Kirjaudu:


Valitse kaupunki

Haluatko sykettä elämään?

Rekisteröidy tästä!

Testissä SYKETTÄ Varikko: DT-Nina polvikivun syitä selvittelemässä

Kirjoitettu: 12.3.2017 19:05


Varikko – Smart move


SYKETTÄ-palvelut ovat laajentuneet tänä keväänä oikein urakalla ja yksi uusista palveluista on Savonian VireTorin kanssa yhteistyössä toteutettu SYKETTÄ Varikko. Dream Teamin Nina piipahti Varikolla näyttämässä polveaan, jota on vaivannut etenkin juostessa ja tietyissä liikkeissä esiintyvä vihlova polvikipu. Mitä tuumasivatkaan asiasta Varikon fysioterapeuttiopiskelijat?


Mikä ihmeen Varikko?


Kipuileeko polvi esimerkiksi juostessa tai kyykätessä, vihoitteleeko olkapää punttisalilla? Haluatko selvittää kuntotasosi tai  oikeat liikeradat liikkumiseen? Kannattaa suunnata SYKETTÄ Varikolle fyssariopiskelijoiden vastaanotolle, joko VireTorille Opistotien kampukselle tai kuntotestiin Microkadulle. Varikolla fysioterapeuttiopiskelijat tsekkaavat pienet kremppasi, kuntosi tai kehonkoostumuksesi – mitä ikinä liikkumiseesi tarvitsetkaan.

Lisää tietoa tarjonnasta ja hinnoista löytyy SYKETTÄ Varikko -sivuilta. Varikko käynnillä on SYKETTÄ-liikkujille hintaa 5 euroa ja ajan varaat kätevästi liikuntakalenterista.  Kannattaa muuten varata käteisellä tasaraha!


Polvikivun syitä etsimässä


Minulla oli esiintynyt esimerkiksi juostessa ja kyykätessä hieman vihlovaa polvikipua jo jonkin aikaa. Tätä ennen nilkkani oli nyrjähtänyt ja nivelsiteetkin kärsineet. Lähdin siis Varikolle selvittämään mistä polven kipuilu johtuu ja olisiko näillä asioilla mahdollisesti yhteyttä toisiinsa. Ajan Varikolle perus vastaanotolle voi varata liikuntakalenterista, muihin palveluihin soittamalla. Ennen varaamaasi aikaa sinulle lähetetään sähköposti, jossa tiedustellaan esitietoja esimerkiksi vaivasta, jonka vuoksi Varikolle hakeutuu.


Tarkkojen silmäparien alla


Savonian fysioterapeuttiopiskelijat Emmi ja Noora

Varikolla minua oli vastassa kaksi fysioterapeuttiopiskelijaa sekä myös heidän opettajansa seuraamassa tilannetta. Ei siis kannata hämmentyä, mikäli useampi silmäpari on tarkkailemassa. Tulee ainakin katsottua joka suunnasta!

Käynnille kannattaa varautua vaatetuksella, jonka läpi kehon liikkeitä voi tarkkailla: esimerkiksi urheilutoppi tai vaivasta riippuen sellainenkin vaatetus, että päällimmäiset vaatteet voi ottaa kokonaan poiskin.  Näin vaatteet eivät häiritse liikeratojen tarkkailua.

Tutkimus aloitettiin normaalissa asennossa seisten ryhdin ja linjausten tarkastamisella. Tämän jälkeen tehtiin erilaisia testiliikkeitä ja kokeiltiin esimerkiksi jalkojen liikkuvuutta. Nilkan liikkuvuus minulla olikin ihan hyvä, mutta ehkä jalan aiemman varomisen vuoksi sitä varoi huomaamattaan edelleenkin, mikä saattoi aiheuttaa vääränlaista asentoa liikkuessa. Lisäksi reiden ja pakaran kireät lihakset olivat aiheuttaneet juoksijan polvena tunnetun vaivan, joka ilmenee polven ulkosyrjän kipuna nimensä mukaisesti tyypillisesti esimerkiksi juostessa.


Simppeleillä jutuilla alkuun

Tarkkana polvien linjauksen kanssa!


Ratkaisuksi vaivaan sain ohjeen tehdä kyykkyjä kuminauha reisien ympärillä, sitä hieman ulos päin kiristäen ja pakarat yhteen puristaen. Tämä ohjaa parempaan jalkojen asentoon. Lisäksi sain venyttelyohjeita pakaralle ja reisille sekä tärkeänä muistutuksena, että niitä tulisi tehdä säännöllisesti. Myös jalkojen rullailusta foam rollerilla on apua. Tilanteen edistymistä voi seurata uudella käynnillä.

Käynti antoi paljon tietoa omasta kropasta ja sen voinnista. Nyt kun ohjeet on saatu, on vain itsestä kiinni toteuttaa niitä 😉 mutta ehdottomasti Varikko-käynti on varmasti hyödyllinen niin aktiiviurheilijoille kuin liikuntaa aloittelevillekin! Rohkeasti vaan aikaa varaamaan.

-Nina

Kommentoi