pysyviin elämäntapamuutoksiin verrattaviksi ruokailu- tai liikuntatottumuksiksi. Paljon suositeltavampaa on muutostarpeen tullen pyrkiä ratkaisuihin, joita voisi kuvitella noudattavansa vielä kymmenenkin vuoden päästä.


Health at Every Size –ajattelu hyvinvointia vaalimassa


Health at Every Size (HAES) on kokonaisvaltainen näkökulma terveyteen ja hyvinvointiin. Liike on syntynyt vastareaktiona perinteiselle laihduttamiselle ja se kyseenalaistaa yhteiskunnan laihuutta ihannoivan asenneilmapiirin, painokeskeisyyden, kehotyytymättömyyden sekä ylipainoon ja lihavuuteen liittyvät stigmat ja stereotypiat. Ideologian pääajatus on, että kehon paino tai painoindeksi ei yksin määritä ihmisen terveyttä eikä kerro kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista mitään.

HAES edustaa päinvastaista asennetta kehoon ja painoon kuin laihuutta ihannoiva kulttuurimme, joka tuottaa jatkuvasti kuvia ja kulttia hoikista, kauniista ja treenatuista vartaloista ja niiden tuomasta onnesta ja tyydytyksestä. Pienestä pitäen lapset omaksuvat ympäröivän kulttuurin asenteet ja ihanteet ja kokevat kehonsa jo varhaisessa iässä vääränlaisiksi. Nuoruudessa omaan kehoonsa ja painoonsa tyytymättömien määrä nousee entisestään ja aikuisista puhuttaessa suurin osa haluaisi laihtua ja kertoo aloittavansa laihduttamisen jopa useita kertoja vuodessa. Aiheesta lisää luentomateriaalissa.


Miten voisit harjoitella hyväksyvää suhtautumista kehoosi omassa elämässäsi?


Mielen hyvinvoinnille on tärkeää, että syömiseen pystyy suhtautumaan rennosti. Herkuttelua ei kannata pelätä eivätkä satunnaiset herkkuhetket heilauta kenenkään ruokavaliota suuntaan tai toiseen. Positiivinen suhtautuminen itseen ja omaan kehoon on psyykkisen hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää. Itsensä hyväksyminen vapauttaa myös valtavasti voimavaroja muuhun käyttöön. Rakentavaa ja rakastavaa minä-puhetta voi jokainen oppia harjoittelemalla!


Seuraava ravitsemusilta torstaina 2.3. klo 17-19


Ensi kerralla ravitsemusillan teemana ovat arjessa tehtävät ruokavalinnat ja niiden merkitys terveydelle. Kuinka tehdä ”parempia valintoja” elintarvikkeiden sisältämän sokerin, rasvan ja suolan suhteen? Saat kauppareissua helpottavia vinkkejä siihen, kuinka voit erottaa terveyden kannalta paremman ja huonomman tuotteen toisistaan marketin hyllykilometreillä. Entä mitä kannattaa valita lautaselle opiskelija- ja työpaikkaruokalassa? Ja kuinka yhdistää hyvät valinnat niukkaan opiskelijabudjettiin? Näihin kaikkiin saat vinkkejä ja vastauksia torstaina 2.3. klo 17-19 pidettävässä ravitsemusillassa! Ilmoittauduthan pian mukaan TÄÄLTÄ! Tarjolla jälleen myös välipalaa.


Herkkureseptejä testaamaan!


Edellisessä ravitsemusillassa oli tarjolla myös tuttuun tapaan herkkuvälipalaa! Ohjeet löydät alta. Mustikkapannarin ja kikherne-maapähkinävoilevitteen kera kevättalven päivät tuntuvat entistä valoisemmilta. Testaa ja ihastu ja kustu myös ystäväsi herkuttelemaan!


Maapähkinävoihummus


alkuperäinen ohje täältä: http://chocochili.net/2011/04/maapahkinavoihummus/

1 tlk kikherneitä

0,5 sitruunan mehu

3-4 rkl sokeroimatonta maapähkinävoita

3-4 rkl maustamatonta soijajogurttia

3-4 rkl oliiviöljyä

1 tl juustokuminaa

1 tl korianteria

2 tl hunajaa

paprikajauhetta, chilijauhetta tms. mausteeksi

Rouhittuja suolapähkinöitä ja paprikajauhetta koristeluun

Huuhtele ja valuta kikherneet. Soseuta kaikki aineet sauvasekoittimella tasaiseksi. Koristele suolapähkinöillä ja paprikajauheella. Öljyn ja soijajogurtin määrät ovat ohjeellisia. Voit lisätä tai vähentää niitä tarpeen mukaan riippuen siitä, kuinka löysää hummusta haluat. Tarjoile esimerkiksi paahdetun leivän kanssa.


Mustikkapannari


ohjeesta tulee uunipellillinen, alkuperäinen ohje muokattu tästä: http://chocochili.net/2009/04/pannukakku/

Taikinaan:

5,5 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

2 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

1 dl sokeria

1 dl maustamatonta soijajogurttia

1 l soijamaitoa

Lisää lopuksi:

200 g mustikoita

1 rkl sokeria

3 tl perunajauhoa

Leivinpaperin voiteluun:

2 rkl öljyä tai juoksevaa pullomargariinia

Sekoita taikinan kuivat aineet yhteen. Lisää soijamaito ja -jogurtti ja sekoita tasaiseksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja anna taikinan vetäytyä sen aikaa. Voitele uunipellin leivinpaperi öljyllä tai juoksevalla margariinilla. Kaada taikina leivinpaperille. Lisää lopuksi päälle mustikat, joihin perunajauho ja sokeri on sekoitettu. Paista pannukakkua uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Nosta pelti sen jälkeen ylemmälle tasolle ja paista vielä 10 minuuttia, jotta pintaan tulee kaunis väri. Jos pinta ei värity tarpeeksi, nosta pelti vielä kaikkein ylimmälle tasolle pariksi minuutiksi. Pannukakku kiinteytyy jäähtyessään, joten anna sen vetäytyä hyvin ennen tarjoamista. Tarjoile ja nauti esimerkiksi kuuman kaakaon kera. Sopii loistavasti myös retkievääksi! 😉


Mielekkäitä hyvän olon ruokahetkiä kaikille toivottaen,

ravitsemusterapeutti Hilla





Kommentoi