Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Ajatuksia ja koontia ”Lepo, palautuminen ja hyvinvointi” -luennolta

Kirjoitettu: 5.10.2017 14:22


Jäikö sinulta liikuntailtapäivänä väliin Juha Kokkosen luento ”Lepo, palautuminen ja hyvinvointi”? Ei hätää, Dream Teamin Lotta kirjoitti luennosta kattavan koosteen.


Osallistuin syksyn Liikuntailtapäivässä Juha Kokkosen pitämälle luennolle aiheesta ”Lepo, palautuminen ja hyvinvointi”. Kokoan nyt Juhan luennolta tärkeäksi kokemiani asioita yhteen sekä lisään mukaan vähän omaa pohdintaani.


Luennon aluksi Juha esitteli kuormituksen ja palautumisen kaavaa, jota voi soveltaa niin fyysiseen kuin psyykkiseenkin rasitukseen. Tärkeintä tästä kaavasta lienee muistaa se, että kovan kuormituksen jälkeen tarvitaan riittävä palautumisaika, jotta keho (tai mieli) palautuvat jälleen entiselle – ja jopa paremmalle – tasolle kuin ennen rasitusta. Lepo on siis OIKEASTI tärkeää, jota ilman ei tapahdu kehitystä.

Paljon puhuttiin myös stressistä. Stressin aiheuttajat voi jakaa yksilöllisiin ja kollektiivisiin sekä sisäisiin ja ulkoisiin tekijöihin. Syitä stressiin voi siis olla monia: kiire, liian suuri työmäärä, hankaluudet sosiaalisissa suhteissa, huono työympäristö, melu… Vastaavasti oireet voivat olla myös moninaisia: fyysiseen olotilaan, käyttäytymiseen tai tunnetasoon liittyviä. Juha esittelikin mallin, jonka mukaan stressiä voi lähteä tunnistamaan ja purkamaan:

1. Tunnista stressin aiheuttajat
2. Valitse korjausmenetelmät
3. Toimi menetelmien mukaan
4. Arvioi toimintaa
5. Seuraa muutosta


Käytännössä, mikäli muutosta ei tapahdu, on mietittävä uusia korjausmenetelmiä ja kokeiltava jotain muuta tapaa korjata stressitekijöitä. Itse mietin tällaista: kirjoita kaksi listaa. Kirjoita toiseen asioita, jotka hankaavat elämässä / stressaavat sinua. Toiseen listaan voit kirjoittaa voimaannuttavia tekijöitä ja ehkä asioita, joita haluaisit elämääsi enemmän. Vertaa listoja, ja tee mahdollisia muutoksia, jotta saisit lyhennettyä ensimmäistä listaa ja lisättyä elämääsi toisen listan asioita!

Miettiessäsi stressiä lieventäviä tekijöitä on tärkeää muistaa, että mietit mikä toimii JUURI SINULLE. Vaikka kaverisi hehkuttaisi vaikkapa meditaation puolesta, älä hermostu, jos et koe itse saavasi siitä apua. Tunnista omat juttusi ja uskalla tehdä juuri niitä!


Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on tietenkin tärkeää muistaa koko ”pyhä kolminaisuus” eli ravinto, liikunta ja lepo. Tästä Juhakin puhui, eli mitään osa-aluetta ei saisi unohtaa. Loppuun Juha heitti meille vielä vinkkejä, joita EI pitäisi viedä kotiin. Ongelmalähtöinen ajattelu, negatiiviset ajatukset, asioiden suurentelu, itsensä syyttely ja leimaaminen olivat muun muassa listalla, jotka Juhan mukaan saisimme unohtaa, koska ne voivat aiheuttaa stressiä.

Löytääkseen parhaat keinot juuri omaan palautumiseen ja rentoutumiseen on tehtävä ehkä hieman ajatustyötä ja kokeiltava erilaisia asioita. Tämä kuitenkin kannattaa, sillä oppiessasi lisää itsestäsi, on sinun jatkossa helpompi tunnistaa stressitekijät ajoissa ja painaa jarrua jo ennen pahinta alamäkeä. Anna itsellesi aikaa ja lepoa. Olet sen ansainnut ☺

Pohdiskelevia ja levollisia hetkiä toivotellen,

Lotta





Kommentoi