Kirjaudu:


Valitse kaupunki

Haluatko sykettä elämään?

Rekisteröidy tästä!

Dream Teamin Sanna: purjehtiessa on perillä, kun köydet irrotetaan laiturista

Kirjoitettu: 31.8.2018 14:53


Myötä- ja vastatuulia laivan kannella


Syksyn tuore dream teamin jäsen Sanna aloittaa blogiuransa kertomalla uudesta harrastuksestaan purjehduksesta. Vastoin monia stereotypioita purjehduksesta on glamouri kaukana: laivalla ollaan sään armoilla, hygieniataso on mitä on ja välillä iskee pahoinvointi.

Purjehtiminen on kuitenkin mindfulnessia parhaimmillaan. Tärkeintä on matka eikä määränpää.


Viisi päivää merillä


Aloitin tänä kesänä uuden harrastuksen purjehduksen parissa. Ensimmäinen purjehduskesäni huipentui elokuun lopulla Suomen Nuorisopurjehtijoiden, tuttavallisemmin Snupun, viiden päivän purjehdukselle. Purjehtimaan lähdimme Kuunari Helenalla, johon majoittui mukavasti noin 23 henkilön kokoinen joukkomme. Meidät jaettiin neljään ryhmään, joiden kesken jaoimme tasan ruuanlaiton, tiskaamisen, siivouksen sekä merivahtivuorot.

Merivahdissa pääsimme nostamaan ja laskemaan purjeita sekä säätämään niitä laivan kääntyessä sekä tuulten muuttuessa. Merivahdissa pääsee myös ruorin taakse ohjaamaan purjelaivaa kapteenin navigoimaan suuntaan. Snupujen purjehduksella pääseekin heti työskentelemään aiemmasta kokemuksesta riippumatta, ja kaikki purjehdukseen liittyvät asiat ja laivan tavat opitaan yhdessä tekemällä.


Glamour kaukana


Tässä blogitekstissä haluan avartaa purjehdukseen liittyvää glamourin kuvaa listaamalla asioita, jotka eivät ehkä ensimmäisenä nouse mieleen lajia ajatellessa.

Purjehdusglamouriin kuuluu pidemmillä matkoilla vähäiset tai katkonaiset yöunet. Meidän purjehdukseemme kuului kaksi purjehdittua yötä ja yksi yöllinen ankkurivahtivuoro, jolla varmistimme, ettei laiva ajaudu yöllä kohti karia tai saarta.

Vahtivuorot kestivät purjehduksellamme vain kaksi tuntia kerrallaan, mutta ne katkoivat unta pienempiin pätkiin. Itselläni herätys tuntui osuvan aina unen syvimpään vaiheeseen. Viikonlopun aikana tuli kuitenkin nähtyä monta komeaa auringonnousua ja -laskua yöllistenvahtivuorojen ansiosta! Aamupalapöydässä väsähtäneet kasvot aiheuttivat huvitusta ja paljastivat, kenellä unet jäivät vähäisimmiksi.


Sään armoilla


Jos ei ole vain hyvän sään purjehtija, kohtaa purjehtiessa myös vesisadetta ja kovempaa keliä. Säänjumalat soivat meille ensimmäisenä yönä tuulta 15-20 m/s ja suuntamme oli vastatuuleen. Aallot huuhtoivat laivan keulaa ja pärskeitä lensi kannelle.

Kaltaiselleni aloittelijapurjehtijalle kyseinen keli vaikutti hurjalta. Vastatuuli sai aikaan tamppaavaa liikettä, joka aiheuttaa helposti meripahoinvointia. Tämän yön aikana laivan reuna olikin sattuneesta syystä suosittu hengailupaikka. Itse onnekkaana vältyin pahoinvoinnilta, vaikka olin varannut mukaan matkapahoinvointilääkkeitä. Keli oli kuitenkin jälkeenpäin ajateltuna mahtava kokea, mikä on tietysti helppo sanoa henkilönä, joka säästyi pahoinvoinnilta!


Purjehtiessa ei olla freesinä


Laivan vesitankkien tilavuus on rajallinen, joten vesi ei riitä kaikkien purjehtijoiden säännölliseen suihkussa käyntiin. Satamissa ja maissa hyödynsimme aina vierassatamien suihkuja tai läheisiä uimahalleja. Aina suihkumahdollisuuksien kanssa ei olla yhtä onnekkaita, jolloin purjehdusreissun jälkeen olo ei ole kaikista freesein mahdollinen. Onneksi tilanne on aina sama kaikille muillekin samalla purjelaivalla oleville.


Merellä on helppo elää hetkessä


Tarkoitukseni tällä tekstillä ei ollut sävyttää lajia negatiivisesti, vaan avartaa lajiin liittyviä mielikuvia. Minut purjehdus onkin vienyt täysin mukanaan ja tarjonnut hienoja merellisiä kokemuksia. Ajatus pelkällä tuulen voimalla liikkumisesta on kiehtova. Suuressa laivassa yhteistyön on toimittava ja purjehdusreissuilta saakin paljon uusia kavereita, joiden kanssa on jaettu mahtavia kokemuksia. Merellä arjen murheet unohtuvat ja on helppo elää hetkessä. Purjehtiessa ollaan matkalla, mutta keskitytään matkantekoon eikä itse määränpäähän. Purjehtiessa ollaan jo perillä, kun köydet irrotetaan laiturista.

#kaikkimuupaitsipurjehdusonturhaa

Merellisin terveisin,

Dream teamin Sanna

Kommentoi