Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Dream Teamin Ainon viisi vinkkiä rennompaan liikkumiseen

Kirjoitettu: 21.4.2017 10:35


Älä stressaa liikkumisesta!


Tuntuuko sinusta, että joskus liikunta ja sen mahduttaminen elämään tuottaa ylimääräistä stressiä? Pusketko itsesi jatkuvasti salille, jumppaan tai lenkkipolulle vaikka ei huvittaisi tai vaikka kroppa ei olisi palautunut? Aiheuttaako liikkumattomuus ahdistusta ja syyllisyyttä?


Aino, entinen suorittaja

Tuon fiiliksen takia minä liikun!


Edellä mainitut fiilikset ovat tuttuja minulle ja uskon, että myös monelle muullekin liikkujalle. Siksi haluaisinkin kirjoitella teille hieman minun ajatuksia liikunnasta ja hyvinvoinnista ja siitä, miten olen löytänyt liikuntaan rentouden. Omat ajatukset liikunnasta ovat muuttuneet muutaman vuoden aikana paljon. Ennen saatoin liikkua monta tuntia päivässä, seurata sykkeitä tarkkaan ja laskea urheilemiseen kulutetut viikkotunnit. Vastaavasti tunsin syyllisyyttä ja ahdistusta lepopäivistä.

Onneksi voin sanoa, että nuo ajat ovat aika kaukana. Nykyään pyrin kuuntelemaan ja kunnioittamaan kehoani sekä liikkumaan hyvän mielen ja terveyden takia. Muutos on tapahtunut hitaasti ja vaatinut paljon ajatustyötä, mutta muutamat ajatukset ovat auttaneet tasapainoisen suhteen löytymiseen liikunnan kanssa. Haluaisinkin nyt jakaa ne teille. Jos siis sullekkin liikunta tuntuu turhan usein suorittamiselta, niin suosittelen lukemaan minun vinkkini stressittömämpään liikuntaan!


1 – Selvitä tavoitteesi


Suurin osa meistä haluaa liikkua hyvinvoinnin takia. Haemme liikunnasta energiaa, hyvää oloa ja jaksamista arkeen. Kovin usein kuitenkin puskemme itseämme äärirajoille, vaikka hyvinvointimme ei sitä vaatisi, tai harrastamme urheilulajia, josta emme oikeastaan tykkää. Mielestäni oman ajatusmaailmani muutoksessa on auttanut juuri se, että olen hahmottanut omat tavoitteeni liikunnan suhteen: tavoitteeni ei ole olla rasvattomaan kuntoon treenattu huippu-urheilija vaan voida hyvin ja viihtyä kropassani. Haluan uskoa, että tähän tavoitteeseen pääse ilman hampaiden kiristelyä ja aamu kuudelta alkavia rasvanpolttolenkkejä.


2 – Löydä oma lajisi


Uskon, että jokaiselle löytyy varmasti liikuntalaji, mikä tuntuu mukavalta. Jos aina salille lähtiessä tuntuu ikävältä tai treeni stressaa etukäteen, on syytä miettiä, harrastaako oikeaa lajia. Jo vain katsomalla SYKETTÄ-palvelujen tarjontaa huomaa, että tapoja liikkua on monia. Ainakin itse olen huomannut, että kun liikkuu tavalla, josta nauttii eniten, se ei edes tunnu liikunnalta tai suoritukselta vaan hauskanpidolta, jossa hikoilee. Aina tietysti liikuntakaan ei voi olla hauskaa, mutta oikeaa lajia harrastaessa se on pääsääntöisesti mukavaa.


Näillä kevätsäillä kannattaa nauttia auringosta ja vaihtaa joskus sisäliikunta ulkoilemiseen!

3 – Liiku kehoa ja mieltä kuunnellen


Aina ei kannata noudattaa liian kurinalaisesti omia suunnitelmia tai treeniohjelmaa. Joskus tekee hyvää liikkua fiiliksen mukaan tai levätä. Oman kehon kuuntelu on tärkeää. Jos kroppa on jumissa, niin lepopäivä tai kehonhuoltotunti tekee varmasti parempaa kuin kovatehoinen liikunta. Juuri vähän aikaa sitten tarkoitukseni oli mennä SYKETTÄ-pumppitunnille mutta keho tuntui väsyneeltä, joten päätinkin huoltaa kehoa venytellen. Hyvä ja fiksu päätös, josta kiitin itseäni myöhemmin. Anna päivän fiiliksen vaikuttaa liikkumiseesi: jos ulkona paistaa aurinko ja tekisi mieli lenkkipoluille kirmaamaan, kannattaa kalenteriin merkitty kyykkypäivä vaihtaa lenkkeilyyn.


4 – Älä vertaa itseäsi muihin


Sosiaalinen media on täynnä toinen toisiaan kauniimpia, lihaksikkaampia ja taitavampia persoonia. Itse ole sortunut liian usein selailemaan Instagramin fitness-aiheisia sivustoja ja  harmittelemaan kateellisena, miksei itselläni ole niin pyöreitä pakaroita tai voimakkaita vatsalihaksia, kuin kuvissa olevilla henkilöillä. Olen kuitenkin päässyt tavasta jo lähes eroon ja koen, että elämä on aika paljon helpompaa kun ei vertaa itseään toisiin! Parhaimmillaan toisista ihmisistä ja liikkujista saa motivaatiota ja energiaa, jos malttaa olla vertaamatta heitä itseensä.


5 – Nauti liikunnasta!


Parhaimmillaan liikunta on ihan parasta ja siitä saa virtaa arjen muihin juttuihin. Jos liikkuminen alkaa tuntumaan epämieluisalta velvollisuudelta muistutan itseäni siitä, että liikunta ja sen harrastaminen on etuoikeus ja täytyy olla kiitollinen jokaisesta juoksuaskeleesta, hauiskäännöstä ja hikipisarasta! Tämä ajatus olisi hyvä muistaa myös muutenkin kuin kipeänä tai loukkaantuneena ollessaan. Tärkeintä liikunnassa on hyvä olo ja energia, mitä liikkuminen meille antaa. Yritetään siis muistaa, että liikunnan tulisi olla stressiä poistava ja vähentävä asia eikä päinvastoin!

Nautinnollista ja rentoa liikuntakevättä teille SYKETTÄ-liikkujat! 🙂

Terkuin,

Aino

 





Kommentoi